in

Så låter månadens bästa musik

spellista september
Bildkälla: Art by Esse

Soraya Bay har samlat septembers bästa och mest betydelsefulla musik i en och samma spellista. Varsågoda! Mer

Black lives matter-rörelsen startade i USA 2013, och fick återigen global uppmärksamhet efter polismorden på George Floyd och Breonna Taylor tidigare i år. Under sommaren har ett flertal artister i USA och övriga världen släppt Black lives matter-låtar, och i veckan kom den svenska låten Tillsammans.

Bakom singeln står bland andra BLMSTHLM som arrangerade en protest i solidaritet med Black lives matter-rörelsen den 3 juni 2020. På låten hör vi både stora namn och up-and-comers – Jireel, Gee Dixon, Chelsea Muco, Oliviah, Denz, REZ, Seedy, Jamkid och WINTINA är några som medverkar på låten. Varje medverkande har sin egna vers och deras ord lyfter över det medryckande beatet. I tider som dessa, då ämnen som polarisering, rasism och förtryck är högaktuella, är det låtar som den här som behöver få ta sin rättmätiga plats i våra spellistor.

Klara & Jag har gjort sig kända för att släppa sprudlande, glittrig pop. Nu är äntligen deras debutalbum Det slutar inte här ute, och även om det sprudlande ligger kvar så har det polerats och putsats till. Albumet vecklar ut sig som ett fotografi av ungdomsåren, en promenad genom krossade hjärtan, somrar med bästa vänner och förhoppningar för framtiden.

En annan som också släppt album är japanska artisten Joji. På det arton spår långa Nectar får vi djupdyka ner i ett briljerande spektrum av känslor och det är omöjligt att inte dras in i den värld han målar upp. Daniela Rathana släppte Ansikte, Blood Orange remixade Park Hye JinCALL ME (Freestyle) och Lykke Li levererade en stripped down-version av Gloria Gaynors legendariska discohit I Will Survive. Och när vi ändå pratar covers får vi inte glömma att James Blake äntligen släppte sin gudomliga cover på Frank Oceans Godspeed.

Andra som släppt ny musik i september är bland andra Miriam Bryant feat. Jireel, Alicia Keys, Hov1, L1NA feat. Asme, Sam Smith, Stefflon Don, Jacob Banks, Cherrie, Felicia Takman, Fleet Foxes, Hanna Järver, Dani M feat. ICEKIID, New Order, YUNGBLUD och många, många fler!

Här kan du lyssna på månadens spellista