in

Peg Parnevik: ”Jag googlade ’kan man dö av en ätstörning?'”

peg parnevik om ätstörningarna, pojkvännen och musiken
Bild: Sony music/Philippa Parnevik

Peg Parnevik har gjort sig känd för att inte rygga tillbaka från att prata om feminism, nakenhet och ätstörningar. Vi har träffat henne för att prata om just det – och utmaningen med att som realitystjärna bli popstjärna. Mer

Peg Parnevik, 24, blev ett hushållsnamn när realityserien om hennes familj Parneviks började sändas 2015. Hennes första singel som artist, Ain’t No Saint, kom 2016 och låten har sedan dess fått över 28 miljoner streams på Spotify. Samma år vann hon också pris för Årets Nykomling på P3 Guld. Hennes kaxiga pop och starka åsikter har gjort att hon ständigt befinner sig i rampljuset, och nu är hon högaktuell med nya singeln Bad Bitch.

Vad handlar Bad Bitch om?

– Att man ska skita i allt och vara sig själv. Den handlar om att vara för mycket och att våga vara för mycket även om folk tycker att man är för självsäker, för kontroversiell, för ambitiös, för radikal eller för naken. Oftast när någon kallar en för bitch så är det för att man tar för mycket plats och vågar vara sig själv. 

– Många blir rädda för ord som bitch men jag tycker att man kan ta ord och vända på deras betydelse och ta kontrollen över dem. Jag är en bad bitch, min syster Penny är en bad bitch, min mamma är en bad bitch. Vi är alla bad bitches för att vi vågar vara våra autentiska jag – som artist, mamma eller fru.

Bad Bitch är skriven av bland annat Kesha, en artist som Peg sett upp till sen hon var tonåring. Hon fick chansen att spela in låten för tre år sen, men då var den fortfarande tänkt att vara på Keshas nya album. Peg kom att tänka på låten några år senare och frågade om inte hon kunde få släppa den som sin nästa singel. Hon fick ett ja, spelade in låten på nytt och fick sen höra att Kesha älskade hennes version av låten.

– Det var helt sjukt! Jag har ju vuxit upp med hennes musik, Tik Tok var mitt soundtrack som tonåring. Hon var the queen. 

2019 var ett stort år för Peg. Hon släppte inte bara musik som soloartist utan sjösatte även det P3 Guld-nominerade bandet GAMMAL tillsammans med Pontus Petersson. Till skillnad från hennes engelskspråkiga popkarriär är alla låtarna på svenska. Hon berättar att texterna bottnar i känslor av nostalgi, sorg, ångest och känslan av att bli äldre och upptäcka att allt inte är så fantastiskt som man trodde när man var yngre.

“Vissa fattar fortfarande inte att jag är ena halvan av GAMMAL”

– Att GAMMAL ens blev till är en slump. Jag och Pontus träffades för tre år sen för att skriva för mitt soloprojekt och han har varit kapellmästare för mitt band när jag åkt på turné. En kväll satt vi på en bar och kom på idéen att skriva lite låtar på svenska för skojs skull. Jag hade inga ambitioner om att bli en svenskspråkig artist men jag tänkte att det kunde vara kul att bara leka runt i studion och se vad som händer. Vi skrev tio låtar på bara några dagar, spelade upp det för skivbolaget och släppte allting anonymt. Jag ville inte att mitt namn skulle bli ett dragplåster eller att folk skulle få fel förväntningar när de hörde att det var jag. Först när vi märkte att folk verkligen gillade det gick vi ut med att det var jag och Pontus. Vissa fattar fortfarande inte att jag är ena halvan av GAMMAL, haha.

De allra flesta känner till Peg som en av systrarna i realityserien Parneviks, som började sändas 2015. Många är skeptiska till realitystjärnor som försöker ge sig in i musikindustrin. Några av de mer kända som försökt genom åren är bland annat Tyra Banks, Kim Kardashian och Paris Hilton.

– Jag har alltid velat göra musik. Alla i min generation drömde ju om att bli popstjärnor som barn, men någonstans börjar man växa upp och bli mer realistisk, börjar plugga och överger drömmen. När programmet blev så stort så såg jag min chans och fattade att jag var tvungen att ta den, det kanske aldrig skulle bli av annars. Alla visste vilka vi var, vi var omtyckta och jag hade plötsligt andra förutsättningar för att kunna göra en karriär av min dröm. Men jag fattar att folk var skeptiska och trodde att jag bara gjorde det på pappas pengar eller som en PR-kupp, jag skulle tänkt samma sak. Det gjorde att jag kände mig som världens fejk, jag hade grov imposter syndrome. Men jag ser inte mig själv som en TV-personlighet längre. Musik är det jag vill jobba med resten av mitt liv.

Imposter syndrome är ett begrepp för att beskriva personer som har svårt att internalisera och förstå sina egna bedrifter och talanger. Det är känt för att vara ett problem många kvinnor har, och Peg har känt det genom större delar av sin karriär som musiker.

– Det var enkelt att komma in men svårt att bevisa att jag kunde och att jag var seriös. I början var jag jätterädd. När jag vann årets nykomling i P3-Guld var jag så nervös. Jag tänkte att alla tyckte att jag var någon töntig realitystjärna. Håkan Hellström och Veronica Maggio var där och jag tänkte att de säkert tyckte att jag är så b. Men när GAMMAL var nominerade för årets grupp och vi uppträdde var jag mycket säkrare i mig själv. Nu känner jag äntligen att de här människorna är mina kollegor.

Systern Penny Parnevik privata bilder spreds – “Folk kommer att hata på dig”

Som tv-profil i ung ålder lärde hon sig snabbt att hantera den uppmärksamheten som kommer när man är en offentlig person. Bland annat blev hennes syster Penny Parnevik hackad av troll 2017 som läckte hennes privata bilder och pappan Jesper Parnevik hamnade i blåsväder samma år efter ett uttalande om Zara Larsson.

– Jag är glad att jag började göra musik närmare tjugoårsåldern. Om jag hade börjat med det när jag var typ 14 hade jag aldrig klarat av det här. När jag började med musiken visste jag redan efter att ha varit med i Parneviks att folk kommer att ha åsikter och kritik, folk kommer att hata och försöka komma åt dig. Det var konstigt att växa upp och få läsa att folk trodde mina föräldrar skulle skilja sig. Liksom, what? Jag trodde allt var fine hemma! Det är ett konstigt sätt att leva när folk har något att säga om allt.

– Jag lärde mig snabbt vad jag kunde visa upp för världen och vad jag behövde hålla för mig själv. Det är vissa som tror att ett 45-minuters avsnitt av Parneviks är hela våra liv, men det är bara en bråkdel. Jag förstod redan som tonåring att folk inte alltid är snälla och inte alltid vill ens bästa. Jag var tvungen att fatta det tidigare för annars skulle jag bli uppäten. Men vi gjorde det som en familj, vi hade alltid varandra. Jag var aldrig ensam i det.

peg parnevik instagram

Peg Parnevik om ätstörningarna. “Jag vill inte dö”

Något som du har varit öppen med är din kamp mot din ätstörning. Hur var det att gå ut med det?

– Jag hade levt med det så länge att jag kände att det räckte. Jag ville lägga press på mig själv, jag ville att folk skulle veta så att jag inte kunde gömma det längre, jag orkade inte ha hemligheten för mig själv. Folk fattade inte hur jag mådde egentligen. Jag själv fattade inte hur jag mådde egentligen. Jag övertygade mig själv om att allt var bra. Jag kände mig så falsk som gick runt och pratade om kroppspositivism hela tiden, men hatade mig själv privat och hade en ätstörning.

När andra pratade om sina problem med ätstörningar kände inte Peg igen sig. Hon tänkte att de var sjuka men att hon inte hade några problem, det var något separat. Det var inte förrän hon hörde om Stina Wollters syster som gått bort i en ätstörning som det klickade för henne hur farligt det kunde vara.

– Jag googlade “kan man dö av en ätstörning?” Då kom det upp statistik på alla som dör varje år och jag blev helt ställd. Jag ville ju inte dö! Jag ville bara tycka om min kropp och känna mig stereotypiskt attraktiv. Jag hade ingen respekt för mig själv, jag hade inte ens tillräckligt med kärlek till mig själv för att ta hand om min kropp. Det var då jag insåg att jag ville bli bättre. 

– Det känns som en helt annan person än den jag är idag. Jag tror inte att man någonsin blir helt frisk, det är svårt att få en helt normal relation till mat, träning och sin kropp igen. Jag behöver tänka på det varje dag. Men jag mår mycket bättre. Det är skönt att vara glad på riktigt, inte för att man åt mindre än igår.

Under ELLE-galan i januari kom Peg klädd i en glittrande, transparent klänning. Nättrollen vaknade till liv och började håna hennes klädval och kropp. Hon själv var helt oförberedd på kritiken och fick inte reda på det förrän hon såg sin mammas Instagram post om händelsen.

– Jag kände mig som Rihanna och trodde att det var så folk uppfattade det. Jag täckte ju allt som betyder! Det var ju inte vagina out liksom! Det var någon tjej som sa att hon inte ville se min fiffi. Gumman, den var inte ute! Tror ni att den är så platt och glossig och ohårig? Ingens fiffi ser ut så! 

– För två år sen när jag var mitt i min ätstörning hade jag aldrig vågat göra det här. Jag brukade inte ens ha på mig badkläder förut, jag vägrade. Jag badade i t-shirt. Men nu kände jag mig bara så jävla snygg! Min mage stack ut lite men det var okej. Varför inte vända på det och se det på ett positivt sätt? Att jag kunde gå igenom den här resan och komma ut ännu starkare på andra sidan. Hur jag eller någon annan kvinna klär sig säger inget om vårt värde, vår intelligens, våra resor, ifall vi är bra flickvänner, systrar eller döttrar.

Peg Parnevik om pojkvännen: “Han har hjälpt mig älska mig själv” 

Genom ätstörning, prisnomineringar och vinster så har Pegs pojkvän sedan snart fyra år, Filip Lamprecht, stått bredvid henne. Peg känner att hon vuxit mycket som person och gått ifrån att känna att hon inte är någonting utan sin partner till att vara sin egen individ i ett team.

– Förut vågade jag inte göra något utan min partner. Jag hittade inte ens styrka i min partner, jag bara klarade inte av att göra saker själv. Han har hjälpt mig älska mig själv, men jag behöver inte hans kärlek för att älska mig själv längre.

View this post on Instagram

happy vday❤️

A post shared by Peg Parnevik (@pegparnevik) on

Du hade ett stort år 2019. Vad är dina planer för 2020?

– Ha ett ännu större år! Nu i sommar kör GAMMAL den största turnén hittills, men samtidigt vill jag i år ha mer fokus på mig själv och mitt soloprojekt. Jag har börjat skriva mer i USA och vill ut i världen. Många trodde att jag skulle lägga ner mitt egna projekt när jag startade GAMMAL. Men jag vill att Peg bara ska bli större, glammigare, och slå större internationellt.

Om Peg Parnevik:

  • Namn: Ida Josefin Peg Parnevik
  • Ålder: 24 år
  • Född: 3 september 1995
  • Familj:  Pappa Jesper, mamma Mia, systrarna Penny och Philippa, brodern Phoenix, och pojkvännen Filip Lamprecht.
  • Bor: Uppvuxen i Florida, USA, men delar nu sin tid mellan USA och Sverige
  • Jobb: Artist och poddare, Pillowtalk med med systern Penny. 
  • Instagram: @pegparnevik