in

Niqab, burka eller hijab? Här är skillnaderna på de religiösa plaggen!

burka, niqab eller hijab

Okunskapen och fördomarna mot slöjan och andra religiösa plagg är stor, framförallt mot muslimska sådana. Vi går, en gång för alla, igenom skillnaderna mellan niqab, burka och hijab! Mer

Oavsett vad din personliga åsikt är om niqab, burka eller hijab är det viktigt att du respekterar personen som bär plagget. Idag råder det tyvärr mycket fördomar om dessa religiösa plagg och de som bär dem blir ofta förtryckta. Samtidigt är okunskapen kring plaggen stor, och det är hög tid att vi lär oss vad som är vad och vilka som bär vad!

Vad är hijab?

I många muslimska länder är det vanligt att man bär hijab. Det är däremot få länder som tvingar kvinnan till att bära hijab. Enligt tradition bär sällan flickor sin hijab förrän hon kommit in i puberteten.

Poliser i Sverige får bära hijab och det är tillåtet att ha kippa eller turban. Men i Sverige och i många andra EU-länder har arbetsgivaren rätt att förbjuda sina anställda att bära religösa symboler under arbetstid.

View this post on Instagram

1,2 or 3?

A post shared by Hijabfashion (@hijabmuslim) on

Följ dessa Instagram-konton för ultimat hijab-inspo:

Iman Meskini ”Sana från Skam”

Kødder du? Följer du inte Iman? Gör det nu!

Naima Begum: outfitdrottningen!

Följ en kvinna med outfits att dö för! Hon säljer sina kläder och tipsar om det senaste i garderoben.

View this post on Instagram

Blazer seasonnnn 🧡

A post shared by N A I M A. (@naimabegum_) on

@Veiloffaith – butik med inspiration för alla hijab-fashonistas!

@Voiceofhijabis – ett konto där muslimska kvinnor för sin egna talan

Vad är burka?

Burkan täcker hela kroppen, inklusive ögonen. Den är ovanlig i den muslimska världen och bärs framför allt i Afghanistan och i vissa områden i Indien och Pakistan. Oftast är burkan blå men den kan även vara vit. När talibanerna hade makten i Afghanistan (1996) tvingades alla kvinnor att bära burka när de var utomhus. Lagen avskaffades när talibanerna förlorade makten år 2001. Men idag är det fortfarande många kvinnor som bär burkan.

Få kvinnor bär burka i Sverige idag. En del av kritiken mot plagget grundar sig i säkerhets- och rättssäkerhetsskäl, då det kan vara svårt att identifiera en person i burka.

Vad är niqab?

Niqab är en slöja som täcker hela kroppen utom ögonen. Plagget används mest i Saudiarabien och den vanligaste färgen på plagget är svart. Niqab skiljer sig från burkan men blandas ofta ihop med den.

Sverige är hårdare i lagstiftningen mot niqab och burka än hijab. Enskilda skolor har rätt att förbjuda eleverna att bära burka eller niqab i skolan. Många länder i Europa gör ingen skillnad på niqab och burka. Lagarna som gäller för niqab gäller även för burkan. Vid passfoto och legitimation är det okej att bära slöja, men inte niqab på id-bilden. 


Vad är abaya?

Den liknar burkan, men bär oftast som ett ytterplagg som inte täcker ansiktet och ögonen. Motsvarande plagg för män kallas thawb, dishdash eller kandura. Plagget har både kulturell och religiös betydelse. I dag finns det olika modeller av abayan och Dolce and Gabbana släppte en abayakollektion 2016.

Vad är chador?

Chador är ett ytterplagg som täcker hela kroppen förutom ansikte, händer och fötter. Det finns inga öppningar att sticka ut händerna så därför hålls den ofta ihop med händerna.