in

Då börjar Musikhjälpen 2023

musik
Bildkälla: Musikhjälpen i Norrköping 2021. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Om några månader börjar Musikhjälpen 2023! Här är allt som vi än så länge vet om årets program. Mer

Det är snart dags för en ny upplaga av Musikhjälpen! Under en vecka varje vinter flyttar ett gäng programledare in i en glasbur på ett torg någonstans i Sverige, med syfte att väcka uppmärksamhet kring och samla in pengar till en internationell humanitär katastrof. Förutom att bidra till något viktigt bjuds det på en hel del underhållning i form av liveframträdanden, musik och intressanta gäster. Här är allt vi vet om årets program.

Från vilken stad sänds Musikhjälpen 2023?

Musikhjälpen 2023 kommer till Växjö och tar plats på Stortorget. Det är första gången någonsin som glasburen ställs upp i Småland! Växjö är även den minsta staden som Musikhjälpen någonsin har besökt.

Vilka datum sänds Musikhjälpen 2023?

Programmet sänds alltid under december. Vilka datum det blir är ännu inte bekräftat, men sett till tidigare år är det sannolikt att programmet kommer sändas mellan den 11 och 17 december 2023.

Vilka är programledare för Musikhjälpen 2023?

Det är ännu flera månader kvar till Musikhjälpen går av stapeln (tyvärr!) och därmed är det flera delar som ännu inte avslöjats. Vilka programledare som kommer sitta inlåsta i glasburen i 144 timmar är inte officiellt. Förra året var det Oscar Zia, Tina Mehrafzoon och Klas Eriksson.

Musikhjälpen 2022 programledare
Programledarna för Musikhjälpen 2022. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Vad är årets tema?

Musikeventet samlar årligen in miljontals pengar utifrån ett välgörenhetstema. Helt enkelt, när du önskar din favoritlåt kan du vara med och bidra till en bättre värld. Vilket tema det blir har ännu inte avslöjats, men vi uppdaterar så fort vi vet!

Vilka artister och gäster kommer vi få se i programmet 2023?

Musikhjälpens projektledare väljer även att hålla lite på vilka som är årets artister och gäster, men det verkar bli ett starkt startfält! SVT:s projektledare för Musikhjälpen, Karl-Johan Paulsson, säger till SVT Nyheter att de har bjudit in ett 40- till 50-tal av Sveriges största artister. Han tror även att Musikhjälpen kommer att passa bra i Växjö, den lilla storstaden med ett rikt studentliv och framåtlutat driv.

Förra året var några av artisterna Viktor Leksell, A36 och Veronica Maggio.

Vem är årets resande reporter?

Det är heller inte klart vem som är årets reporter. Förra året var journalisten och programledaren Parisa Amiri resande reporter.

Hur budar jag på auktion till förmån för Musikhjälpen?

Du kan skänka pengar på fler sätt än att önska låtar. Du vet väl om att du kan buda på en massa auktioner, där pengarna oavkortat går till årets insamling? Du kan också lägga upp egna annonser om du vill bidra till Musikhjälpen. Du hittar samtliga auktioner här. Du kan också ge pengar till en insamlingsbössa, eller starta en egen. Du hittar alla insamlingsbössor här. Båda sidorna kommer naturligtvis fyllas när det börjar närma sig!

Följ Musikhjälpen live på SVT Play och i P3

Du kan följa programmet live dygnet runt på SVT Play och i Sveriges Radio P3. Stora delar av programmet sänds också i SVT2. Musikhjälpen är ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen.

Tidigare år: Musikhjälpen 2022

Temat för Musikhjälpen 2022 var ”För en tryggare barndom på flykt från krig”. Programmet leddes av Oscar Zia, Tina Mehrafzoon och Klas Eriksson och höll till på Kungstorget i Göteborg. 849 928 engagemang samlade tillsammans in 54 517 949 kronor. 

Allt om Musikhjälpen 2021

Temat för Musikhjälpen 2021 var ”För en värld utan barnarbete” och tanken var att Brita Zackari, Anis Don Demina och Oscar Zia skulle flytta in i glasburen och programleda oss under hela veckan. Men efter att Oscar Zia testades positivt för corona, och Anis Don Demina senare blev sjuk, fick de lämna programmet och ersättas av Kodjo Akolor och Linnea Henriksson. Under veckan samlades 54 306 748 kronor in.

Musikhjälpen 2023
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Så var Musikhjälpen 2020

Tema 2020 var ”Ingen människa ska lämnas utan vård”. Då startade publiken nära 800 000 engagemang och samlade in 48 miljoner kronor, enligt Sveriges Radio. Årets programledare var Brita Zackari, Farah Abadi och Felix Sandman.

Tidigare år: Musikhjälpen 2019

Temat för Musikhjälpen 2019 var ”Sex är inte ett vapen”. Förra årets upplaga av Musikhjälpen leddes av artisten Miriam Bryant, Farah Abadi och komikern Daniel Hallberg. 50 572 139 kronor samlades in under veckan.

Allt om Musikhjälpen 2018

Temat för Musikhjälpen 2018 var ”Alla har rätt att funka olika” med syftet att förbättra livet för personer med funktionsvariationer som bor i fattiga länder. Programmet direktsändes från Lund mellan den 10 och 16 december. Programledare var Daniel Adams-RayWilliam Spetz och Farah Abadi och programmet samlade under veckan in 50 550 204 kronor.

Så var Musikhjälpen 2017

Musikhjälpen 2017 sändes från Umeå mellan den 11 och 17 december. Programledare var Molly Sandén, Kalle Zackari Wahlström och Farah Abadi. Temat för Musikhjälpen 2017 var ”Barn är inte till salu” med syfte att förebygga att barn säljs i sexhandel. 74 410 363 kronor samlades in under veckan.

Hela listan: Musikhjälpen – tidigare städer och teman

 • 2008: Malmö, tema: 67 miljoner flyktingar behöver din hjälp
 • 2009: Göteborg, tema: Din musik stoppar malaria
 • 2010: Malmö, tema: Barn är inte till salu
 • 2011: Göteborg, tema: Alla flickor har rätt att gå i skolan
 • 2012: Malmö, tema: Barnen i slummen har rätt till rent vatten
 • 2013: Göteborg, tema: Alla tjejers rätt att överleva sin graviditet
 • 2014: Uppsala, tema: Hjälp oss stoppa spridningen av hiv
 • 2015: Linköping, tema: Ingen ska behöva fly undan klimatet
 • 2016: Örebro, tema: Barn i krig har rätt att gå i skolan
 • 2017: Umeå, tema: Barn är inte salu
 • 2018: Lund, tema: Alla har rätt att funka olika
 • 2019: Västerås, tema: Sex är inte ett vapen
 • 2020: Stockholm, tema: Ingen människa ska lämnas utan vård
 • 2021: Norrköping, tema: För en värld utan barnarbete
 • 2022: Göteborg, tema: För en tryggare barndom på flykt från krig