in

Musikhjälpen 2020 – här är allt du behöver veta

musikhjälpen 2020
Bildkälla: Albin Olsson / Wikimedia commons

Den 14 december går startskottet för Musikhjälpen 2020. Här är allt du behöver veta! MerNyhet! Missa inte Horoskoppodden, där vi berättar för Sveriges härligaste profiler vilka de egentligen är med hjälp av astrologi! Lyssna på senaste avsnittet och prenumerera här: Lyssna på fler avsnitt här!

I vinter är det dags för Musikhjälpen igen, men på grund av coronapandemin kommer programmets upplägg se lite annorlunda ut i år. Här är allt vi vet hittills!

Vilka datum sänds Musikhjälpen 2020?

Musikhjälpen kommer direktsändas dygnet runt mellan den 14 och 20 december.

Vad är årets tema för Musikhjälpen?

Vad som blir årets tema för Musikhjälpen avslöjas senare i höst. Förra året var temat ”Sex är inte ett vapen” och pengarna som samlades in under veckan gick bland annat till fysisk och psykisk vård för överlevare av sexuella övergrepp som sker i konfliktdrabbade områden eller i samband med krig.

Från vilken stad sänds Musikhjälpen 2020?

För första gången är Norrköping värdstad för Musikhjälpen och programmet kommer sändas från en glasbur på Gamla Torget. Det är trettonde året som Musikhjälpen sänds men från vilken stad varierar från år till år. Tidigare har programmet bland annat spelats in i Göteborg, Malmö och Umeå.

– Vi är väldigt glada och stolta att få ett evenemang som Musikhjälpen till Norrköping. 2020 är ett unikt år på många sätt och årets upplaga av Musikhjälpen blir inte likt något tidigare år. Norrköping är en stark musikstad och vi ser fram emot att bidra med engagemang, värme och gemenskap, säger Åsa-Karin Svensson, enhetschef för Kultur- och fritidskontoret i Norrköpings kommun, till SVT.

Vilka är programledare för Musikhjälpen 2020?

Vilka som kommer programleda Musikhjälpen i år presenteras senare i höst. Unikt för Musikhjälpen är att programledarna under hela veckan bor i samma glasbur som programmet sänds ifrån.

Vilka artister uppträder på Musikhjälpen 2020?

Ännu har inga artister presenterats, men Musikhjälpen brukar vara ett kändistätt program. På grund av pandemin kommer man inte kunna se akterna från torget som vanligt, och istället undersöker produktionen digitala lösningar. Förra året såg vi gäster som Zara Larsson, Sabina Ddumba, Molly Sandén, Oscar Zia, Imenella, Felix Sandman och Benjamin Ingrosso i buren.

Följ Musikhjälpen live på SVT Play

Programmet kommer sändas live, dygnet runt, på SVT Play. Programmet sänds även dygnet runt i MH-appen och i Sveriges Radio P3.

Tidigare år: Musikhjälpen 2019

Temat för Musikhjälpen 2019 var ”Sex är inte ett vapen”. Förra årets upplaga av Musikhjälpen leddes av artisten Miriam Bryant, programledaren Farah Abadi och komikern Daniel Hallberg.

Farah Abadi, Daniel Hallberg och Miriam Bryant är programledare för Musikhjälpen 2019
Farah Abadi, Daniel Hallberg och Miriam Bryant. Källa: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Tidigare år: Musikhjälpen 2018

Temat för Musikhjälpen 2018 var ”Alla har rätt att funka olika” med syftet att förbättra livet för personer med funktionsvariationer som bor i fattiga länder. Programmet direktsändes från Lund mellan den 10 och 16 december. Programledare var Daniel Adams-RayWilliam Spetz och Farah Abadi och programmet samlade under veckan in 50 550 204 kronor.

Tidigare år: Musikhjälpen 2017

Musikhjälpen 2017 sändes från Umeå mellan den 11 och 17 december. Programledare var Molly Sandén, Kalle Zackari Wahlström och Farah Abadi. Temat för Musikhjälpen 2017 var ”Barn är inte till salu” med syfte att förebygga att barn säljs i sexhandel. 74 410 363 kronor samlades in under veckan.