in

Nu börjar Musikhjälpen 2020! Här är allt du vill veta om programmet

musikhjälpen programledare artister 2020
Felix Sandman, Brita Zackari och Farah Abadi. Bildkälla: Mattias Ahlm / Sverigesradio

Den 14 december går startskottet för Musikhjälpen 2020. Vilka artister gästar programmet i år? Vad är temat? Och vilka auktioner ska man satsa pengar på? Här är allt du vill veta! Mer

Vilka datum sänds Musikhjälpen 2020?

Nu är det äntligen dags för Musikhjälpen 2020! Programmet kommer att direktsändas dygnet runt mellan den 14 och den 20 december.

Vilka är programledare för Musikhjälpen 2020?

Årets programledare är Brita Zackari, Farah Abadi och Felix Sandman. Farah Abadi, som är programledare i både radio och TV, har programlett Musikhjälpen tre gånger tidigare. Men för Brita Zackari och Felix Sandman blir det första gången. Däremot har båda två gästat programmet tidigare.

– Jag är otroligt peppad och hedrad över att få detta uppdrag särskilt ett år som detta, när vårt behov av gemenskap och samhörighet är större än någonsin, säger Brita Zackari till Sveriges radio.

programledare musikhjälpen 2020
Bildkälla: Mattias Ahlm / Sverigesradio

Vad är årets tema för Musikhjälpen?

Temat för årets upplaga av Musikhjälpen är ”Ingen människa ska lämnas utan vård”. Pengarna som samlas in under veckan går till att stärka internationella projekt som arbetar tillsammans med lokalsamhället för att människor ska få bättre tillgång till likvärdig vård.

Vilka artister uppträder på Musikhjälpen 2020?

Under veckan kommer mer än 40 artister uppträda live. Några av dem är Zara Larsson, Benjamin Ingrosso, Veronica Maggio och Tove Styrke. Dessutom gästas programmet av personer som Happy Jankell, Shima Niavarani, Therése Lindgren, Johanna Nordström och Edvin Törnblom. Här kan du se hela schemat för Musikhjälpen 2020.

Linnea Henriksson och Hanna Persson är årets temareportar. De båda har under tidigare år varit resande reportar för Musikhjälpen, men eftersom det inte går att resa i år kommer de istället att besöka buren och hålla oss uppdaterade om hur läget är i Guatemala och Filippinerna just nu. Alltså de platser de tidigare besökt till förmån för Musikhjälpen.

artister musikhjälpen 2020
Veronica Maggio. Bildkälla: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Starta en bössa eller vinn en upplevelse – här är de bästa tävlingarna!

Du vet väl om att du kan starta en egen insamling eller tävling till förmån för Musikhjälpen? Eller delta i auktioner där du har chansen att vinna roliga upplevelser? Vi har valt ut några favoriter!

 • Siri Barje och Frida Lund är duon bakom podden Margarinet. Under Musikhjälpen 2020 auktionerar de ut en supermiddag som de levererar tillsammans med duk, porslin och dryck. Här kan du tävla om att vinna middagen.
 • Vad sägs om att ge bort en dikt till någon du tycker om? Eller till dig själv kanske? Nu kan du tävla om att vinna en personlig dikt skriven av författaren Tone Schunnesson. Tävla här.
 • Är du ett äkta Molly Sandén-fan? Nu kan vinna ett eget digitalt möte med Molly – där hon dessutom bjuder på en mini-konsert med tre låtar från hennes senast album. Hur perfekt julklapp? Tävla här.

Här hittar du alla tävlingar, auktioner och insamlingsbössor.

Från vilken stad sänds Musikhjälpen 2020?

Först var tanken att Musikhjälpen skulle sändas från en glasbur på Gamla torget i Norrköping. Men efter att smittspridningen ökat har planerna ändrats, och istället kommer programmet sändas från en coronasäkrad lokal.

Följ Musikhjälpen live på SVT Play

Du kommer kunna följa programmet live dygnet runt på SVT Play och i Sveriges Radio P3.

Tidigare år: Musikhjälpen 2019

Temat för Musikhjälpen 2019 var ”Sex är inte ett vapen”. Förra årets upplaga av Musikhjälpen leddes av artisten Miriam Bryant, Farah Abadi och komikern Daniel Hallberg. 50 572 139 kronor samlades in under veckan.

Farah Abadi, Daniel Hallberg och Miriam Bryant är programledare för Musikhjälpen 2019
Farah Abadi, Daniel Hallberg och Miriam Bryant. Källa: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Tidigare år: Musikhjälpen 2018

Temat för Musikhjälpen 2018 var ”Alla har rätt att funka olika” med syftet att förbättra livet för personer med funktionsvariationer som bor i fattiga länder. Programmet direktsändes från Lund mellan den 10 och 16 december. Programledare var Daniel Adams-RayWilliam Spetz och Farah Abadi och programmet samlade under veckan in 50 550 204 kronor.

Tidigare år: Musikhjälpen 2017

Musikhjälpen 2017 sändes från Umeå mellan den 11 och 17 december. Programledare var Molly Sandén, Kalle Zackari Wahlström och Farah Abadi. Temat för Musikhjälpen 2017 var ”Barn är inte till salu” med syfte att förebygga att barn säljs i sexhandel. 74 410 363 kronor samlades in under veckan.

Hela listan: Musikhjälpen – tidigare städer och teman

 • 2008 – Malmö, tema: 67 miljoner flyktingar behöver din hjälp
 • 2009 – Göteborg, tema: Din musik stoppar malaria
 • 2010 – Malmö, tema: Barn är inte till salu
 • 2011 – Göteborg, tema: Alla flickor har rätt att gå i skolan
 • 2012 – Malmö, tema: Barnen i slummen har rätt till rent vatten
 • 2013 – Göteborg, tema: Alla tjejers rätt att överleva sin graviditet
 • 2014 – Uppsala, tema: Hjälp oss stoppa spridningen av hiv
 • 2015 – Linköping, tema: Ingen ska behöva fly undan klimatet
 • 2016 – Örebro, tema: Barn i krig har rätt att gå i skolan
 • 2017 – Umeå, tema: Barn är inte salu
 • 2018 – Lund, tema: Alla har rätt att funka olika
 • 2019 – Västerås, tema: Sex är inte ett vapen