in

Här är alla artister som gästar Musikhjälpen 2023

Musikhjälpen programledare
Foto: Mattias Ahlm/SR

Vilka artister kommer vi få se i buren i år? Här är allt du vill veta om Musikhjälpen 2023! Mer

Det är snart dags för en ny upplaga av Musikhjälpen! Under en vecka varje vinter flyttar ett gäng programledare in i en glasbur på ett torg någonstans i Sverige, med syfte att väcka uppmärksamhet kring och samla in pengar till en internationell humanitär katastrof. Förutom att bidra till något viktigt bjuds det på en hel del underhållning i form av liveframträdanden, musik och intressanta gäster. Här är allt vi vet om årets program.

Vilka datum sänds Musikhjälpen 2023?

Programmet sänds alltid under december. I år kommer det att vara mellan den 11 och 17 december – 24 timmar om dygnet.

Vilka artister och gäster kommer vi få se i programmet 2023?

Fröken Snusk, Linnea Henriksson, Hooja, Alba August, Ellen Krauss, Mapei, Eah Jé och Peg Parnevik är bara några av artisterna som gästar Musikhjälpen i år. Här hittar du hela schemat.

Efter Filip Dikmens avsked – de är programledare för Musikhjälpen 2023

Komikern och skådespelaren Filip Dikmen var en av personerna som skulle programleda årets Musikhjälpen, men efter ett antal inlägg i sociala medier där han kommenterat Israel/Palestina-konflikten stängdes han av. Han menade bland annat handlade om att palestienerna är förtrycka av Israel och västvärlden. Dikmen sa då att avstängningen inte handlade om att han varit partisk, utan att han ”sagt för mycket”. Det var en bild som Musikhjälpens ansvariga utgivare Anna-Karin Larsson inte delade, men hon ville inte gå in på detaljer.

Nu står det klart att Musikhjälpen 2023 kommer ledas av Oscar Zia, Linnea Wikblad och Sofia Dalén. Resande reporter är Tina Mehrafzoon och reporter ute på Kärlekens torg är Assia Dahir. Oscar Zia är en av de kändisar som skrivit under uppropet ”Vi kräver”, som mött stark kritik för att inte ha tagit avstånd från Hamas terrorattack mot Israel. Uppropet har också hyllats och kraven på eldupphör, rent vatten, medicin och mat delas av många. Så var går gränsen för hur mycket stöd man kan uttrycka för Palestina och samtidigt programleda Musikhjälpen?

Anna-Karin Larsson menar att det handlar om att man inte får ta ställning för eller emot en enskild part i ett krig.

– Oavsett vilket ämne det gäller, detta är inte något speciellt för denna fråga, bedöms alltid från fall till fall beroende på vilken roll just den personen har. Men rent generellt kan programledare stå upp för människor som drabbas av krig, våld och kränkningar oavsett var det sker. Vi utgår alltid från mänskliga rättigheter och humanitära behov, däremot ska vi inte ta ställning för eller mot parter i konflikter, skriver Anna-Karin Larsson i ett mejl till VeckoRevyn.

Vad i fallet med Filip Dikmen gjorde att han inte kunde fortsätta som planerat?

– Vi kommer inte att diskutera detaljer men har gjort bedömningen att han tagit ställning på ett vis som inte var förenligt med att programleda årets program.

Hur ser ni på att Oscar har skrivit under Vi kräver, det är okej?

– Ja jag har gjort den bedömningen och bedömer den underskriften som ett ställningstagande för humanitär hjälp, alltså bland annat att skydda människors liv och hälsa, och att det fördömer våld mot civila oavsett vilken sida i konflikten och är inte ett ställningstagande för endera av de två stridande parterna.

Har det tidigare i Musikhjälpens historia fattats liknande beslut, där tilltänkta programledare fått avbryta på grund av att de uttryckt sig geopolitiskt?

– Ända fram tills att vi presenterar vem som faktiskt blir programledare i Musikhjälpen pågår diskussioner där vi gör olika avvägningar innan vi bestämmer oss. Så har vi arbetat sedan starten för 16 år sen men under mina år som ansvarig utgivare har jag inte behövt ta ett beslut som detta.

Eftersom vi endast fick möjlighet att ställa frågor via mejl har vi ännu inte fått svar på en följdfråga som gällde om ställningstagande ”för eller emot parter i konflikter” gäller alla konflikter och krig. Hur skulle man se på att någon tar ställning emot Ryssland, till exempel, eller för Ukraina? Artikeln uppdateras.

Linnea Wikblad och Sofia Dalén gör debut

Det är inte första gången som artisten Oscar Zia leder programmet.

– Tredje året i rad, och Musikhjälpen börjar kännas som hemma! Det är stökigare än någonsin i världen, och jag har en ganska tung känsla i kroppen. Musikhjälpen är inte lösningen, men det är en början, ett steg på vägen, säger han i ett pressmeddelande.

Men för Sofia Dalén och Linnea Wikblad är det första gången de flyttar in i buren.

– Jag älskar Musikhjälpen. Det är alltid lika värmande att följa hur människor kommer samman under veckan. I år känns det viktigare än någonsin! Jag ser så mycket fram emot att få axla rollen som programledare, säger Sofia Dalén i samma pressmeddelande.

Vad är årets tema?

Musikeventet samlar årligen in miljontals pengar utifrån ett välgörenhetstema. Helt enkelt, när du önskar din favoritlåt kan du vara med och bidra till en bättre värld.

Årets tema är ”Ingen ska behöva dö av hunger”, meddelar Sveriges Radio i ett pressmeddelande. Den stora hungerkrisen idag förklaras genom konflikter och klimatförändringar, samt Rysslands invasion av Ukraina som resulterat i att landets spannmålsexport har försämrats.

– Världen hungrar mer än någonsin, i modern tid. Hungern orsakar ett omänskligt lidande och död, och särskilt hårt drabbas barnen, säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen som fördelar de pengar som samlas in till Musikhjälpen, i pressmeddelandet.

Från vilken stad sänds Musikhjälpen 2023?

Musikhjälpen 2023 kommer till Växjö och tar plats på Stortorget. Det är första gången någonsin som glasburen ställs upp i Småland! Växjö är även den minsta staden som Musikhjälpen någonsin har besökt.

Vem är årets resande reporter?

Årets resande reporter är Tina Mehrafzoon.

Hur budar jag på auktion till förmån för Musikhjälpen?

Du kan skänka pengar på fler sätt än att önska låtar. Du vet väl om att du kan buda på en massa auktioner, där pengarna oavkortat går till årets insamling? Du kan också lägga upp egna annonser om du vill bidra till Musikhjälpen. Du hittar samtliga auktioner här. Du kan också ge pengar till en insamlingsbössa, eller starta en egen. Du hittar alla insamlingsbössor här.

Följ Musikhjälpen live på SVT Play och i P3

Du kan följa programmet live dygnet runt på SVT Play och i Sveriges Radio P3. Stora delar av programmet sänds också i SVT2. Musikhjälpen är ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen.

Tidigare år: Musikhjälpen 2022

Temat för Musikhjälpen 2022 var ”För en tryggare barndom på flykt från krig”. Programmet leddes av Oscar Zia, Tina Mehrafzoon och Klas Eriksson och höll till på Kungstorget i Göteborg. 849 928 engagemang samlade tillsammans in 54 517 949 kronor. 

Allt om Musikhjälpen 2021

Temat för Musikhjälpen 2021 var ”För en värld utan barnarbete” och tanken var att Brita Zackari, Anis Don Demina och Oscar Zia skulle flytta in i glasburen och programleda oss under hela veckan. Men efter att Oscar Zia testades positivt för corona, och Anis Don Demina senare blev sjuk, fick de lämna programmet och ersättas av Kodjo Akolor och Linnea Henriksson. Under veckan samlades 54 306 748 kronor in.

Musikhjälpen 2023
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Så var Musikhjälpen 2020

Tema 2020 var ”Ingen människa ska lämnas utan vård”. Då startade publiken nära 800 000 engagemang och samlade in 48 miljoner kronor, enligt Sveriges Radio. Årets programledare var Brita Zackari, Farah Abadi och Felix Sandman.

Tidigare år: Musikhjälpen 2019

Temat för Musikhjälpen 2019 var ”Sex är inte ett vapen”. Förra årets upplaga av Musikhjälpen leddes av artisten Miriam Bryant, Farah Abadi och komikern Daniel Hallberg. 50 572 139 kronor samlades in under veckan.

Allt om Musikhjälpen 2018

Temat för Musikhjälpen 2018 var ”Alla har rätt att funka olika” med syftet att förbättra livet för personer med funktionsvariationer som bor i fattiga länder. Programmet direktsändes från Lund mellan den 10 och 16 december. Programledare var Daniel Adams-RayWilliam Spetz och Farah Abadi och programmet samlade under veckan in 50 550 204 kronor.

Så var Musikhjälpen 2017

Musikhjälpen 2017 sändes från Umeå mellan den 11 och 17 december. Programledare var Molly Sandén, Kalle Zackari Wahlström och Farah Abadi. Temat för Musikhjälpen 2017 var ”Barn är inte till salu” med syfte att förebygga att barn säljs i sexhandel. 74 410 363 kronor samlades in under veckan.

Hela listan: Musikhjälpen – tidigare städer och teman

 • 2008: Malmö, tema: 67 miljoner flyktingar behöver din hjälp
 • 2009: Göteborg, tema: Din musik stoppar malaria
 • 2010: Malmö, tema: Barn är inte till salu
 • 2011: Göteborg, tema: Alla flickor har rätt att gå i skolan
 • 2012: Malmö, tema: Barnen i slummen har rätt till rent vatten
 • 2013: Göteborg, tema: Alla tjejers rätt att överleva sin graviditet
 • 2014: Uppsala, tema: Hjälp oss stoppa spridningen av hiv
 • 2015: Linköping, tema: Ingen ska behöva fly undan klimatet
 • 2016: Örebro, tema: Barn i krig har rätt att gå i skolan
 • 2017: Umeå, tema: Barn är inte salu
 • 2018: Lund, tema: Alla har rätt att funka olika
 • 2019: Västerås, tema: Sex är inte ett vapen
 • 2020: Stockholm, tema: Ingen människa ska lämnas utan vård
 • 2021: Norrköping, tema: För en värld utan barnarbete
 • 2022: Göteborg, tema: För en tryggare barndom på flykt från krig