in

Linda Pira om influencer-världen: ”Känner att jag inte hör hemma”

Linda Pira släpper debutalbum
Linda Pira. Bildkälla: Rasmus Lindahl

Sedan Linda Pira slog igenom över en natt när hon gästade Stors låt ”Rom & Kush” har hon gjort hitlåtar som ”Vem e ni!?” med Dani M och ”Knäpper mina fingrar”. Nu är hon tillbaka där hon började – med hård hiphop. Den 8 november kommer hennes debutalbum ”Legendarisk”. Mer

När vi ses i Kista Galleria är Linda mitt uppe i en hektisk intervjuvecka. Hon insisterar på att bjuda mig på kaffe på Waynes Coffee och jag håller upp mitt kort och försöker stoppa henne.

– Nä, men det är lugnt! Linda Para!, skämtar hon, skrattar och blinkar mot killen bakom kassan som också börjar skratta.

Det går inte att missa Lindas charm som blev känd för allmänheten när hon, i ett kodak moment, gjorde entré 2013.

Det känns verkligen som att du slog igenom över en natt. Helt plötsligt var du överallt?

– Så upplever jag det också. Dagen efter ”Rom & Kush” hade släppts vaknade jag med 200 vänförfrågningar på Facebook. Tidningar hade fått tag på mitt nummer, ringde och ville intervjua mig. Jag fattade ingenting.

Linda Pira om Dani M, knäpper mina fingrar och var hon kommer ifrån.
Linda Pira. Bildkälla: Rasmus Lindahl 

Linda Pira: ”Väntade barn samtidigt som genombrottet”

Från och med då väntade en hektisk period för Linda. I samma veva blev hon gravid. Hon spelade in EP:n ”Matriarken” samtidigt som ett tv-team från SVT följde henne i dokumentären ”Linda Pira – som du inte visste om”.

– Min hjärna hann inte uppfatta vad som hände, jag var bara inne i det där flowet och gjorde vad som krävdes. Jag fick ett go i mig av att vara gravid också. Tio dagar efter jag fött tvillingarna med kejsarsnitt uppträdde jag på Gröna lund. Så det var ganska hard core.

Många minns säkert tv-ögonblicket när Linda gled in i en bil till introt i låten ”Rom & Kush” på P3-guldgalans scen 2014.

– Jag hade 39 graders feber den dagen, stod i logen och försökte öva texten men allt var som bortblåst. Jag var så nervös men det gick bra. Och det var häftigt att få utlopp för mina kreativa idéer.

När P3-guldgalans arrangörer frågade Linda vad hon ville göra hade hon först planer på att komma in med en helikopter.

Men det fick du inte eller?

– Nej, men jag fick ju komma in med en bil, det är ganska nära!

Men så 2016 tog det stopp. Dagen innan Linda skulle släppa sitt första album var det något som inte kändes helt rätt. Albumet var ett resultat av andras idéer och det kändes plötsligt framtvingat. Linda förstod inte ens själv vad hon ville ha sagt med albumet. Så hon stoppade releasen och fansen skulle få vänta tre år till på hennes första album. En paus som var nödvändig för att hon skulle hitta tillbaka till kärleken till musiken.

Vad är den största skillnaden mellan det albumet du inte släppte 2016 och albumet ”Legendarisk” som kommer nu?

– Den största skillnaden är att jag har gjort ett album utan någon tanke på att det skulle bli ett album. Jag gick bara in i studion och gjorde musik igen, som när jag var ung. Haha nu lät jag gammal! Men så en dag satt jag i bilen och lyssnade igenom mina låtar och bara ”Oh my god, jag har fan material till ett helt album?”

Kändes det som att det fanns en röd tråd?

– Nej, inte när jag fick den känslan. Men jag hade basen och jag visste vad som fattades och vilka låtar jag behövde komplettera med. Det spelar ingen roll vad folk tycker om albumet. Jag är bara jätteglad och stolt att jag lyckats göra en skiva för det var svårt. Det är mitt första album! Jag har hållit på med musik i sju år men jag har inte gjort en skiva tidigare vilket är helt sjukt?

Linda Pira om sina barn och sina föräldrar Kjell Pira och Zulima Giraldo
Linda Pira. Bildkälla: Rasmus Lindahl 

Linda Pira: ”Instagram är inte ett facit på hur man mår”

”Show för publik” är en av de mest personliga låtarna på det nya albumet och Linda berättar att vissa låtar på ”Legendarisk” är så ärliga att hon varit rädd för att släppa dem.

– Jag har alltid varit väldigt öppen i sociala medier men folk verkar ha fått fel bild av mig?

Vad tänker du att vi har fått för bild?

– Att alla tänker att jag alltid har det jättebra. Jag vill berätta att alla har upp- och nedgångar. Instagram är inte ett facit på hur man mår.

Linda berättar att tidigare när hon mått som allra sämst har det sett ut på Instagram som att hon mått som allra bäst. Att det blev som ett försvar, som en slags mur mot sig själv.

– Men nu kan jag uppskatta mina dippar, det gjorde jag inte förut. Då trodde jag att jag skulle vara deprimerad for life typ. Och det är också viktigt för mig att säga till de som är yngre att Instagram inte är verkligheten. För jag är ju äldre nu – typ den äldsta kvinnan i branschen som håller på med det här? Och om man har möjlighet och vågar är det viktigt att visa sina dippar så ens följare får lite igenkänning.

Hur skulle du beskriva dina dippar?

– Jag kan bli väldigt grå inombords, ibland utan någon anledning. Jag är väldigt känslostyrd. Kan se något på nyheterna och må dåligt över det i en månad. Jag har alltid varit sådan, men jag är bra på att ventilera mina känslor. Att gå och prata med någon fungerar verkligen!

Linda Pira – Från Bang Bang till Gang Gang

Vi har redan fått höra låten ”Gang Gang” med Masse Salazar från det nya albumet. Det är en självrannsakande låt, gjord med glimten i ögat, där Linda driver med både sig själv och industrin. Den handlar om hur hon plötsligt hamnat i rum hon inte trodde hon skulle befinna sig i – som på events med dyra drinkar och influencers.

Du har tidigare sagt att du aldrig trodde du skulle sitta på events och dricka champagne. Varför trodde du inte det?

– Jag kommer exakt ihåg ögonblicket jag kom på att jag skulle skriva ”Gang Gang”. Jag satt på ett event på Berns och runt mig fanns bara influencers och internetprofiler och jag kollade mig omkring och bara… alltså om jag ska vara ärlig så kände jag mig bara så malplacerad.

Linda berättar att hon kom att tänka på sina tidiga låtar. En av hennes första, ”Bang Bang”, öppnas med textraden ”hipsters leker att dom känner mig, right? drar i mina kläder som en NHL-fight”. Linda kände att allt fortfarande var exakt likadant som då men ändå så annorlunda efter de sju år som gått sedan hon släppte ”Bang Bang”.

– Jag tittade tillbaka på var jag trodde att jag skulle vara när jag gjorde ”Bang Bang”. Och jag trodde inte att jag skulle vara här.

Var trodde du du skulle vara då?

– Jag såg mig själv kvar i förorten.

Känner du att det krockar med vem du är som artist? 

– Lite! Låten ”Show för publik” på nya albumet är som en uppföljare till ”Gang Gang”, men lite allvarligare. Den handlar om hur jag varit tvungen att ändra på en massa saker för att passa in, som hur jag pratar och hur jag för mig när jag kommer in i ett rum. Det har fått mig att ifrågasätta mitt artisteri, är det här en del av processen eller har jag ändrats för att jag har hamnat här? Så det har blivit en krock. Och lite av en identitetskris.

På vilket sätt pratar och för du dig annorlunda?

– Det kanske bara är i mitt eget huvud, de influencers jag hänger med tycker fortfarande att jag inte är som dem. Men för mig är det konstigt för jag känner att jag inte hör hemma där, men samtidigt gör jag ju det för det är mitt nya liv. Men jag kan forfarande hänga med mina vänner i en lägenhet i Hässelby. Ärligt talat så känns det som att jag har hamnat lite mitt emellan två världar.

Linda Pira om låten Plastico med Dani M: ”Den låt jag är mest stolt över”

Den låt som Linda är mest stolt över rent musikaliskt på skivan är ”Plastico” som hon gjort tillsammans med artisten och exet Dani M. ”Vet att vi har haft det svårt, glömmer aldrig vart jag tagit mig ifrån” går en textrad och låten handlar om att lyckas, trots att ingen tror på en.

– Jag har så starka minnen från min uppväxt. Att jag satt utanför klassrummet och hade blivit utslängd och fattade inte alls varför. Men jag förstod att jag inte var som de andra.

Det har gått tre år sedan Linda fick sin ADHD-diagnos och hon berättar hur hon under sin uppväxt alltid fick höra ”du är inte dum egentligen, Linda” men att hon inte förstod vad det betydde. Hon upplevde ett stort svek från vuxenvärlden.

Linda Pira: ”Min mamma har varit med mig under hela den här processen”

De som fanns där för henne under uppväxten var hennes föräldrar – och i hennes familj var musiken ett naturligt inslag. Hennes mamma Zulima Giraldo kom från Colombia och lyssnade på hög salsamusik. Hon träffade Lindas pappa Kjell Pira som flyttat från Sverige till Colombia på 80-talet. Tillsammans drev de en restaurang och när Zulima var 18 år föddes Lindas storebror.

– Men Colombia var knas på den tiden, det är det fortfarande.

Så familjen bestämde sig för att flytta hem till Sverige. Det var 1985, samma år som Linda föddes, när familjen hamnade i Rinkeby. När Linda var sju år separerade hennes föräldrar och hon flyttade till Hässelby.

– Mamma hamnade i ekonomisk kris. Hon kände ingen här, och hon hade svårt med det svenska språket. Men hon krigade verkligen. Pluggade SFI och skaffade jobb. Och det försöker jag lära mina barn också. Att man ramlar men sedan reser man sig upp igen.

För ett och ett halvt år sedan gick Lindas mamma bort och hon beskriver det som att albumet har varit hennes terapi.

– Jag har verkligen känt styrkan från henne, det har känts som att min mamma varit så jävla närvarande hela tiden. Som att hon har pushat mig, du vet? Och när jag har tänkt ”Ska jag sjunga såhär?” har jag kunnat se henne inom mig och frågat ”Vad tycker du?” och då har jag vetat svaret. Hon har varit med i hela processen, trots att hon inte är kvar här.

Linda Pira har gjort Knäpper mina fingrar och samarbeten som  Pantamera-reklamen
Linda Pira. Bildkälla: Rasmus Lindahl 

Hos Lindas pappa, som arbetade inom byggbranschen, bodde hon och hennes tre sykon varannan vecka. Hon beskriver sin uppväxt som väldigt kärleksfull, trots att de inte hade det bra ställt. Hässelby var segregerat. I villastaden bodde bara rika kids, men i skolorna blandades barn med olika bakgrund.

Att familjen betyder mycket för Linda råder det inga tvivel om. Hennes söner, men också familjen som finns runt om i världen. Och när jag frågar Linda, som vunnit många priser för sin musik, om något har varit speciellt viktigt för henne svarar hon:

– Visst var Grammis 2014 ett stort kvitto på att jag gjort något bra, men att min bild hänger på Arlanda betyder mycket mer för mig. Det är symboliskt. Jag minns själv när jag såg profilerna hänga där på Arlanda när jag var liten och jag tänkte ”Wow, detta är viktiga personer i Sverige” och att min familj från Sydamerika och Thailand kommer hit och välkomnas av min bild – det är stort. Och jag gör mina föräldrar lite stolta också.

Hon berättar att hon under en period funderade på att skriva en låt till sin mamma men att det till slut inte kändes rätt.

– När jag satte mig ner och skulle skriva låten såg jag min mammas ansiktsuttryck som sa ”Really?” Så det kändes inte rätt, vad skulle jag skriva liksom? Att jag saknar henne? Om tiden hon var sjuk? Det kändes bara fel eftersom jag känner att min mamma fortfarande är här. Det kanske låter jättelöjligt, jag vet inte? Men det är så det känns för mig.

Att albumet bygger på Lindas idéer märks. Inte bara på texterna utan också på hennes artistsamarbeten. Hon har bara valt att göra låtar med artister som hon ser upp till, där personkemin stämmer och som hon samarbetar bra med. Och hon har ett tips till unga kvinnor som vill lyckas inom branschen.

– Tro på att dina idéer är värdefulla. Hur mycket någon annan än trycker ner dig så var målmedveten att du ska få igenom just dina idéer. Om du bara går in i studion och genomför någon annans kommer samma sak hända dig som hände mig 2016. Gå tillbaka till dig själv och fråga dig ”vad vill jag göra och vem vill jag vara?”

Vem är Linda Pira?

  • Ålder: 34 år
  • Familj: Två söner, tvillingarna Kyiam och Daviel.
  • Bor i: Stockholm
  • Aktuell med: Debutalbumet ”Legendarisk”.
  • Har tidigare släppt: EP:n ”Matriarken” och 19 singlar, varav fyra från albumet som släpps den 8 november.
  • Priser: Grammis för Årets Nykomling 2014, Årets Genombrott och Årets EP på Kingsizegalan 2014, P3-guld för Årets Hiphop/soul och Årets Låt (Knäpper mina fingrar – remix) 2015. Samma låt vann Kingsizegalans pris för Årets Låt.
  • Övrigt: Sommarpratare 2014, Svt-dokumentären ”Linda Pira – som du inte visste om” 2013 och Svt-dokumentären”Kan Linda Pira fixa varannan vecka-julen” 2018 samt programledare för ”Pira & Bråding” i Sveriges Radio.