in

Estraden: ”Vi har skrivit en Dancing on my own på svenska”

artisterna och medlemmarna i Estraden 1
Pressbild.

Popbandet Estraden gjorde succé med sina samarbeten med Victor Leksell och Molly Sandén. Men nu står bandet, med medlemmarna Louise Lennartsson, Carl Silvergran och Felix Flygare Floderer, ofta på egna ben.

– Det är 100 procent tack vare Mer för varandra som vi blev ett band till slut, säger Louise. Mer

2018 släppte Norlie & KKV låten Mer för varandra tillsammans med ett okänt band vid namn Estraden. Två år senare har Estraden hunnit spela på Gröna Lunds Stora Scen, samla ihop 117 miljoner streams på Spotify och dessutom varit nominerade i Årets Grupp på P3-Guld galan och Årets Genombrott på Musikförläggarnas pris. Deras glittrande pop har vunnit hela Sveriges hjärtan och Estraden har inga planer på att sakta ner. Den 24:e april kommer singeln Dansar med mig själv.

Louise Lennartsson om Estraden: ”Inga planer på att starta ett band”

Att Estraden blev till var en lycklig slump. Gruppen består av en trio låtskrivare och producenter som länge jobbat med att skriva låtar och producera åt andra artister. Fronttjejen Louise Lennartsson har bland annat skrivit Hög av Darin och Ingen som jag av Molly Sandén. Producentduon och bandmedlemmarna Carl Silvergran och Felix Flygare Floderer har även de prestigefyllda CVn och har arbetet med norska artisterna Astrid S och Ruben, och de producerade senast hitlåten Svag av Victor Leksell.

– Ingen av oss hade någon plan på att starta ett band, det fanns inte på kartan. Jag skrev låten Tårarna i halsen tillsammans med Tjuvjakt och mitt förlag ville gärna att jag skulle skriva fler låttexter på svenska. Vi jobbade redan tillsammans i andra artistprojekt och råkade vara i en session den dagen, så vi bestämde oss för att skriva något på svenska. Det blev låten Mer för varandra och den hittade hem till Norlie & KKV. De i sin tur blev taggade på att göra låten tillsammans med oss, och där föddes Estraden. Det är 100 procent tack vare Mer för varandra som vi blev ett band till slut, säger Louise.

Det gick snabbt uppåt för Estraden efter singelsläppet med Norlie & KKV, och raketresan har fört med sig extas och pepp – men även osäkerhet och press.

– Det bästa är när folk hör av sig och berättar att våra låtar har betytt något för dem. När folk säger att en låt gjort hela deras sommar är det ofattbart, tänk att vi har fått vara en del av någons liv! Sen är det ju så himla kul att få vara ute och spela. Det är det största, det blir så tydligt att folk har hört ens musik och blivit påverkade. Det blir så abstrakt med siffror på Spotify, det går inte riktigt att ta in. Men sen ser man en publik och det blir så konkret. Förra året var vårt femte gig någonsin på Gröna Lunds Stora Scen med Victor Leksell. Det är helt sjukt, säger Louise och fortsätter:

– Man får en kick av att det går bra, men den kicken blir svagare med tiden. Människan letar bara efter nästa steg hela tiden. Vi måste påminna oss själva om att det kanske inte är så här för alltid och att ta tillvara på det här. I musikbranschen är inget någonsin garanterat, det man byggt upp över flera år kan försvinna över en natt.

”Ville skriva en svensk Dancing on my own

Efter att ha gjort en rad uppskattade samarbeten med bland andra Molly Sandén och Jireel släpper nu Estraden singeln Dansar med mig själv. Det är en låt i högt klubbtempo som skiljer sig mycket från det bandet släppt tidigare.

– Den började med att Felix tog med sig ett track till ett låtskrivarcamp som vi hade på västkusten förra sommaren. Han visade det för oss och tracket fick oss att vilja skriva en Dancing On My Own fast på svenska. Det finns inte riktigt någon svensk låt som handlar om att gråta på dansgolvet, som handlar om när man är så himla deppig och ledsen men trycker bort det genom att gå ut och dansa. Det är det den här singeln ska fånga, sommarkvällarna då man dansar bort sina sorger.

estraden om samarbetet med victor leksell
Pressbild.

Estraden om hitlåten med Victor Leksell: “Vi alla kände att Bra för dig hade något speciellt”

Det vemodiga är något som ofta kikar fram i Estradens låttexter. I höstas släppte de hitlåten Bra för dig med Victor Leksell som klättrade uppför topplistorna i rekordfart, och som handlar om två olika perspektiv på ett uppbrott.

– Vi tycker att Victor är Sveriges bästa manliga artist. Vi älskar hans musik och hörde av oss till honom för att göra den här låten, vi tänkte att den skulle passa honom perfekt. Innan den släpptes tror jag att vi alla kände att Bra för dig hade något speciellt. Just när man får in två olika perspektiv i en låt så når man så många fler som kan lyssna på låten och relatera. Det släppet blev också så speciellt just för att vi släppte en musikvideo till låten och då jobbade tillsammans så intensivt och länge.

Smartare som vi skrev med Molly Sandén handlar om mitt ex”

Många av era låtar handlar om just olycklig kärlek, hur kommer det sig?

– Oftast när det är ledset kommer det direkt från hjärtat, och vi skriver mycket utifrån egna och varandras erfarenheter. Till exempel handlar Smartare som vi gjorde med Molly Sandén om mitt ex, de delarna jag skrev är 100 procent från mitt hjärta. Just den sortens texter känns också så himla mycket när man lyssnar på dem! Vi har skrivit låtar som Vi två som är gladare men det är svårare att skriva om när allt känns bra, konstigt nog.

Låtskrivandet och musiken har funnits i Louise liv så länge hon kan minnas. Hon började sjunga i kyrkan redan som 4-åring och började skriva sina första låttexter vid 10 år.

– Det är tack vare mina föräldrar som jag är där jag är idag. De lärde mig allt och pushade mig att börja sjunga i kyrkan.

Louise Lennartsson berattar om estraden
Pressbild.

Grunden för hennes artisteri las i ung ålder, men det var genom hennes musiklärare i gymnasiet som hon började utveckla sitt musikaliska språk genom jazzen.

– Jag älskade att scatta, improvisera och leka fram melodier. Det har hjälpt mig mycket med mitt låtskrivande idag, att våga testa melodier och texter. Jag lärde mig att lita på mig själv och min förmåga. Jag tror att mycket av mitt melodispråk grundar sig i jazzen och det kyrkliga även om det inte hörs tydligt i våra låtar.

Hur ser framtiden ut för Estraden?

– Det kommer ett album! Vi håller på och jobbar med det just nu, vi har låst in oss och arbetar över FaceTime. Jag spelar in sång och skickar till killarna som proddar och mixar. Inget datum är satt än men tanken är att det kommer ett album innan sommaren!

Om Estraden:

Medlemmar:

Louise Lennartsson, Carl Silvergran och Felix Flygare Floderer

Instagram:

@estr4aden

Spotify: