in

5 ögonblick och snackisar från AMA 2020

american music awards 2020
The Weeknd tar emot pris för favoritalbum soul/RnB på AMA 2020. Bildkälla: Youtube

Vi har samlat höjdpunkterna från den 48:de upplagan av American Music Awards som du inte vill missa – plus listan på galans alla vinnare! Mer

Natten till den 23 november var det dags för årets upplaga av AMA. Trots en pandemi, som fått många konserter och evenemang att ställas in eller skjutas upp, så körde musikgalan på nästan som förut. Det var dock inte lika fullsatt inne på Microsoft Theater i Los Angeles som tidigare år. Livepubliken bestod av en grupp särskilt utvalda fans som fick se galan från balkongerna, i munskydd och efter att ha testats negativt för covid-19. Men även om de flesta stolar gapade tomma så bjöds det på liveframträdanden från bland andra Billie Eilish, The Weeknd, BTS, Justin Bieber och Shawn Mendez. Förutom stjärnglansen uppe på scen kunde vi även skymta pappfigurer av superartister som Beyoncé, Jay-Z och Dolly Parton utspridda i salongen. Här är de mest minnesvärda ögonblicken från årets American Music Awards!

Justin Bieber inledde galan med självreflektion…

Justin Bieber har inte stått på American Music Awards scen sedan 2016. Mycket har hänt sedan dess och i år inledde han galan med ett känslosamt uppträdande som kändes som en personlig reflektion av hur de senaste åren har varit för Justin. Han började med låten “Lonely”, som sedan gled över till den lite mer upptempo-låten “Holy”.

Taraji P. Henson bjöd på en riktig energibomb

Årets värd var ingen mindre än den oerhört karismatiska skådespelerskan Taraji P. Henson. Vi har tidigare sett henne regera musikvärlden i succéserien Empire där hon spelar supernovan och mamman Cookie Lyon. Vi hade höga förväntningar på henne som årets galavärd – och vi blev inte besvikna!

Taylor Swift gav kvällens revanschkänsla

Taylor Swift kammade hem hela tre priser under galan: bästa musikvideo för låten Cardigan, bästa kvinnliga artist i kategorin pop/rock samt kvällens största pris – årets artist! Men det som kanske gav fler hejarop än priset var videohälsningen som Taylor skickade som tacktal. I videon står Bad Blood-sångerskan i sin gamla studio och berättar att hon håller på att spela in hennes gamla hits igen – de sex första album som hennes före detta manager Scooter Braun nyligen sålt vidare. Shake it off Taylor!

The Weeknd tillägnar sitt pris till Prince

Även The Weeknd vann stort under årets gala och fick tre priser i kategorierna årets manliga soul/RnB-artist, årets bästa soul/RnB-låt för Heartless och årets soul/RnB- album för After Hours.

– Senaste gången jag vann detta priset så mottog jag det av Prince, så jag vill dedikera detta priset till honom, sa artisten i sitt tacktal.

Att han hade hela huvudet inlindat i bandage och stora mörka blåmärken runt ögonen var det svårt att missa. Twitter fylldes med frågor från tittare om orsaken till artistens oroväckande utseende. Men som tur är har RnB-artisten inte varit med om en olycka, hans outfit var bara en del av marknadsföringen för hans album After Hours. Men även ett statement för att att varna människor för vad som kan hända om man kör rattfull.

Och galans kanske största snackis – har Jennifer Lopez kopierat Beyoncés framträdande?

Ett av årets American Music Awards mest omtalade liveuppträdande stod Jennifer Lopez och Maluma för. Och det har ingenting att göra med hur låten lät, de speciella ljuseffekterna eller J.Lo’s stoldans. Eller jo, det hade det. Men inte av anledningen som man kan tro. Framträdandet var onekligen snyggt och artisterna bjöd på en duet med deras nya låtar Pa’ Ti och Lonely – men det tog inte lång tid förrän tittarna började reagera på att framträdandet kändes bekant. Instagram-kontot @diet_prada publicerade ett inlägg där J.Lo’s AMA-uppträdande ställs bredvid Beyoncés framträdande till låten Drunk in love på Grammygalan 2014. Likheterna är uppenbara och nu anklagas J.Lo för att ha snott Beyoncés show. Ouch!

Här är alla vinnare på AMA-galan 2020:

Årets artist
Taylor Swift

Årets nya artist
Doja Cat

Årets samarbete
Dan + Shay och Justin Bieber – 10,000 Hours

Favoritartist sociala medier
BTS

Favorit musikvideo
Taylor Swift – Cardigan

Manliga favoritartist – pop/rock
Justin Bieber

Kvinnliga favoritartist – pop/rock
Taylor Swift

Favoritduo eller grupp – pop/rock
BTS

Favoritalbum – pop/rock
Harry Styles – Fine Line

Favoritlåt – pop/rock
Dua Lipa – Don’t Start Now

Manliga favoritartist – country
Kane Brown

Kvinnliga favoritartist – country
Maren Morris

Favoritduo eller grupp – country
Dan + Shay

Favoritalbum – country
Blake Shelton – Fully Loaded: God’s Country

Favoritlåt – country
Dan + Shay med Justin Bieber – 10,000 Hours

Manliga favoritartist – rap/hip-hop
Juice WRLD

Kvinnliga favoritartist – rap/hip-hop
Nicki Minaj

Favoritalbum – rap/hip-hop
Roddy Ricch – Please Excuse Me For Being Antisocial

Favoritlåt- rap/hip-hop
Cardi B ft. Megan Thee Stallion – WAP

Manliga favoritartist – soul/RnB
The Weeknd

Kvinnliga favoritartist – soul/RnB
Doja Cat

Favoritalbum- soul/RnB
The Weeknd – After Hours

Favoritlåt – soul/RnB
The Weeknd – Heartless

Manliga favoritartist – latin
Bad Bunny

Kvinnliga favoritartist – latin
Becky G

Favoritalbum – latin
Bad Bunny – YHLQMDLG

Favoritlåt – latin
KAROL G & Nicki Minaj – Tusa

Favoritartist – alternativ rock
Twenty One Pilots

Favoritartist – modern
Jonas Brothers

Favoritartist – inspiration
Lauren Daigle

Favoritartist – edm
Lady Gaga

Favoritsoundtrack
”Birds of Prey: The Album”