in

4 nationalparker i Sverige som du måste besöka

Laponia padjela nationalpark
Foto: Carl-Johan Utsi

Känner du flygskam, är budgeten tight eller är du bara nyfiken på Sverige? Oavsett anledning så finns det många nationalparker att utforska i vårt avlånga land. Vi har tittat närmare på fyra av dem – en i varje väderstreck. Och vi lovar att det finns något för alla! Mer

Nationalparken Padjelanta 

Padjelanta Laponia Nationalpark
Foto: Carl-Johan Utsi

I norr finns Sveriges största nationalpark som ingår i världsarvet Laponia. Bland blomsterängar hittas högslätter, stora sjöar och öppen terräng mot Sarekfjället. 

Passar: Den stora äventyraren (vill du ta ut svängarna kan du åka in i parken med helikopter) eller du som vill byta uppkoppling mot avkoppling då täckningen i området är opålitlig.

Ta inte med: Husdjuret då Padjelanta är renbetesmark. 

Ta med: Sovmask! Här finns midnattssol i juli och de ljusa nätterna varar hela sommaren.

Naturreservatet Dalby söderskog

dalby söderskog nationalpark
Foto: Peter Johnsen/Skånska bilder,

I söder, en mil utanför Lund, finns Sveriges minsta nationalpark. Parken fyllde 100 år 2018 och bjuder in till en ädellövskog som får växa fritt. 

Passar: Stadsälskaren. Här skippar du tältet och kan återvända till stadsmyller och wi-fi lagom till middagen (med natursköna bilder att posta!).

Ta inte med: Cykeln! Du kan cykla till Dalby men cykeln får tyvärr inte följa med in i parken. 

Ta med: Hunden, men håll den kopplad.

Naturreservatet Gotska sandön

gotska sandon sanddyner nationalpark
Bild:  Kenneth Bengtsson / Johnér

Långt till öster, norr om Fårö, ligger denna ensliga ö som bjuder på sanddyner, tallskogar och sälar (som dessutom är de absolut sötaste du har sett).

Passar: Medelhavsälskaren som njuter av sand mellan tårna och med sin mañanainställning inte har något problem med att komma hem en dag senare om båtturen tillbaka skulle ställas in på grund av sämre väder (vilket händer!).

Ta inte med: Drönaren får stanna hemma då det är förbjudet med drönare på ön.

Ta med: Mat! Annars blir du utan då det inte finns någon matbutik på ön. 

Kosterhavets nationalpark

kosterhavet nationalpark ursholmen
Foto: Martin Borg

I väst hittas Sveriges eget korallrev! En hel del finns att göra i Sveriges första marina nationalpark: snorkla, åka på sälsafari eller varför inte paddla kajak genom parken?

Passar: Dig som längtat efter att plocka fram dykarcertifikatet i Sverige – här är din chans! Dykning är nämligen fullt tillåtet.

Ta inte med: Ankaret! Du kan ta dig hit med egen båt, men du får inte slänga vassa föremål i vattnet.

Ta med: Power bank då nationalparken har en egen app med vandringsleder (som även innehåller ett spel, egentligen tänkt för barn, men du sätter gränserna!).

Av: Siri Strand