in

20-åriga Jacqueline Östlind försörjer sig som konstnär: ”Det handlar inte om att kunna måla”

jaquline östlind lever på att skapa konst

Jacqueline Östlind är konstnären som inte vill sätta sig själv i ett fack, utan låter betraktaren avgöra. Vi tog ett snack med henne för att ta reda på hur hon ser på konst och hur det är att vara en del av ett konstnärspar. Mer

Jacqueline Östlind är 20 år gammal och försörjer sig på att vara konstnär. Att över huvud taget kunna försörja sig på konst är svårt, och att göra det som så pass ung är ännu svårare. Men Jacqueline lyckas, och när man ser hennes konst blir det snabbt ganska tydligt varför. Det är en salig blandning av olika stilar, men tillsammans skapas en slags helhet som både konstkännaren och nybörjaren kan uppskatta.

Jacqueline har ritat sen barnsben, men det fanns inget avgörande ögonblick för när hon insåg att hon har konstnärstalanger.

– Jag upptäckte att folk tyckte om det jag gjorde.  En bra tavla handlar inte längre om att kunna måla eller inte. Det gäller att ha förståelse för visuell balans, och det är det jag tränar på, säger Jacqueline.

konst Jacqueline Östlind

Hon har inte gått någon konstutbildning, utöver att hon gick inriktning bild och form på gymnasiet.

– Men jag skolkade mest. Jag fann mer utveckling utanför skolan. Jag och min vän Emelie Viola Lagne använde tiden som fanns över till att starta upp en egen ateljé. Och jag ångrar inte den prioriteringen. Den tog mig dit jag är nu och jag trivs, säger Jacqueline men tillägger:

– Hade skolan varit mer utmanande hade jag nog tillbringat mer tid där.  Så jag är ändå sugen på en mer seriös konstutbildning i framtiden.

jaquline ostlind konst 1

Jacqueline Östlind om samarbetet med pojkvännen: ”Vi målar över varandras delar och kritiserar varandra”

Bland Jacqueline egna favoritkonstnärer återfinns giganter som Jean-Michael Basquiat, Georgia O’Keeffe och Hilma Af Klint. De har alla varit tongivande för olika typer av konstnärliga stilar och inriktningar, men Jacqueline själv vill inte sätta sitt eget målande i ett fack.

– Vissa verk blir abstrakta,  vissa figurativa,  vissa en blandning,  vissa samtida,  vissa fula,  vissa fina.  Det är upp till betraktaren att lägga det i fack.  

jaquline ostlind konstnar

I vintras var Jacqueline och hennes pojkvän Thomas OKOK Gunnarsson, också konstnär, i Indien och målade tillsammans. Det har de gjort sedan 2018, och nästa utställning av Jacqueline är faktiskt en som hon har tillsammans med Thomas.

– Det blir ett riktigt spännande resultat eftersom två hjärnor delar på samma yta. Att kunna samsas om något så facitfritt som konst lägger till ytterligare nivåer. Helheten blir större än summan av delarna. 

Men det är inte alltid enkelt.

– Det kan vara väldigt krävande när man inte håller med om vad som ska hända näst. Vi målar över varandras delar och kritiserar varandra. Egot måste dö, annars funkar inte processen. Men slutresultatet blir fantastiskt!

Den 25 april inviger konstnärsparet sin utställning ”Målar du något fult så målar jag över” på A huset i Stockholm.

Om Jacqueline Östlind:

  • Ålder: 20 år
  • Bor: Stockholm
  • Gör: konstnär
  • Aktuell med: utställning på A huset i Stockholm, tillsammans med Thomas OKOK Gunnarsson.
  • Konsttips: årskort på moderna museét i Stockholm, så man kan se alla utställningar
  • Instagram: styro_gallery