in

”Vi tjejer kan erkänna i evighet, men när ska ni killar ta ansvar?”

kronika metoo

VeckoRevyns Fridah Johansson uppmanar killar att ställa sig upp och säga ”det var jag”, som en reaktion på #metoo. Mer

Mitt flöde i sociala medier fylls av tjejer och kvinnor som delar hashtaggen #metoo. En hashtag som startades av skådespelaren Alyssa Milano. Hon skriver att, ”om alla människor som har blivit sexuellt trakasserade skriver ’jag också’ som status, kanske människor kan greppa magnituden av problemet”. Det är den texten, tillsammans med #metoo som delas. Två små ord, som säger att ’jag också’.

Jag har också blivit utsatt för sexuella trakasserier. Vi står här tillsammans, ingen är ensam.

Men det vet vi ju redan. Vi vet redan att nästan alla tjejer utsätts för sexuella trakasserier någon gång, ofta många, i sitt liv.

Det är catcalling på gatan, tafsande händer man inte bett om på dansgolvet på en svettig nattklubb, dickpics i inkorgen på messenger, Instagram och Tinder. Det är killar man valt att ligga i samma säng som, som tjatar till sig sex.

Det är också en sak vi vet. Att för varje sexuell trakasseri. Varje sexuellt övergrepp. Varje våldtäkt. Så finns det också en förövare. Ändå är det vi tjejer som står här, och erkänner.

Nu har det börjat sättas press på er killar, att erkänna vad ni gjort, vad ni utsätter kvinnor för. En bild som delas i sociala medier uppmanar alla killar att dela med sig av en handling de ska göra för att hjälpa till att stoppa våldtäktskulturen. Flera uppmanar också killar att själva skriva hur de begått sexuella trakasserier. För vi behöver er hjälp att få stopp på det här.

Vad ska du göra för att se till att ingen tjej ska behöva bli utsatt för sexuella trakasserier? Du kan till exempel sluta tycka att det är din rätt att kommentera tjejers utseende när de går förbi dig i korridorerna i skolan. Du kan säga till dina kompisar att sluta när de tycker det är okej att ta av kläderna på en tjej och fota henne när hon däckat på festen. När de tycker att det är okej att ta på hennes kropp utan lov.

Du kan acceptera ett nej från främlingen när hon säger att hon inte vill ligga med dig. Tro inte att hon spelar svårfångad. Du kan sluta tjata till dig sex när din flickvän säger att hon är trött och bara vill sova. Du har inte rätt att ha sex med henne bara för att hon är din flickvän, för att ni har haft sex tillsammans förut. Hon vill inte nu.

Fler och fler tar modet till sig och erkänner, anmäler det man blivit utsatt för. Men ni som utsätter personer för det här, när ska ni ta modet till er och säga ”det var jag”?