in

VeckoRevyns krönikör Egoina: ”Pommes frites är en paus från kraven”

egoina kronika
Anton Östlund

VeckoRevyns grymma krönikör Egoina om hälsohetsen och att visa upp fulmat i bloggen.

Mer

”Jag har en blogg där jag visar upp delar av mitt liv och brukar ibland få kommentarer när jag lägger upp bilder på onyttig mat (välmenande enligt de som skriver). ”Tänk på att du är en förebild”, skriver de. ”Unga människor som läser din blogg kommer tro att man kan äta vad som helst utan att det påverkar hälsan”, fortsätter de. De tycker att jag borde ta ett ansvar och inte visa upp något onyttigt.

Det är inte så att jag badar i milkshake eller halsar baconfett på någon bild (åh, härliga tanke), utan jag äter helt vanlig mat och ibland mindre nyttig sådan. Ibland även snabbmat och godis. Jag äter både för att må bra och för att det är gott och lägger inte så mycket mer tanke i det. Jag älskar mat helt enkelt. Jag är inte säker på att någon skulle bli hjälpt om jag började räkna ruccolablad, fotografera kvarg och plocka bort kolhydrater. Men dessa kritiska människor menar att det jag gör är ”farligt”, och att våra stackars unga kommer få en skev uppfattning av hälsa.

Men alltså va? Undersökning efter undersökning visar att allt fler unga människor upplever sig själva som överviktiga, även de som inte är det. Bantning och fifflande med maten blir mer och mer vanligt och sträcker sig ner i åldrarna. Även små barn väger sig, mäter sig och är besatta av vad de stoppar i sig. Tro mig när jag skriver att mina läsare, och resten av Sveriges ungdomar för den delen, har full koll. De är inte dumma. De blir bombade med dessa budskap dagligen, hela tiden. Fett är dåligt. Kolhydrater är dåligt. Mja. Egentligen så blir man tjock av allt förutom vatten… och kanske äggvita. Man ska tänka på vad man äter. Tänka på sin ”hälsa”. Göra detoxer. Inte vara tjock. Man ska träna. Strong is the new skinny, #aldrigvila, #beach2015 och så vidare. De vet.

Nu menar inte jag att man ska strunta sin hälsa. Jag äter också broccoli och rör på mig. Men att budskapet måste påpekas hela tiden och att vi måste ha konstant ångest, det håller jag inte med om. För det är en sak som vi glömt bort i allt det här: Det psykiska måendet är också en del av hälsa. Att ständigt gå runt och ha skuldkänslor och fundera på vad man ska äta, inte ska äta och hur kroppen ser ut är nog så skadligt. Man kan räkna kalorier för allt i världen, men mår man dåligt inuti mår man inte bra ändå. Vad är ett hälsosamt skal värt med ett trasigt inre? Jag tror inte alls jag skadar någon eller ger en felaktig bild av att visa mitt icke ångestfyllda förhållande till mat. Jag tror snarare att det bidrar med något bra. Man måste inte ha ångest hela tiden, man måste inte ständigt fundera på vad man äter och inte äter. Det är inte någon som på riktigt tror att lösgodis och pommes frites är bra för kroppen. Det ger bara en liten paus från alla krav.”

Vill se mer av Egoina? Du hittar hennes briljanta blogg här!