in

Vad lever vi i för värld när en kvinna måste raka armhålorna för att slippa våldtäktshot?

clara henry melodifestivalen

Clara Henry rakar sig under armarna för att slippa hat under Melodifestivalen. Det är ett sjukt dåligt betyg för Sverige, ett av världens mest jämställda länder. Mer

Clara Henry har fått oss att skratta, prata om mens och avdramatisera kroppsbehåring som ingen annan. Förutom att vara ett geni på internet, är hon nu också på ett med hela svenska folket sex lördagar framåt. Hon är tillsammans med David Lindgren och Hasse Andersson programledare för Melodifestivalen 2017 – och det känns så jäkla skönt att Sverige ska ta del av henne på bästa sändningstid till lördagsmyset.

Men att vara Clara Henry, vilket innebär att man är 22 år gammal och kvinna, är inte alldeles lätt – framförallt inte när hon är Clara Henry, programledare för Melodifestivalen. Schlageryran har knappt börjat, men Clara Henry har redan tvingats anpassa sig efter det hat och de hot som (troligtvis) kommer att komma. Clara, som vanligtvis inte rakar sig under armarna, har inför Mello-starten gjort det. Anledningen? För att det inte är värt att som kvinna ställa sig på en stor scen med orakade armhålor.

I ett Instagram-inlägg skriver Clara: ”Om jag ska gå efter erfarenhet brukar armhålshår generera allt ifrån kritik till hatstorm och säkert ett och annat våldtäktshot. Och det känns tråkigare än vad det orakade alternativet känns roligt.”

Det är ett så sjukt jävla dåligt betyg för Sverige. Sverige, som är ett av världens mest jämställda länder. Sverige, där vi tar för givet att kvinnor och män bör ha samma rättigheter. Sverige, ett land vars invånare ofta verkar tro att jämställdheten är uppnådd. I det Sverige kan en kvinna alltså inte ha hår på de ställen hon vill, i så fall riskerar hon att få en hatstorm mot sig som överskuggar allt annat hon gör.

”Det är rakning eller våldtäktshot som gäller”

Jag är så ledsen att det är så här, men jag är också glad att Clara Henry lyfter frågan just på det här sättet. Nej, hon vill inte raka sig, men nej, hon orkar inte heller ta massa skit. Resultatet av det blir att hon rakar sig och hon skriver det, till sina nästan en halv miljon följare, på ett sätt som förhoppningsvis får varenda en av dem att fatta vansinnet i att hon känner att det är rakning eller våldtäktshot som gäller.

[adSpace placement=”auto”]

Jag tycker att det är modigt och viktigt av Clara att berätta varför vi ser henne med lena armhålor på Melodifestivalen. Att hon i sitt Instagram-inlägg påpekar att hon vill bli bedömd för sin prestation, inte sitt utseende, borde vara självklart. Men det är tyvärr inte det.

Till dagen då kvinnor får se ut hur de vill, när de vill tackar jag min lyckliga stjärna för att det finns 22-åriga kickasskvinnor som Clara, som får oss alla att bli lite klokare, modigare och mer förstående.

Hejdå håret! I övermorgon åker vi på turné och nu rakar jag mig. Jag har ägnat veckor (på riktigt) åt att fundera på om jag ska behålla mina håriga armhålor under mello eller inte. Å ena sidan: det växer där, det är kul att mina obefintliga rakningsrutiner är provocerande för vissa (medan ingen äcklas av Hasses skägg liksom) och om jag har tur kanske någon får en tankeställare. Å andra sidan: om jag ska gå efter erfarenhet brukar armhålshår generera allt ifrån kritik till hatstorm och säkert ett och annat våldtäktshot. Och det känns tråkigare än vad det orakade alternativet känns roligt. Jag vill bli bedömd för min prestation som programledare, inte för mitt utseende. Så nu är jag babylen under armarna! Men inte för er skull, ni hårrädda knäppisar. För min egen skull. För att jag ska kunna äga i TV utan att distraheras av puckon. Och för att jag tycker det är nästan lika trevligt med rakade armhålor som orakade. Nästan.

Ett foto publicerat av Clara Henry (@glasclara)

Läs gärna vår intervju med Clara Henry om just Melodifestivalen.