in

TV4-nyheternas uttalande om ”mörkhyade i fina bilar” är inget annat än ett haveri

tv4 anders kraft rasprofilering
Faksimil TV4

KRÖNIKA. ”När jag ser unga, mörkhyade killar köra runt i en Mercedes tänker jag: kriminella”, sa TV4s nyhetsuppläsare Anders Kraft i samband med att Kalla Fakta sände ett program om rasprofilering. Tanken är god, resultatet ett totalt haveri. Mer

Frågan om rasprofilering, misstänkliggörande baserat på enbart utseende eller etnicitet, bland svensk polis och väktare har för de som utsätts för det länge varit aktuell. För många andra blev den Reva-debatt som stormade för några år sedan en väckarklocka: ska och bör polisen genom att titta på någons utseende försöka lista ut om personen är svensk medborgare, befinner sig lagligt i landet, eller är här illegalt? För mig och många andra är svaret självklart nej.

Föga förvånande sträcker sig polisens rasprofilering långt längre än vid inre gränskontroller. Det har förvisso varit känt länge, men är nu högaktuellt i och med en granskning som TV4:s Kalla Fakta har gjort.

TV4s nyhetsankare legitimerar fördomarna

Det är fruktansvärda vittnesmål som Kalla Fakta presenterar i sin granskning, De utpekade. Kvinnor och män berättar om hur de kallas råttor, parasiter, svartskallar och blir misshandlade. Samtidigt slår polisen ifrån sig kritiken: nej, vi rasprofilerar inte.

I samband med att programmet sändes på TV4 under tisdagen gjorde nyhetsankaret Anders Kraft ett uttalande som väckt starka reaktioner.

Om jag ser blonda grabbar köra runt i en stor, dyr ”Merca” tänker jag ”bortskämda skitungar som kör pappas bil”. Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil tänker jag ”kriminella”. Det betyder att jag rasprofilerar. Det är inget jag är stolt över, men till skillnad från svenska polisen så erkänner jag att jag gör det.

Jag förstår att Anders Krafts tanke är god. Han vill belysa en struktur som han själv, och mååånga andra är en del av, och visa att han är medveten om den och vill bättra sig. Till skillnad från svensk polis, menar han.

Det polisen gör är livsfarligt – och direkt olagligt

Resultatet av det hans säger blir dock allt annat är gott. För det första, genom att ge uttryck för den typen av tankar och fördomar normaliserar och legitimerar man dem. Framförallt när det sker på snabbt, mitt i en nyhetssändning, och dessutom framförs av en journalist. Vad tänker Anders och TV4 att alla hundratusentals svarta och bruna personer som kollar på sändningen, eller i efterhand nås av klippet, ska tänka? Vad ska de känna? Hur kommer de må? Alla vet att vi alla har fördomar, och det är bra att erkänna dem för sig själv för att kunna bättra sig. Det är liksom inte en diskussion vi behöver ta igen.

Ett ännu större problem med uttalandet är att TV4 får det att låta som att det är det faktum att polisen förnekar rasprofileringen som är problemet, inte att de faktiskt rasprofilerar. ”Till skillnad från polisen, så erkänner jag att jag gör det”, säger Anders.

So what?

Det är en klen tröst för alla de som dagligen rycker till vid åsynen av poliser och väktare. Kalla Faktas De utpekade handlar inte om att människor som misstänkliggjorts och misshandlats på grund av sin hudfärg vill ha ett erkännande av polisen, även om det såklart är en bra början för förändring. Och ärligt talat, att poliser inte klarar av att stänga av den typen av fördomar innan de knäpper på sig pistol och handklovar, utan agerar på sin unkna människosyn är livsfarligt. Och direkt olagligt. Att ha fördomar är en sak, att agera på dem med våld och hån som följd är rasistiskt.

Att TV4 kommenterar ett så viktigt program med en tal om att det är normalt att se unga, mörkhyade killar i Mercedes som kriminella är inget annat än ett haveri och ett hån.