in

Torbjörn: ”Något säger mig att du har en riktigt liten kuk”

liten kuk torbjorn veckorevyn

KRÖNIKA. Nu ska vi prata om små saker! Efter att du har läst kommer du kanske tycka att saken blev ännu mindre än vad den var innan. Men jag tror att den pyttelilla saken vi ska fokusera på nu är en del av ett riktigt stort problem. Mer

Dagens fråga: Hur förolämpar du allra bäst en man som beter sig som ett riktigt svin? 

Genom att säga att han är en idiot? Nej.

Genom att säga att han skämmer ut sig själv? Nej.

Genom att säga att han är sexist? Nej, tyvärr inte.

Genom att säga att han förstärker machokulturen han själv drabbas av varje dag? Nej, det fungerar väldigt sällan.

Genom att säga att han har en liten kuk? Jaaaa! Oj! Aj! Rakt i hjärtat! Smärta! Död! *Ridå*!

Det finns en anledning till varför i princip alla killar någon gång googlat ordföljden ”normal penis längd”. Ja, särskrivet. Det gäller ju att maxa antalet träffar för att få så många källor att utgå ifrån som möjligt för att i slutändan kunna komma fram till exakt, på millimetern, vilken längd som är normal.

Anledningen är säkert bland annat, men inte främst, för att säkerställa att de är ”normala”. Eller nej, helst vill de veta att den inte är mindre än genomsnittet. Större får den mer än gärna vara. För uppfattningen hos gemene man är att en stor kuk är viktigt för att kunna prestera som en riktig alfahane i sängen och kunna leverera exakt det där sexet de tror att kvinnor ”vill ha”. Lite konstigt, eftersom en stor penis i många fall inte är det avgörande i om sexet är skönt eller inte. Och nu pratar vi ändå bara penetrerande sex.

Det värsta en machoman vet är att få sin manlighet ifrågasatt. ”Eller att man inte skrattar åt hans skämt!” som min kollega Irena sa.

I detta fall pratar vi om tillfällen då en mans manlighet blir ifrågasatt genom att hävda att han har en liten (och därför oduglig) kuk. Petitess, kanske, men många bäckar små och så vidare.

Samma machokultur som gör att män tror att de måste styra och ställa i sängen är också machokulturen som gör att män tänker att våld är ett smidigt sätt att lösa en konflikt.

Samma machokultur som gör att män tänker att våld är ett smidigt sätt att lösa en konflikt är också machokulturen som gör att en pojkvän tror att han kan slå sin flickvän när hon gjort något som inte riktigt föll honom i smaken.

Samma machokultur som gör att en pojkvän tror att han kan slå sin flickvän är också machokulturen som gör att en kille skulle få för sig att våldta en kvinna på vägen hem från krogen.

Vad är det som händer då när man säger att en man har liten kuk?

I ett scenario där en man gjort något riktigt vidrigt och får som förolämpande svar att han har liten kuk kommer det göra att han fortsätter förknippa liten kuk med något dåligt och något man inte vill ha. Han kommer tro ännu mer på att det är dåligt av en man att vara omanlig, eftersom en stor kuk i hans ögon är lika med ett av manlighetens starkaste symboler.

Och vad är det jag försöker säga här då?

Att det är värre att säga att en man har liten kuk än själva handlingen som mannen gjorde som medförde att du ville säga något riktigt elakt? Nej, absolut inte.

Det jag försöker säga är att det långsiktigt ger motsatt effekt att attackera machokulturen och patriarkatet med vapen som snarare förstärker det.

Och om det är något som tyvärr fortfarande ser ut att bli väldigt långsiktigt så är det ju kampen mot ett jämställt samhälle. Typ.

Men vad fan ska man säga då?

Du kan säga lite vad du vill, eller gå därifrån. Det vilar inget speciellt ansvar på dig som just blivit utsatt för ännu ett övertramp i patriarkatets namn.

Jag tror däremot att det skulle vara kontraproduktivt att säga något som förstärker machokulturen.

Till exempel: ”Du har en liten kuk”.