in

Så slutade jag jämföra mig med alla på Instagram – tankesättet som förändrade allt

sara persson

Sara Persson, social redaktör på Bonnier Tidskrifter, om varför det är så dumt att jämföra sig med alla andra hela tiden, och tankesättet som fick henne att släppa avundsjukan. Mer

Överallt är de – människorna som är så mycket bättre än mig. Som har glansigare hår, roligare jobb, finare lägenheter, fantastiska familjer och underbara förhållanden. Det räcker med en runda på Instagram för att se dem. Eller lite scrollande på Facebook. De perfekta människorna med perfekta liv är allt från kändisar till ytligt bekanta, till tjejer jag gick i högstadiet med och kompisars kompisar.

Jag ser de perfekta liven och jag jämför mitt eget med dem. Och blir såklart avundsjuk. Vem vill inte ha allt och vara underbar och älskad av alla? Ibland känner jag till och med att jag nog faktiskt skulle vilja att byta liv med någon som har det lite mer perfekt. Som alltid har tända ljus vid middagen, snyggaste Acne-jackan i garderoben och mysiga bruncher med sina fantastiska vänner på söndagarna.

Men sedan tänker jag på ett tankeexperiment som en vän till mig fick göra när hon träffade en terapeut, just för att hon kände sig så avundsjuk på alla andras perfekta liv. Till nästa gång de skulle ses fick hon följande uppgift:

”Fundera på vem du faktiskt skulle vilja byta liv med, om det på riktigt var möjligt att byta. Du får inte välja en kändis eller någon ytlig bekant du bara känner lite vagt, det ska vara en nära vän. Någon du känner utan och innan, en person vars liv du verkligen vet hur det är.”

Vem min vän valde?

Ingen.

[adSpace placement=”auto”]

När hon tänkte efter insåg hon nämligen att ingen av hennes vänner hade ett perfekt liv de heller. Visst, en kompis kanske tjänade mer – men hon hade också precis blivit dumpad. Och en annan, som alltid var piffad och snygg i håret, hon kände sig ofta ensam. Och en tredje, som hade den där avundsvärda fantastiska utstrålningen som alla blev kära i, hon hade det jobbigt med att hennes mamma drack för mycket.

För så är det ju. Skulle jag byta liv med någon så skulle jag få hela paketet, inte bara det där härliga. För det är faktiskt omöjligt att plocka russinen ur livets kaka och bara välja de bitar som är bäst. Livet är en kombideal, man får ta det onda med det goda. Min väns tankeexperiment har fått mig att inse att jag inte kan ha ett fantastiskt förhållande, resa jorden runt, ha ett grymt jobb, en drömlägenhet, en stöttande familj och glansigt hår med volym hela tiden. Och att ingen annan har det heller.

Inte ens Beyoncé är perfekt, jag lovar. Vi har alla våra demoner men det är ofta bara de närmsta, och ibland kanske inte ens de, som vet om dem. För vad vet jag egentligen om Beyoncés liv? Inte särskilt mycket – trots att hon är en av världens mest bevakade och omskriva personer. Kanske har Queen B massa fobier som begränsar hennes liv? Kanske känner hon att det är ganska ensamt där uppe på toppen?

Instagram är fullt av bilder på ”perfekta” människor och ”perfekta” liv. Men bilderna visar inte hela sanningen. Och jag tror att det är bra att påminna sig själv om det ibland. Jag vet att jag behöver göra det i alla fall.

sara-persson-640