in

Tack till er som orkar anmäla sexualbrott – ni gör Sverige bättre

sexualbrott kronika

Sommarens festivaler har förutom glädje, musik, dans och dyr öl kantats av övergrepp mot kvinnor. Totalt har 111 sexualbrott anmälts på 13 festivaler – förra året var motsvarande siffra 10. Men ökningen är inte nödvändigtvis negativ, tvärtom – det är något att fira! Mer

Den betyder nämligen att fler än någonsin har velat, orkat och vågat anmäla övergrepp. Det är behöver inte betyda att fler övergrepp skett, men att en större andel av dem som skett har anmälts.

Orla Kristoffersson är chef för lokalpolisområdet Karlstad, där festivalen Putte i Parken gick av stapeln. På den anmäldes minst 24 ofredanden. Till P3 Nyheter säger Kristoffersson att antalet anmälningar beror på ökad medvetenhet.

– Jag vill nog säga att det överlag har kommit in fler anmälningar eftersom det har uppmärksammats på olika håll, framför allt i massmedia. Så folk har blivit medvetna och upplysta om att göra en anmälan till polisen, säger han.

De stora problemen med sexuella ofredanden och våldtäkter som vi tjejer alltid vetat om och varit rädda för har dragits fram i ljuset på ett nytt sätt. Och det är delvis tack vare alla er som anmäler. Ju fler som anmäler desto lättare är det att sätta press på politiker och polis att göra något åt det.

Tack för att ni hjälper andra att våga anmäla.

Tjejer har genom information från polisen, bevakning i media och opinionsbildning stärkts och vågat anmäla. Era anmälningar kommer i sin tur göra det omöjligt för makthavare att fortsätta ignorera all den skit som kvinnor i Sverige fortfarande utsätts för i dag.

Så tack till alla er som anmäler sexuella övergrepp trots att det är så jävla svårt och gör ont.

Tack för att ni hjälper andra att våga anmäla.

Tack för att ni sätter press på makthavare.

Tack för att ni är med och visar att Sverige inte är ett jämställt land och att det är dags att förändra det.

Tack för att ni trots risken att bli ifrågasatta, shameade och ignorerade pratar med arrangörer och poliser. I en drömvärld hade det inte behövt vara något modigt att anmäla sexualbrott. Men i vi lever inte i en drömvärld.

Tack för att ni tar oss steget närmare drömmen.

Tack för att ni gör Sverige bättre.

Tack ❤️

Och till alla er som blivit utsatta men inte orkat anmäla: ingen skuld faller på er. Ingenting som hänt är ert fel. Det är inte ert ansvar. Vi backar er alltid.

Veckorevyn_App_balk