in

Strunta i första intrycket – och bli fördomsfri

Strunta i första intrycket och bli mer fördomsfri
Källa: Ryoji Iwata / Unsplash

Det sägs att det bara tar några sekunder innan man hinner bilda sig en uppfattning om en annan person. Ibland bara genom att kolla på hur personen ser ut. Vi skapar en bild av varandra som, helt ärligt, kanske inte alltid är så nyanserad. Men är det helt schysst? Mer

Häromdagen var jag inne i en sminkbutik för att leta efter en födelsedagspresent till min kompis. Jag visste inte vad jag skulle köpa, jag var stressad och på dåligt humör. När jag fick syn på expediten i butiken var min första tanke att hon såg elak ut. Jag blev ännu mer stressad och undrade hur jag skulle kunna fråga en sådan sur person om hjälp.

Jag plockade ner några olika produkter från hyllan och börjar läsa om dem. Efter en stund knackar någon mig på axeln. Jag vänder mig om och där står expediten. Hon ler stort och frågar om jag inte ska ha en annan produkt, som hon anser är mycket bättre. Jag nickar och låter henne prata på om hennes favoritprodukt.

När hon sedan hjälpt mig välja en födelsedagspresent går vi mot kassorna. När jag ska betala hittar jag inte mitt kort. Jag kommer på att jag bytte jacka och att kortet antagligen ligger kvar i den. Hon ler och säger att jag kan swisha henne istället. Hon betalar mitt köp och jag swishar henne. Nu har jag hennes nummer och någon gång nästa vecka har vi bestämt att vi ska ses på en öl.

Om att lära sig bli mer fördomsfri
Källa: Blake Wisz / Unsplash

Att jag överhuvudtaget kunde tro att hon var elak och sur är helt obegripligt. Mina fördomar blev motbevisade och det är något som jag får lära mig av. Tänk vad härligt om man kunde vänta med att bilda sig en uppfattning om en person, för att istället först lära känna personen. Men så är det sällan, vi är väldigt snabba med att dela in människor i fack och döma folk därefter. Men nu är det dags, lagom till jul, att försöka strunta i första intrycket och bli mer fördomsfri.