in

Skavlans intervju med Sarah Sjöström är ett sexistiskt haveri

Skavlan

KRÖNIKA. VeckoRevyns Irena Pozar skriver om hur en Skavlan-intervju totalt ballar ut i en sexistisk sörja. Mer

I fredags firade jag helg med att göra en av mina favoritaktiviteter: hänga med gulliga barn. I väntan på att På Spåret skulle börja satte vi på Skavlan på SVT Play, eftersom kvällens avsnitt redan hade lagts ut. Barnen, fyra och sju år gamla, pillade med annat medan TVn stod på i bakgrunden.

När Skavlans fjärde gäst för kvällen dök upp i rutan höjde jag volymen. Det var Sarah Sjöström, en jäkla superwoman, som gjorde entré. Så snabb, stark, härlig. Hon skulle prata om simning, att vara världsmästare och sånt. Trodde jag.

Istället kom stora delar av intervjun att handla om hur mycket hon städar, lagar mat och om hon verkligen kan äta pizza och burgare.

1. Frågade Skavlan någon av de andra gästerna detta? Icke! Klart en kvinna ska skammas och ifrågasättas lite, unikt verkligen.

2. Ironisera gärna över hennes arbetslag, där ju hennes sambo är en av dem. Man skulle nästan kunna tro att Skavlan är emot städhjälp i allmänhet, men då hade det väl varit en fråga han ställer till fler än en person?

3. Okej, vi FATTAR. Du tycker Sarah är lat, har upptäckt att publiken skrattar åt slentrian-sexism och väljer därför att fortsätta trycka på. Att Sarah inte kokar vid det här laget är för mig en gåta.

4. YES! Nu är även Joel Kinnaman med i matchen. Han måste så klart veta VAD Sarah äter och om hon har dietister!!!

5. Här berättar Sarah att hon ibland UNNAR sig en kaka och godsaker. Skavlan svarar chockerat: MEN PIZZA OCH HAMBURGARE DOCK?

 6. ”Finns det någon skillnad på att träna för att se stark ut i en tv-serie och för att ta OS, VM och EM-guld i en världssport?” Eh ja.

6. DET FINNS INGEN HEJD PÅ MANNEN!

[adSpace]Här någonstans bestämmer jag mig för att stänga av TVn. Nedanför mig, på golvet och med en iPad i handen sitter en sjuårig flicka och jag tänker att det här är en av många kommentarer om kvinnors kroppar hon hört under dagen.

Jag tänker på hur alla sådana små kommentarer, oavsett hur oskyldiga de må verka och oavsett hur lite avsändaren menar att göra illa, bidrar till en värld där tjejer mår piss.

Hela den här intervjun bli på något sätt extra absurd när Skavlan väljer att avsluta mat-pratet med att fråga om idrottare äter för mycket eller för lite, och svaret blir:

Ja, man undrar ju varför kvinnor äter för lite. Kan det bero på att sånt här sänds på bästa sändningstid?