in

”Sara Danius fick skulden – trots att männen är de skyldiga”

svenska akademin danius bild
BARDELL ANDREAS / Aftonbladet / IBL

KRÖNIKA. VeckoRevyns Irena Pozar skriver om varför bilden av Sara Danius med en stadig Sara Stridsberg vid sin sida gör ont, och hur patriarkatet återigen vinner. Mer

2015 blev Sara Danius, som första kvinna, ständig sekreterare för anrika kultursällskapet Svenska Akademien. Akademien grundades 1786 och har sedan tidigt 1900-tal delat ut världens finaste litteraturpris, Nobelpriset. Svenska Akademien har under alla år varit en formation av 18 kulturpersonligheter som under parollen ”snille och smak” har haft mytomspunna möten, klätt sig i frack och långklänning, kallat varandra herr och fru och på sätt och vis levt i en parallell verklighet. Svenska Akademiens hemliga vapen har länge varit att exkludera, sätta sig över allmänheten och vara oåtkomliga – men sen kom hösten 2017 och #metoo.

När avslöjandet om att den så kallade ”Kulturprofilen” i decennier ska ha begått sexuella övergrepp på den klubb han drivit med hjälp av Svenska Akademiens pengar och i Akademiens egna lokaler, stod de oåtkomliga inför sin största kris någonsin. Flera källor har menat att de tidigare ständiga sekreterarna, alla män, känt till anklagelserna men valt att inte bemöda sig med att reda ut dem.

Sara Danius gjorde då det enda rätta: tillsatte en utredning via en fristående advokatbyrå och bröt alla Akademiens kontakter med ”Kulturprofilen”.

Ett krig bröt ut – och det var kvinnor som tvingades bort

Tidigare i veckan stod det klart att byrån rekommenderat Akademien att göra en polisanmälan mot klubben som Kulturprofilen och hans fru Katarina Frostenson, som själv sitter som ledamot i Svenska Akademien, drev. Detta var något flera andra ledamöter vände sig mot.

Frostenson vägrade också ge upp sin plats i Akademien, samtidigt som Danius och fem andra ledamöter ville utesluta henne. Danius ville alltså utesluta frun till den sexbrottsanklagade ”Kulturprofilen”, samtidigt som kända Akademien-män, som Horace Engdahl, stod på Frostensons sida. Försökte de skydda en kvinna, se till att hon inte straffades för sina handlingar? Nja, riktigt så enkelt är det nog inte. Flera personer som deltog i omröstningen mår nog gott av att polisen inte börjar gräva i Akademiens förflutna med ”Kulturprofilen”. Vad som är vad är omöjligt att svara på, men faktum är att ett krig bröt ut – och det var kvinnor som tvingades bort.

När det stod klart att Danius sida hade förlorat omröstningen gick flera högt uppsatta män i Akademien ut med kritik mot henne. Hennes ledarstil ansågs vara dålig, hon hade inte förankrat polisutredningen med övriga ledamöter (och så är hon ju kvinna, hallå!).

Det gjorde ont i mig att se

Min relation till Svenska Akademien var länge obefintlig, ja, till och med långt in i dessa kristider hade jag svårt att sätta mig in i vad som egentligen höll på att hända och varför det var så viktigt. Men det fanns något som fick mig att vakna ordentligt, och det var att se författaren Sara Stridsberg vid Danius sida under torsdagskvällen när avgången aviserades.

Jag har nämligen Sara Stridsberg att tacka för mitt feministiska uppvaknande. När jag gick på gymnasiet läste jag hennes bok ”Drömfakulteten” och den förändrade mitt liv för alltid.

Att då se henne stå, stolt och med högt buret huvud, bredvid och stötta Sara Danius, som drygt två år efter sitt tillträde som ständig sekreterare tvingas avgå, gjorde ont i mig. Det var nattsvart ironi och systerskapet när det är som bäst i ett.

Även Frostenson valde i samband med Danius avgång att lämna sitt uppdrag i Akademien, och kvar står elva män och fem kvinnor, och av dessa 16 har fem personer valt att inte längre delta i Akademiens arbete.

Underskatta aldrig mäns förmåga att slänga kvinnor framför bussen

Sara Danius lämnar Akademien med huvudet högt, och kvar står en anrik institution i ett förfall som osar patriarkat, lik i garderoben och narcissism.

Män som under flera decennier lär ha känt till övergrepp och skyddat förövaren till förmån för Akademiens status, traditioner och ära har skadat Kultursveriges anseende mer än något annat i den här konflikten. Och vem får klä skott för deras reaktionära hållning och rädsla för kvinnor som sticker ut hakan? En kvinna, såklart.

Vad har alla vi som sett dramat från sidlinjen lärt oss? Trust no man. Underskatta aldrig mäns förmåga att slänga kvinnor framför bussen för att skydda varandra och fortsätta sitt ryggdunkande ifred.