in

Låt en pojkvän vara svag – och en flickvän vara stark

kronikamagdalena 2

KRÖNIKA. VeckoRevyns praktikant Magdalena Dellborg skriver om normer i heterorelationer. Mer

I somras friade min kille till mig, i Frankrike på en liten undangömd strand. Drömmigt va? När vi kom hem var vi ivriga att skaffa bevis för förlovningen, och gick till en guldsmed för att beställa förlovningsringar. So far, so good.

När vi var hos guldsmeden och hade bestämt vilka ringar vi skulle ha, gick något väldigt fel. Det var dags att betala och vem sträckte fram plastkortet om inte jag istället för min fästman? Chockerande, eller hur?

Hela tiden, varje dag, överöses vi med information om kvinnor som får dyra presenter från sina män. Varje gång jag och min kille har köpt något dyrt och jag har betalat så påpekar expediten det. Om inte med en kommentar så med ett skratt och en menande blick.

När det kommer till förlovning är det självklart att mannen köper en ring med en stor sten för att få sin kvinna på fall. Det är nästan bättre att inte fria överhuvudtaget, om man inte också kan slänga in en dyr ring i erbjudande.

Det finns så många omoderna föreställningar om hur en heterorelation ska se ut. Även bland tjejer som ser sig själva som feminister. Män ska hålla upp dörren, betala på restaurangen, bära tyngsta väskan och inte vara för känsliga.

Är det något som stör mig så är det motsatsrelationen. Alltså, att mannen är starkare och kvinnan därmed är svagare, och hur förlegat är inte det på en skala från ett till tio?

Anledningen till att jag betalade ringarna är ganska enkel. Min sambo hade inte råd, men det hade jag. Om ett par år kanske det är tvärtom. Och vad spelar det för roll egentligen, det är väl kärlek det handlar om, inte en lista med specifikationer som måste vara bättre än konkurrenterna?

Ändå drar jag mig för att säga det. Det tar emot att berätta för släkten och för kompisarna, för att jag inte vill ”hänga ut” min fästman. Men nu gör jag det så offentligt det bara går, och slår ett slag för jämlika relationer.

Vill vi ha jämlika relationer, så måste vi släppa taget om alla könsnormer. Det går inte att behålla några stycken för att ”det är ju ändå trevligt när killen bjuder”.

Låt en pojkvän vara svag, och låt en flickvän vara stark. Vi måste börja turas om med att vara starka och svaga, turas om att skämma bort den andra, och turas om att få nervösa sammanbrott. Annars kommer ingen relation någonsin vara jämlik.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

gigi hadid pren smink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss