in

Kvinnor dör av slutshaming – det är dags att vi inser allvaret

irenapozarorginal 1

Det har hänt igen: en kvinna har tagit sitt liv efter att hennes privata sexfilm började spridas. Hur många till ska dö innan vi inser allvaret i det skuldbeläggande sättet att se på kvinnors sexualitet? Mer

Tiziana Cantone, 31, hittades förra veckan död i en släktings lägenhet i Italien. Hon hade tagit sitt liv efter ett års kamp för att få bort en privat sexvideo från näten och slippa bli slutshamead.

Tiziana kämpande – hon lyckades till och med via ett domstolsbeslut få bort videon från nätet och alla sökmotorer. Men hetsen, glåporden och terrorn slutade ändå inte. Saker som Tiziana sagt i videon trycktes upp på tröjor och muggar, och Tiziana tvingades säga upp sig, flytta till en ny stad och försöka byta namn.

Till slut orkade hon inte längre: trakasserier som grundar sig i synen på kvinnors sexualitet blev hennes död.

Skammen och rädslan för att bli stämplad som ”hora” och ”slampa” gjorde att hon en morgon ställde sig på ett tågspår, vilket ledde till döden.

Det har hänt förr och det kommer att hända igen att kvinnor och flickor kommer att utpressas av sexistiska män, förnedras och hatas för att de visat sig nakna och haft sex. Och hon är varken den första eller sista som kommer dö av det.

2013 pressade en 46-årig man i Sverige en 13-årig flicka att posera naken framför webbkameran. För att få henne att fortsätta och för att skydda sig själv hotade han med att skicka bilder och filmer på henne till hennes föräldrar och lärare. 13-åringen sa till mannen att hon skulle ta sitt liv – men då trappades hoten upp.

Skammen och rädslan för att bli stämplad som ”hora” och ”slampa” gjorde att hon en morgon ställde sig på ett tågspår, vilket ledde till döden.

Audrie Pott, 15, Rehtaeh Parsons, 17, och Cherice Moralez, 14, begick alla tre självmord efter att ha blivit utsatta för trakasserier, mobbning och hat efter att blivit våldtagna eller utsatta för sexuella övergrepp. De utsatta blev i omgivningens ögon förövare – eftersom de i egenskap av unga kvinnor hade varit med om något som grundar sig i något sexuellt (men som slutar vara det så fort ett samtycke saknas). 

Slutshaming är inget skämt – det är ett av patriarkatets absolut äckligaste företeelser.

Slutshaming är inget skämt – det är ett av patriarkatets absolut äckligaste och farligaste företeelser. Det begränsar, hånar och dödar kvinnor. Det är fan inte acceptabelt att kvinnor blir utpressade av maktkåta män och därefter shameade av hela samhället.

Att skriva om och kämpa mot det vidriga i att ge sig på kvinnor på grund av deras sexualitet, eller deras påstådda sexualitet, är inte längre ett val. Det är något vi MÅSTE göra.

PS. Vill du läsa mer om slutshaming och skuldbeläggande av kvinnor så rekommenderar jag Katarina Wennstams senaste bok ”Flickan och Skammen”.

PS. Se dokumentären ”Audrie and Daisy” på Netflix NU. Den handlar om två flickor som blev utsatta för övergrepp och därefter trakasserade och slutshamade. Extremt viktig dokumentär som borde vara obligatorisk för alla att se.