in

Krönika – Frida Skattberg: ”Bli sommarsmal på en vecka? Nej tack!”

fridaskattberg kronika

VeckoRevyns bloggare Frida Skattberg får ett mail om hur hon kan ”bli sommarsmal” på en vecka, och blir förbannad. Mer

Frida Skattberg
Frida Skattberg bloggar om bakning på VeckoRevyn

För ett par minuter sedan plingade det till i min telefon. Ett mail med ämnet ”Så blir du sommarsmal på 1 vecka” damp ner i inkorgen.

För det första – Vad betyder Sommarsmal?
För det andra – På EN vecka? Vem försöker de lura?
För det tredje – Jag vill inte vara ”sommarsmal”, jag vill vara mig själv.

Det finns inte mycket som gör mig så arg som utseendeideal som är helt fel. Som unga tjejer följer. Som de tror är det rätta. Att vara supersmal för att ”passa bättre” i sin bikini. För vems skull? Hetsen kring träning såhär innan sommaren är hysterisk. Det är så sorgligt.
Sorgligt att höra hur tonårstjejer i omklädningsrummet bredvid pratar om hur tjocka de är, att de måste träna lite hårdare för att tappa ett par kilo innan de kan visa sig på stranden i sommar?
Visa sig för vem?
Är det inte vårt ansvar att visa att vi duger precis som vi är?

Jag har också varit ung. Jag har fått många kommentarer om att jag är alldeles för smal. Mina klasskamrater slängde ord som ”anorektiker” och ”plankan” över mig. Främlingar kom fram till mig nästan varje dag för att kommentera mina supersmala ben. Jag har också haft extremt dåligt självförtroende. Jag gjorde det yttersta för att gå upp lite i vikt så att jag skulle duga. Så att människorna som jag kallade ”mina vänner” skulle tycka om mig. Så att jag skulle få bli en i gänget.
Vad gav det mig? Ännu sämre självförtroende och ännu färre vänner. Och en vrickad syn på livet, och framför allt på mig själv. Jag mådde illa när jag såg mig själv i spegeln. Liksom förstod varför de kallade mig för ”skelettet”. Ska det verkligen vara så för en tonåring?

Om jag bara hade haft någon där för mig då. Någon som berättade för mig att jag duger precis som jag är. Att jag har ett fint hjärta och att jag är vacker. För jag är vacker. Och jag har ett fint hjärta. Jag är väldigt underviktig men jag älskar varenda gram av min kropp.

[adSpace placement=”auto”]

Jag blir inte en sämre människa för att jag är för smal? Och du blir ingen sämre människa bara för att någon inte tycker att du är smal? För vem bryr sig? Vem bryr sig om vad alla andra tycker? Vi har bara ett liv. Ett liv som vi ska leva efter oss själva. Vi ska göra saker som får oss att må bra. Saker som gör oss lyckliga ända in i själen. Vi ska umgås med människor som tar fram de bästa sidorna hos oss. Varför slösa tid på annat? Varför slösa tid på människor som trycker ner dig?

Det här är DITT liv. Din tid. Och du vet aldrig hur lång tid du har på dig att njuta av ditt liv. Och tänk på att det är din kropp som orkar hålla dig på fötterna under alla dina galna idéer och äventyr. Oavsett om du är lång, kort, underviktig eller överviktig så är du JÄTTEVIKTIG. Du räknas. Du är unik. Ta vara på din chans att göra någonting bra i livet. Du kan bli precis vad du vill. Du måste bara börja TRO på dig själv! Jag tror på dig.

Och vet ni? Även denna sommar så kommer jag att se ut precis som jag gör. Jag kommer att skratta åt allt som gör mig glad, jag kommer att gråta åt sådant som gör mig ledsen. Jag kommer att äta alldeles för mycket glass och baka alldeles för många goda pajer som jag kommer att dela med vänner. Förmodligen så kommer jag även att grilla gott kött som jag kommer doppa i en god bea. Jag kommer att dricka aningens för många svalkande sommardrinkar och äta jordgubbar med vispgrädde var och varannan dag. För det mår jag bra av.

Och trots mina smala ben som främlingar ofta säger är ”för smala” så kommer jag barbent att bära klänningar, kjolar och snygga shorts. För att jag är jättefin i sommarplagg. Jag kommer, iklädd bikini, att springa runt och busa på stranden tillsammans med mina hundar utan att bry mig det minsta om vad folk tycker. För vet ni? Det bästa mina hundar vet är att få springa med mig på stranden. Och mina hundar älskar mig oavsett hur jag ser ut. ♥

Kan ni lova mig att inte glömma bort er själva? Att inte glömma bort att ha roligt också. Träna för att må bra. Inte för att få någon annan att må bra. Satsa på ”Hälsa 2016”. Och du, unna dig goda glassar, picknicks på stranden & en och en annan svalkande sommardrink. Det är du värd! Du rockar!


Vill du läsa fler av Frida Skattbergs tankar eller baka något av hennes fantastiska goda recept? Gå till Fridas bakblogg.