in

Kontakta männen i hatarnas liv – lägg inte allt på mammorna och systrarna

irenapozarorginal 1

Det är dags att tänka om: det självklara valet borde inte alltid vara att gå till hatiska mäns mammor och systrar för att visa upp vad de gör. Det är dags att involvera männen – och avlasta kvinnorna! Mer

När folk beter sig riktigt elakt, äckligt och trakasserar är det inte mer än rätt att man som privatperson tar sig friheten att informera personens omgivning om vad hen (oftast han) gör. Jag själv och många med mig har skickat printscreens eller ringt till mammor vars söner har hotat att våldta och döda mig. Jag har velat att de ska veta hur deras bröder och söner beter sig mot andra kvinnor, men nu i efterhand kan jag ångra det. Inte för förövarnas skull, såklart, de har jag aldrig tyckt synd om. Däremot har jag tyckt synd om kvinnorna i deras liv, som vi sidan av att leva i ett patriarkat även får samtal från mig där jag berättar om hur männen i deras liv beter sig, som om det vore kvinnornas ansvar? För även om det inte är just det jag har sagt, eller menat, så är det så det kan tolkas.

Hur kommer det sig att vår go-to-tanke är att höra av oss till kvinnorna i dessa mäns liv?

Genom att hela tiden säga till kvinnor att deras söner eller bröder beter sig illa så bidrar vi till att lägga ännu mer ansvar på kvinnor att uppfostra män (och då menar jag såklart inte att mammor inte ska uppfostra sina söner i stort, men det fattar ni ju. Här snackar vi ofta vuxna män som hotar kvinnor med våldtäkt och mord). Självklart är det så att det finns en poäng i att unga mäns mammor får veta vad deras söner faktiskt sysslar med, men hur kommer det sig att vår go-to-tanke är att höra av oss till kvinnorna i dessa mäns liv? Hur kommer det sig att vi inte ringer deras pappor, bröder och bästa vänner? För att vi vill skapa så stor effekt som möjligt helt enkelt, och vi förutsätter (vilket inte är orimligt) att kvinnor kommer att reagera hårdare när deras nära och kära beter sig kvinnohatiskt, hotar och hatar. Men vad får det för konsekvenser? Ja, männen kanske slutar att skicka skit till kvinnor de inte ens känner men hatar ändå, men till vilket pris? Återigen är det kvinnorna i samhället som får en ännu större börda på sina axlar och blir ansvariga för att uppfostra männen i sitt liv kring saker som borde vara självklara.

Låt oss sätta press på män att uppfostra män!

Nästa gång jag vill ha kontakt med en närstående till en pojke eller man som hotar mig kommer jag att vända mig till hans pappa eller bröder, och det är för att jag inte vill att en enda kvinna åter igen ska behöva belastas för något män gör. Gör det du också, eller reflektera i alla fall över varför din reflex är att kontakta kvinnorna som finns runt männen. Det finns många mönster kvar att bryta och det här är ett av dem. Låt oss sätta press på män att uppfostra män och ge kvinnor lite jäkla frid!