in

Killar, fira jämställdhetsdagen med att låta alla tjejer vara ifred

irenapozarbeta

I dag, den 26:e augusti, är det jämställdhetsdagen. I dag, som alla andra dagar, kommer tjejer gå ut på krogen och bli tafsade på, kommenterade och fortsatt raggade på fast de sagt ”tack, men nej tack”. Killar, i dag vill jag att ni låter oss vara. Mer

Vi har massor med jämställdhetsproblem i Sverige: lön, föräldraledighet, övergrepp och trakasserier. Det krävs stora insatser för att komma till rätta med det. Det kan vi inte lösa i dag, på jämställdhetsdagen. Men jag skulle ändå önska att vi gjorde något, eller ja, att ni killar gör något.

Jag vill att ni låter alla tjejer vara ifred idag.

Att som tjej gå på fest, ut på krogen eller på konserten är förenat med oönskade närmanden. Det kryllar av killar som, säkert i all välmening, ger komplimanger, ber om nummer och bjuder på drinkar.

Själv kan jag ibland uppskatta det. Men tyvärr har det alltför ofta hänt att ett ”nej” inte räcker. ”Nej tack, jag vill inte ha en drink”, ”Nej tack, jag vill inte ge dig mitt nummer” och ”Nej tack, jag har tjejkväll med mina kompisar i dag” räcker sällan för att få en kille att backa.

Låt det bli en tradition: 26:e augusti varje år får tjejer vara ifred.

Killar, jag vill därför be er att i dag strunta i att kommentera kvinnors kroppar (även om ni menar väl).

Killar, kom ihåg att det finns hundratusentals av er och den tjej du försöker snärja förmodligen har stött på flera som du under kvällen.

Killar, det är skitjobbigt att gå ut och veta att det inte finns en chans i världen att slippa oönskade komplimanger och närmanden.

Ge oss därför en enda dag. Vi klarar oss en dag utan att få höra att vi har fina ögon och ett tomt glas som kan behöva påfyllning. Och ni klarar er också, jag lovar.

Killar, ge oss EN DAG där vi kan gå ut med våra tjejkompisar, dansa och skratta utan att behöva oroa oss för att någon ska kommentera våra rumpor och följa efter oss till baren.

Låt det bli en tradition: 26:e augusti varje år får tjejer vara ifred.

Det krävs inga politiker och svåra beslut, det krävs bara att ni killar bestämmer er.