in

Kalla inte Vitalii Sediuks handlingar för ”pranks” – han skrämmer och skadar kvinnor

gigi hadid prank

Vitalii Sediuk har under flera års tid skapat rubriker för att på olika sätt ha attackerat och trakasserat kändisar. Det kallas prank, roligt, underhållning. Oftast är det inte det. Tvärtom: det är trakasserier. Mer

Det var efter att hon gått catwalk för Max Mara under Milan Fashion Week förra veckan som Gigi Hadid blev attackerad av en man. När hon var på väg ut från modevisningen tillsammans med sin syster smög en man upp bakom henne, knäppte sina händer runt hennes midja och lyfte flera gånger upp henne.

I självförsvar armbågade Gigi mannen i ansiktet och skrek ”Let go of me. Who the fuck are you, you piece of shit?”

Preach Gigi, who the fuck are you, you piece of shit? Jo, en man som tar sig friheten att trakassera och attackera kändisar för att själv bli känd. Han kallas för prankster och tanken är nog att man ska skratta åt hans ”skämt”.

I veckan försökte han pussa Kim Kardashians rumpa, han har tidigare försökt krypa under American Ferreras klänning på röda mattan och klätt av sig i string och kastat sig om halsen på Ciara.

Tillåt mig att småle. Eller inte.

Allt det där man blivit varnad för hela sitt liv passerar revy.

Att bli tafsad på och blottad för är fasor många kvinnor utsatts för och det är allt annat än kul. För att inte tala om den skräck Gigi Hadid måste ha känt när hon blev upplyft från marken av en okänd man. Jag får ont i magen bara jag tänker på det.

Kvinnor i offentligheten är konstant utsatta för stalkers, hot och ofrivilliga närmanden och det går aldrig att avfärda som ett prank. För det är inte roligt, det vet alla som någon gång blivit tafsad på, utsatt för en blottare eller attackerad.

Vitalii Sediuk har utsatt många kändisar, även män, men jag tror varken han eller andra män ens kan förstå den fasa en kvinna måste känna när någon tar tag i henne bakifrån och börjar slita i henne. Allt det där man blivit varnad för hela sitt liv passerar revy.

Men till skillnad från andra förväntas också kändiskvinnorna hantera dessa ”prank”-övergrepp helt lugnt. I samma stund som Gigi tog till armbågen för att försvara sig själv fick hon kritik: hon var för aggressiv och betedde sig inte som en kvinnlig modell bör bete sig. Gigi svarade:

ska%cc%88rmavbild-2016-09-30-kl-3-33-57-em

ska%cc%88rmavbild-2016-09-30-kl-3-34-11-em

ska%cc%88rmavbild-2016-09-30-kl-3-34-15-em

Bullshit, tyckte Gigi. Bullshit, tycker jag. Tjejer, försvara er. Slåss och sparkas. Ingen har rätt att ta på er mot er vilja, även om personen kallas ”prankster”.