in

”Jag såg honom sparka henne och skrika ’hora'” – vi grannar måste ALLTID agera

irenapozarorginal 1

KRÖNIKA. Antalet kvinnor som dödas av män som de är eller har varit i en relation med har sjunkit från 17 per år till 13 per år. Det är en bra utveckling, men vi har en lång väg kvar och vi har alla ett ansvar för att siffran ska bli noll. Mer

Våld i nära relationer är ett folkhälsoproblem som hela världen, inklusive Sverige, lider av. Varje år blir 13 kvinnor mördade av män som de har eller har haft en relation med. För några år sedan vad motsvarande siffra 17. Vi har kommit en bit på vägen, men vi är knappast klara. 13 mördade kvinnor är 13 för mycket. Det finns mycket samhället behöver göra för att få ner siffran till noll och det kommer ta tid, men det finns också en viktig grej som du och jag kan göra, och det är att lägga oss i.

För ett par år sedan hade jag några vänner en förfest. Vi drack öl, spelade hög musik och sminkade oss med glitter. Runt klockan tolv gjorde vi oss redo för att gå. Vi stod i hallen och har precis klätt på oss när jag gick tillbaka in i vardagsrummet för att hämta något. Då hörde jag flera skrik och orden ”JÄVLA HORA”. En av mina vänner hade öppnat dörren till lägenheten för att göra mer plats i hallen, och det hon såg då var en kvinna som blev utsläpad ur en av grannlägenheterna. Jag sprang dit och såg en man skrika och dra kvinnan i håret längs med golvet i trapphuset samtidigt som han sparkade mot henne. Jag tror att hon grät. Han var röd, spottade när han pratade och var iklädd kalsonger. Det skulle visa sig att han trodde att hon hade varit otrogen, och det var så här han skulle hämnas.

Ofta räcker det att en person utifrån blir involverad för att avbryta en pågående misshandel

Jag vet inte exakt vad som hände sen men jag vet att en av oss fick en smäll i ansiktet när vi försökte dra bort mannen från kvinnan, att vi på något sätt fick kvinnan på fötter och att polisen kom efter 25 minuter. Mina vänner och jag, samt kvinnan och hennes partner blev förhörda. Jag trodde att allt skulle bli bra eftersom polisen hade kommit. Men de tog varken med sig mannen eller kvinnan därifrån. Mannen, som precis hade sparkat på en kvinna gick och la sig och den sparkade kvinnan gick efter. Det fanns inget vi kunde göra. Där slutade vår insats. Där började samhällets insats (som i det här fallet verkade vara noll, tyvärr).

Jag tänker ofta på henne och hur det har gått sedan dess. Hennes man la en lapp i brevlådan och bad om ursäkt för att vi fick se ”bråket”. Det blev aldrig något åtal, förresten. Varken för att han misshandlade sin flickvän eller för att han slog min vän i ansiktet. Men jag är så glad att vi var på rätt plats vid rätt tillfälle, ofta räcker det att en person utifrån blir involverad för att avbryta en pågående misshandel.

[adSpace placement=”auto”]

Det är precis det organisationen Huskurage arbetar med: att uppmana grannar att ta sitt ansvar för att minska och i bästa fall eliminera våldet bland grannar. Genom att som hyres- eller bostadsrättsförening anta Huskurages policy lovar man att uppmana alla boende i fastigheten att plinga på eller ringa polisen om man hör bråk. Jag hoppas verkligen hela jäkla Sverige antar Huskurages regler, det kan och kommer faktiskt rädda liv.

Det är viktigare att stoppa en eventuell misshandel än att inte känna sig jobbig.

Vi värnar enormt mycket om den personliga friheten i Sverige och det sista vi vill är att lägga oss i vad andra gör. Vi vill inte vara jobbiga grannar som misstolkar och felbedömer, men det är dags att vi tar ut oss själva ur den ekvationen. Det är viktigare att stoppa en eventuell misshandel än att inte känna sig jobbig, och ja, det är svårt att genom en vägg höra om det är något allvarligt som sker eller inte, men om du tvekar: plinga på eller ring polisen. Har du fel och det visar sig att paret i grannlägenheten spelade spel? Förklara att du blev orolig och önska dem en trevlig dag, värre en så är det inte. Det scenariot är en risk värd att ta när det kan  vara så att en annan människas liv kan stå på spel.

Det krävs så himla lite av oss som privatpersoner för att visa att vi finns, lyssnar och bryr oss. Människor som blir slagna måste få veta att det finns grannar som vill och kommer göra sitt yttersta för att sätta stopp för det. Min uppmaning till dig är därför att skicka Huskurages policy till din värd nu direkt. Då kan värden sätta upp policyn i porten och meddela alla grannar att ni nu tillsammans jobbar för att visa omsorg för varandra, samtidigt får eventuella förövare och offer veta vad som gäller i huset – vilket kan betyda oerhört mycket.

Nästa gång du hör bråk eller dunsar och tänker ”Oj, vad ska jag göra nu?” – bara gör! Ring polisen! Plinga på! Ta hjälp av andra grannar! Gör något – vad som helst. Civilkurage kan faktiskt rädda liv, och det är dags att vi skiter i vår egen oro för att vara jobbiga och faktiskt börjar agera när något känns fel – det är vår förbannade plikt att hjälpa andra.