in

Irena Pozar: ”Varför kan inte tjejer bara få svettas och flåsa?”

irenapozarorginal

Nya reklamaffischer för träningskläder har fyllt Stockholms tunnelbana. På dem ser man en tjej sitta passivt och sära lätt på läpparna. Är det så tjejer ser ut när de tränar? Knappast. Mer

Klädmärket ”Stronger” gör träningskläder för kvinnor. Stronger. Starkare. Shit, vad coolt, tänker jag. Kvinnor som tränar och är starka. Och inte bara på ett sådant där ”Jag tränar men mina muskler får inte inte synas för mycket”-sätt.

Men nej, Stronger gör ungefär alla fel som går att göra.

På företagets hemsida står det: ”Vår vision är att motivera och inspirera till en hälsosammare vardag genom att omdefiniera det klassiska träningsmodet med starkare uttrycksfullhet”. Fin tanke, uselt utfört.

På tunnelbanor runt om i Stockholm möts just nu kvinnor och unga tjejer av ordet ”Stronger” skrivet snett ovanför en tjej som sitter på en vit kub. Hennes pose har ingenting med någon form av träning att göra. Läpparna är lätt särade och Gud förbjude att en droppe svett skulle synas på hennes kropp. Det enda som skvallrar om att detta är reklam för träningskläder är en skivstång med rosa vikter på. Seriöst, hur klyschigt kan det bli?

stronger3
Faksimil: www.stronger.se 

[adSpace]

Att vi lever i en kultur där kvinnor ständigt definieras utifrån sitt utseende och värdesätts efter det är inget nytt. Det händer hela tiden. I många, många år var ”smal” ledordet för idealet. De senaste åren har det ersatts av ”hälsosam”. HURRA! Eller? Vad är egentligen skillnaden? Ingenting. Fortfarande är kroppen i fokus. Och man lurar sig själv om man tror att ”hälsosam” någonsin skulle kunna sägas om någon som inte är smal.

Att leva efter de normer av ”hälsosamt” som visas i dag i form av fitnessbloggare, magasin och Instagram-stjärnor är allt annat än hälsosamt.

Visst, du som privatperson kanske får bättre kondition, men vad sänder vi för signaler till resten av samhället? Vad lär vi unga tjejer som växer upp i dag? Jo, att de fortfarande ska vara smala, men också träna. Men bara lagom mycket, eller på ett sätt som inte gör musklerna för stora. Och dricka smoothies med grönsaker i. Och inte svettas. Och vara snygg om man nu ändå skulle råka svettas. Och så vidare, i all oändlig evighet av måsten och hets.

Jag säger inte att man borde tänka mindre på hälsa och träning. Men måste vi göra det lika jäkla stereotypiskt som vi gör allt annat?

Tydligen. Och det visar Stronger bättre än någon annan just nu.