in

Irena Pozar: ”Kvinnorna har gjort sitt – nu är det dags för männens chefer att agera”

kronika deadline

KRÖNIKA. Veckorevyn.coms chefredaktör Irena Pozar skriver om uppropet #deadline och att det börjar bli dags för alla utpekade män att få sina påföljder. Mer

Över 4000 tusen kvinnliga journalister har skrivit under uppropet #deadline. Jag är en av dem. Vi har fått nog av övergrepp och sexism på redaktionerna.

Den senaste veckan har jag läst vittnesmål från journalister i en Facebook-grupp där vi har samlats. Jag har varit konstant illamående och ledsen. Chockad, också. Trots att jag vet hur verkligheten ser ut. Jag vet att kvinnor, från unga vikarier till etablerade skribenter och fotografer, utsätts av män i maktpositioner på redaktionerna runt om i Sverige. Att det begås allt från verbala sexuella trakasserier till våldtäkter av vuxna kollegor. Av journalister som är de som ska granska makten, ställa personer till svars och rapportera om brott.

Dags för männens chefer att agera

Jag har jobbat på tre redaktioner, och största delen av tiden varit nyhetsreporter. Själv har jag varit förskonad från fysiska övergrepp inom ramen för mitt yrke som journalist. Men jag har, likt många andra, varit med om att en manlig chef med mycket makt hört av sig till mig alldeles för sent på kvällen, velat ses privat alldeles för ofta och vägrat sluta skriva trots att jag slutat svara. Jag har varit rädd och orolig för att säga ifrån i den typen av situationer av rädsla för att straffas med uppsagda kontrakt. Det är inte förrän nu, efter #metoo, som jag känt styrkan och stå upp och säga ifrån.

Hashtagen #metoo är fortfarande lika aktuell som den var för en månad sen. Under snart 30 dagar har kvinnor delat med sig av oerhört smärtsamma minnen och berättelser, flyttat skammen från sig själva till förövaren och stöttat varandra i olika upprop. En rad olika män har blivit identifierade och ifrågasatte. Flera internutredningar har dragits igång, men det är väldigt få vi har sett resultatet av. Av allt att döma borde det snart finnas en hel del vakanser på toppjobb runt om i Sverige. Kvinnorna har gjort sitt. Nu är det dags för de utpekade männens chefer att agera: säg boy bye.

Glöm inte: vi vet vilka ni är. Ni kommer inte undan längre. Er #deadline är här.