in

Irena Pozar: ”Jag har mer respekt för alla än för Tommy Berggren”

irenapozarorginal 1

KRÖNIKA. P4 extra har sänt det sjukaste inslaget i radio, kanske, någonsin. Regissören Tommy Berggren var gäst och det vi fick höra var kvinnohat, kvinnohat, kvinnohat. Mer

Helena, en prostituerad kvinna i Brasilien, jag kommer aldrig att glömma henne. Hon kommer inte glömma mig heller. Och jag umgås lite med sådana människor.

Att man säger att man umgås med prostituerade människor, blir förälskad i prostituerade människor och hjälper dem är inte riktigt rumsrent – vilket är så jävla snålt. Jag känner många horor som jag har mycket mer respekt för än kärringar som sysslar med politik.

Det här är alltså direkta citat från Tommy Berggren när han var gäst P4 Extra under torsdagen, för att prata om sin nya, självbiografiska bok ”Tommy”.

(Det har efter publicering av den här artikeln framkommit att reportern som intervjuar Tommy Berggren själv menar att hon ställde kritiska frågor men att dessa klippts bort av Sveriges Radio.)

I intervjun berättar Tommy, utan att en enda gång bli avbruten med en kritisk fråga, om hur det är att ”umgås” med prostituerade och hur det gick till när Helena, en prostituerad kvinna, blev så kär i honom att hon slutade vilja ”ligga med andra”. Eller okej, en lite kritisk fråga – eller påstående, ställer programledaren faktiskt. När Tommy berättar att han inte kan ta med sig Helena från Brasilien hem till Sverige eftersom han ska hem till sin fru påpekar programledaren att ”det var inte snällt”.

”Kvinnoförnedrande, naivt och egoistiskt”

Det här är alltså en intervju som sänds i P4 utan att någon avbryter med en kritisk fråga, som klipps ut och läggs upp på P4 Extras sajt, som döps till ”Mer respekt för horor än kärringar som sysslar med politik”. Hur kan det ens hända?

Har Sveriges Radios anställda ingen som helst genusanalys? Har de missat att sexköp är olagligt i Sverige? Har de glömt att prostituerade ofta lever under extremt jobbiga förhållanden, både fysiskt och psykiskt, och att verkligheten inte är Pretty Woman och att Tommy Berggren inte är Richard Gere?

Det Tommy Berggren säger är inte bara kvinnoförnedrande, det är ofattbart naivt och egoistiskt.

Och förresten, att ha ”mer respekt för en hora” än för ”en kärring i politiken” gör en inte till en öppen, liberal och sexuellt fri person. Att ställa kvinnor mot varandra på det sättet gör en till en mansgris, inget annat.

Jag respekterar kvinnor, oavsett hur deras liv ser ut, och hade fram till idag ingen åsikt om Tommy Berggren. Det har jag nu, och respekt är knappast det jag känner för honom.