in

”Ha kort kjol och ät en plåt muffins – i år ger jag mig själv nyårslöften värda att hålla”

irenapozarorginal 1

Det är så lätt att hamna snett när man tänker på att det snart är nytt år, ny start, nytt blad. Jag har lärt mig att det är lika med löften om en annan och bättre kropp, att bli roligare och härligare, läsa fler böcker och bli omtyckt av någon jäkla snubbe. Bli ett bättre jag – i andras ögon. Mer

Den här krönikan publicerades i december 2015.

Nyårslöften inför 2016

Du ska ha korta kjolar även om dina trosor syns och du tror att folk kommer titta konstigt på dig. Du känner ju dig finast i det. Du ska gå utan BH när du känner för det och inte oroa dig för hur dina bröst ser ut. Du ska dricka läsk varje dag om du vill det och skita i att andra tycker att du är onyttig. Du ska också äta vad du vill och när du vill. Be inte om ursäkt när du tar en extra bit tårta på fikarasten.

Du ska alltid backa dina tjejkompisar och aldrig låta någon komma undan med att uttrycka sig nedsättande om kvinnor. Var besvärlig. Ta plats. Skit i att det blir dålig stämning när du påpekar att ett skämt är sexistiskt. Din talan är så mycket viktigare än andras humör.

Sminka dig länge och mycket. Skit i att allt du hört om ”vacker utan spackel”. Se ut precis som du vill. Ha mycket eyeliner och mörkt läppstift. Eller strunta helt i smink. Skit i att du förväntas vara piffig och snygg jämt. Men hur du än gör – sätt dig själv i första rummet.

Tänk mer på dig själv och mindre på andra. Låt inte andra ta ditt högljudda skratt och dina skämt ifrån dig med sin tystnad. Låt inte killar förklara saker som du redan vet för dig utan att bli tillsagda. Du får vara rädd när du går genomen mörk park – men inte för att du har magtröja, utan för att världen är ett helvete för unga tjejer i mörka parker. Tänk aldrig att du är ansvarig för det någon annan gör mot dig.

Baka muffins på en vardag och ät hela plåten. Ät inte sallad bara för att det ser bra ut vid lunchbordet och träna inte för att kunna komma i de där jeansen som inte passar längre. Träna för att du tycker det är kul och köp nya, bättre jeans. Avfölj alla modeller du följer på Instagram och följ istället personer med kroppar du inte ser på modetidningarnas framsidor. Jag lovar att det kommer göra dig gott.

Var arg. Du har rätt att vara det. Arg för att kvinnor blir misshandlade och våldtagna dagligen – för att de är kvinnor. Var arg för att kvinnor tjänar mindre än män, för att flickor lär sig att alltid vara duktiga, för ”tjejiga” saker ses som dåliga i pojkars ögon och för att du blir tafsad på när du stor i kön på krogen.

Ha höga klackar även om det ser fult ut när du går i dem, eller ha gympaskor. Det spelar ingen roll, så länge du är glad. Färga håret i någon konstig färg och skit i hur det påverkar andras syn på dig. Svär och slåss för det du tror på. Våga få ditt hjärta krossat – men tro aldrig att du inte räcker till. Det gör du.

Och framförallt: skit i allt som står här ovan också, om du vill.