in

”Grymt Zara, du sopar mattan med hela mansherraväldet på Bråvalla”

lisabyline3

Män så långt ögat kan nå. Så ser det ut om man går in på Bråvallas hemsida – festivalen som precis dragit igång. Calvin Harris, Muse, Robbie Williams, Deadmau5, In Flames, Sabaton, Faith no more, Kent, Lars Winnerbäck och Refused. Det är förstås ingen nyhet, så är det ju på de flesta festivaler varje sommar. […] Mer

Män så långt ögat kan nå. Så ser det ut om man går in på Bråvallas hemsida – festivalen som precis dragit igång. Calvin Harris, Muse, Robbie Williams, Deadmau5, In Flames, Sabaton, Faith no more, Kent, Lars Winnerbäck och Refused. Det är förstås ingen nyhet, så är det ju på de flesta festivaler varje sommar. Jag har aldrig jobbat som artistbokare, men en sak har jag fått klart för mig: Det är ett himla klurigt uppdrag! Jättesvårt att hitta kvinnliga artister! Huga, tur att en jobbar med annat.

Hur som helst.

Inför helgens festival sammanställde Spotify en lista över svenskarnas favoriter bland Bråvalla-artisterna. Baserat på antalet Spotify-spelningar under veckan kunde man konstatera att Zara Larsson hamnade i topp. Svenskarna har lyssnat mer på henne än flera av dem som festivalen själva klassar som huvudakter.

[adSpace placement=”auto”]

I en intervju med DN säger Zara Larsson att hon är ”rätt besviken” över hur festivalen har marknadsfört henne, eftersom de gick ut med hennes namn sent. Dessutom ska hon spela klockan 13.15 på lördagen – en ganska sugig tid får man väl säga. På frågan om hur man resonerar kring huvudakterna svarar festivalarrangören FKP Scorpio att det är ”affärshemligheter” och ”extremt komplicerat” och det sätter jag mig inte emot, jag har som sagt aldrig arrangerat en festival.

Men vet ni? Efter DN-artikeln såg jag på Facebook att en manlig bekant tvivlade på om 17-åringen har tillräckligt mycket material för att kunna vara ett av de större dragplåstren. I kommentarerna som följde frågade sig en annan man om Zara Larsson ens har fans i den kretsen (Bråvallabesökarna alltså). Själv uppfattar jag Bråvalla som en väldigt bred festival och vet att Zara Larsson har 680 000 följare på Instagram och 211 000 följare på Twitter. En kan ju anta att de följarna också gillar hennes musik.

Ytterligare en som stör sig på 17-åringen är Günther. Japp, du läste rätt. Ding-ding-dong-slisken från 2004 fick luft och gick till attack på sin egen Facebook-sida, enligt Aftonbladet:

”’Du är en av många fjortisbrudar som är världsberömda i Stockholm och som hypas maximalt men som inte kommer med hits utan endast en massa tjafs’, skriver han och fortsätter: ’Kom igen om 10 år och tyck en massa då har du erfarenhet och perspektiv på livet’. ”

[adSpace placement=”auto”]

Günther, du har säkert mycket erfarenhet, men jag ska tala om för dig och er andra som inte orkar googla: I början av juni släppte Zara Larsson sin senaste singel ”Lush Life”. På Spotifys topplista över de mest spelade låtarna i Sverige ligger singeln på fjärde plats. Förra året släpptes hennes grymma album ”1” och jag vet inte hur stort material en kan tänkas behöva för att vara huvudakt, men på Spotify har hon 23 låtar.

Och för skojs skull kan jag tillägga att Zara Larssons fem populäraste låtar på streamingtjänsten har spelats totalt 103 585 855 gånger. Det är 102 miljoner (!) fler än Günthers fem populäraste. Jag föreslår att han är den som kommer igen om tio år med lite nya perspektiv, för i nuläget gör en 30 år yngre artist betydligt fler hits (och smartare uttalanden) än honom.

Men skitsamma vad Günther eller random självutnämnda musikexperter på Facebook tycker. Det tråkiga är att det här beteendet återkommer ständigt – och varje gång Zara Larsson uttrycker en åsikt. Folk (ofta män) känner sig uppenbarligen hotade eftersom de blir så jävla provocerade av en talangfull 17-åring med starka åsikter. En ung tjej som, åtminstone på Spotify, sopar mattan med hela mansherraväldet på Bråvalla.

Den här skaran människor känner tydligen att de måste säga ifrån när Zara Larsson tycker att det vore trevligt med lite mer synlighet på en festival där fyra av fem akter redan består av män. De vet helt enkelt inte hur de ska tackla att en ung kvinna tar så ”mycket” plats. Och så kommer hon och tjatar om feminism, då blir det ju bara för läskigt. Till och med för en 47-årig man.

Byline_Lisa