in

Gjorde du det i sömnen eller är du bara en helt vanlig våldtäktsman?

irenapozarorginal

Allt fler män frias från våldtäkt med hänvisning till att de ska ha utfört handlingarna i sömnen. Men forskarna är skeptiska, är sömnargumentet bara en dålig ursäkt för att man betett sig som en helt vanlig våldtäktsman? Mer

En 13-årig flicka blev gravid med en över 50 år gammal man. Han frias från våldtäkt eftersom han hävdat att han sov vid tiden för övergreppet. Och han är inte den enda som skyllt på sömnen när han anklagats för våldtäkt. Det har även 17 andra män gjort.

En granskning som Ekot i Sveriges Radio har gjort visar att 18 våldtäkts-åtalade män under de senaste 6 åren har sagt att de när övergreppen utfördes sov och därför inte kan hållas ansvariga för sina handlingar.

Av dessa 18 män har 10 friats från misstankarna, och 5 av dem friats enbart på grund av att de ska ha sovit. Enligt Åklagarmyndigheten blir detta allt vanligare.

Va?

Helt plötsligt har alltså något hänt som gör att män somnar och sedan våldtar kvinnor. Är det en virusepidemi som slagit till, eller är det kanske feminismens frammarsch som gjort så de stackars männen inte längre ens kan sova i lugn och ro utan att springa patriarkatets ärenden? Det är ju sensationellt!

Eller inte.

Det är faktiskt bara bullshit. I alla fall om man ska tro forskare.

Carlos H Schenck, professor i psykiatri vid University of Minnesota, och ledande forskare på så kallad ”sexsomni”, sexuella handlingar i sömnen, har tagit del av domarna som Ekot har granskat. Han menar att det finns mycket lite – för att inte säga ingenting – som stödjer att de åtalade männen ska ha handlat i sexsomnins område.

Sexsomni drabbar ofta de som har grava sömnstörningar sedan tidigare och sker ofta vid upprepade tillfällen. Att de åtalade haft den typen av problem är dock inget som framgått av de 18 fall som Ekot granskat. Forskare och jurister är kritiska kring sexsomni-domarna.

Och det är lätt att förstå varför.

Flickor och kvinnor blir våldtagna samtidigt som ursäkten ”jag sov” gör att de, trots att de orkat anmäla och gå igenom en rättegång, blir svikna. Igen.

Samtidigt som ledande experter uttrycker sin oro kring utvecklingen fortsätter män att utnyttja kvinnor. Och vi knyter nycklarna hårdare i handen, kollar om dörren är låst en extra gång, vågar inte somna av rädsla för att vakna mitt i natten av att någon tränger sig på och fortsätter kämpa för grundläggande mänskliga rättigheter.

Men visst, våldtäktsmännen sov säkert. Eller så var de bara helt vanliga våldtäktsmän.

Jag tror på det senare alternativet.