in

Fridah Johansson: ”Tack vare #metoo vågade jag säga ifrån när han var sexistisk”

kronika

VeckoRevyns Fridah Johansson skriver om när hon sa ifrån mot en man som drog sexistiska skämt. Och tackar alla kvinnor som fått henne att våga. Mer

I veckan var jag och en kollega ute på en AW. Det hade varit planerat ett tag och vi såg fram emot det. Men vad vi tänkte skulle bli en superhärlig kväll blev inte alls det.

Efter lite mingel satte vi oss för att se en stand up-show. En man klev på scenen och började dra skämt. Det var roligt, jag skrattade. I fem minuter. Sedan drog han ett skämt om en kvinna som under #metoo berättat att hon blivit våldtagen av en man. Då skrattade jag inte längre. Den här mannen på scen fortsatte även dra kvinnoförnedrande skämt och verkade tycka att det var allmänt roligt att trycka ner kvinnor.

I veckan skrev jag en krönika om en man som skämtade bort #metoo. Då sa jag inte till. Men den här gången lät jag inte det hända igen.

Läs också: Här är 9 meningar ALLA kvinnor borde lära sig att använda

Av någon anledning skulle den här mannen på scen lära ut lite finska, men vi i publiken fick också komma med egna ord. Jag vände mig till min kollega som kan finska och frågade hur man säger ”jag är feminist”.

– Minä olen feministi, svarade hon. Och jag räckte upp handen.

Jag sa den finska frasen högt, så alla i publiken kunde höra. Den så kallade komikern frågade om jag kanske inte tyckt att hans show varit rolig. Och nej, sa jag, det har den inte varit. Sedan berättade jag precis vad jag tyckte. Vad han hade kunnat göra annorlunda, vad han verkligen hade kunnat låta bli att skämta om.

Några få i publiken klappade försiktigt. Någon buade. Jag hörde någon besvärat säga att jag skulle sluta.

Sluta med vad, undrar jag då. Förstöra stämningen? Den var ju redan förstörd. Det är inte roligt att skämta om kvinnor som blivit våldtagna, om kvinnor som kämpar för att få samma rättigheter och förutsättningar som män alltid haft eller trycka ner kvinnor bara för att de är just kvinnor.

Sedan reste sig jag och min kollega upp och gick.

Och vet ni vad? Det kändes så himla bra. Det kändes bra att jag inte bara satt tyst, att jag sa till. Det kändes också bra att efter det gå därifrån. För man behöver verkligen inte stanna kvar i situationer man tycker är obehagliga, där man inte trivs eller som man tröttnat på.

Det är bland annat tack vare #metoo som jag fick modet att säga ifrån mot den här sexistiska mannen. Tack vare alla kvinnor som berättat om sina upplevelser där de blivit utsatta av män.

Så jag vill bara säga tack. Tack för att ni vågar. Tack för att ni är starka. Tack för att ni får mig att våga säga ifrån.

Tillsammans förändrar vi världen.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

gigi hadid pren smink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss