in

Fridah Johansson: ”Sluta ifrågasätta att jag inte vill ha barn”

barn kronika

VeckoRevyns Fridah Johansson skriver om hur det är att hela tiden bli ifrågasatt för att man inte vill ha barn. Mer

Jag kollar just nu igenom hela Grey’s Anatomy. I näst sista säsongen som sänts (spoiler-varning ahead för säsong 13) bråkar det gifta paret Amelia och Owen om barn. Han vill ha barn, hon vill inte. Amelia frågar Owen varför han egentligen vill ha barn, och Owen svarar med att ”det är normalt” att skaffa barn.

Jag fyller 25 i år och har aldrig känt att jag vill ha barn, det gör jag fortfarande inte. Det ses som något onormalt och ifrågasätts ofta. När samtalsämnet barn kommit på tal i olika sammanhang, och jag då berättat att jag inte vill ha barn, har svaret nästan alltid blivit: Du är ung, du hinner ändra dig.

Och ja, jag kanske ”hinner ändra mig”. Om tio år har jag ingen aning om hur jag känner kring barn – men folk måste sluta anta att det är det som kommer hända. Det är okej att inte vilja ha barn. Jag har aldrig hört någon ifrågasätta en person som vill ha barn i framtiden, så varför ifrågasätter man mig?

Det är som om det är så djupt rotat i samhället att man ska vilja ha barn, kanske särskilt som kvinna, att det är otroligt provocerande när jag säger att jag inte vill ha barn. Att jag inte drömmer om det som för någon annan är det bästa som hänt i hela hens liv. Ibland har jag fått höra att jag kommer bli ensam när jag blir gammal och inte har någon som tar hand om mig. Som om att barn är en garanti för att inte bli ensam, eller att de alldeles säkert kommer ta hand om en när man behöver det. Men allra mest säger folk till mig att jag inte vet vad jag går miste om, och att jag kommer ångra mig om jag inte skaffar barn.

Det är klart att jag inte vet vad jag går ”miste” om. Och jag kanske ångrar mig någon gång i framtiden. Sådant är omöjligt att veta. Men man kan inte leva sitt liv och fatta beslut utifrån hur man kanske kommer känna om 50 år.

Man kan ha ett underbart liv med barn – och man kan ha ett underbart liv utan barn. Det finns inte bara ett alternativ som passar alla. Sluta ifrågasätt mig och alla andra som inte vill ha barn. Jag är åtminstone alldeles säker på att jag klarar mig utan kommentarer om att det är världens sämsta grej att inte vilja bli mamma.

Just nu får du ett lyxigt kit från Estelle & Thild när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Följ oss på Instagram för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss:

instagram 1