in

Fridah Johansson: ”Killar, sluta skämta om att allt är sexuella övergrepp”

kronika fridah

VeckoRevyns Fridah Johansson skriver om problemet med att skämta bort #metoo och män som inte verkar fatta grejen. Mer

I helgen var jag på fest. Det fanns människor där som jag kände och andra som jag aldrig träffat i hela mitt liv, och jag kanske aldrig kommer träffa igen. Jag hälsade på alla och började sedan prata med en av männen som var där, en främling. Ganska snabbt gled samtalet in på vad vi jobbade med. Jag sa att jag var journalist och att jag jobbade för Veckorevyn.com.

Jag berättade om vad vi skriver om på Veckorevyn.com. Om att vi nyligen gjorde artikelserien #anmälalla, som syftade till att peppa och stärka kvinnor ska våga anmäla alla de sexuella övergrepp som de utsätts för.

– Då ställer jag mig här, så jag inte blir anmäld för något, sa mannen medan han tog ett steg ifrån mig och flinade lite.

Jag blev chockad. Jag visste ju direkt att det var fel, det han sa. Vi stod och hade ett helt vanligt samtal, han hade inte begått något sexuellt övergrepp eller trakasserat mig på något sätt. Jag visste det. Han visste det. Och han tyckte att han var rolig. Att han precis sagt ett kul skämt.

Men det hade han ju inte, alls. Han förminskade begreppet av sexuellt övergrepp och han anspelade på att detta skulle vara det, och att jag kunde anmäla honom för det. Att han stod bredvid mig, alltså.

Innan jag hann säga något hade han fortsätt samtalet med en annan person, om någonting annat. Jag gick snart därifrån och höll mig borta från honom resten av kvällen. Och började tänka på alla saker jag önskade att jag sagt till honom.

Så det här är till dig, man, som jag aldrig tog chansen att säga något till. Och till alla er andra, som har eller kommer göra eller säga något liknande någon gång.

Sluta. Det är inte roligt att skämta om sexuella övergrepp. Det är inte roligt att förminska kvinnors upplevelser och känslor. Du är inte rolig.

Det är inte ett skämt att en av tio kvinnor känner sig så otrygga att de inte vågar gå ut på kvällen. Eller att 23 000 sexualbrott anmäldes förra året. Det tycker säkert inte du heller är roligt, eller? Så varför skämta om sexuella övergrepp?

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

gigi hadid pren smink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss