in

”Det är allas vår skyldighet att stå upp mot homofobin”

orlando homofobi skjutning

Året är 2016 och på en gayklubb i Orlando blir människor mördade för att de är homosexuella. Kampen för allas rätt att älska vem de vill är långt ifrån vunnen och det är allas skyldighet att engagera sig för att motverka hatet. Mer

Natten till lördag blev minst 50 människor dödade för att de befann sig på en mötesplats för homosexuella. I en värld som år 2016 fortfarande diskriminerar, misshandlar och mördar personer för deras sexuella läggning är gayklubbar och barer en fristad av största vikt. Att attackera en sådan är inte bara en attack mot de som befann sig där, utan mot hela hbtq-rörelsen.

Gaybaren ”Pulse” i Orlando blev måltavla för ett hat som är så stort att det är svårt att sätta ord på. Skräckscenerna som utspelade sig är svåra att ens föreställa sig och ju fler vittnesmål som framkommer desto värre bild målas upp.

Gärningsmannen må ha varit en ensamvarg med eventuella kopplingar till IS, en man som bar på mycket aggressioner och en önskan att döda. Men det som gjorde att just homosexuella blev hans offer är något vi alla måste ta ansvar för att bryta.

Vi måste säga ifrån varje gång någon uttrycker sig homofobiskt. Vi måste sluta utgå från att alla är heterosexuella när vi pratar med varandra. Vi måste ändra bilden av hur en kärnfamilj ser ut. Vi måste prata om att homosexuella har alla möjliga religioner och etniska tillhörigheter. Vi måste prata om och försvara den grundläggande rättigheten i att få älska vem man vill. Vi måste sluta använda ”pk” som skällsord när det enda folk gör är att försöka bli mer inkluderande. Vi måste förstå hur farligt det är att bryta mot normer. Vi måste stå upp för alla människors lika värde. Vi måste rannsaka oss själva och se hur vi kan göra för att hjälpa, stötta och rädda liv.

Annars är man ingen människa, utan bara en liten lort, som Jonatan Lejonhjärta skulle sagt.

Bara för att det för dig är självklart att alla ska få älska den de vill, så är det inte det för alla. Det räcker därför inte med att säga ”för mig spelar det ingen roll om någon är hetero eller homo”. För det spelar roll i en värld där 50 människor blir mördade på grund av sin sexuella läggning, även om det inte spelar roll för just dig. Istället för att rycka på axlarna kan man engagera sig i kampen för kärleken. Det är så sjukt mycket mer effektivt, jag lovar.