in

Dags för influencers att sluta åka på gratisresor till diktaturer

irena kronika thailand

VeckoRevyns Irena Pozar skriver om influencers som åker på resor i samband med bloggsamarbeten måste börja ta ansvar för vilken bild de ger av länderna de åker till. Mer

Den här texten publicerades första gången i januari 2018.

Yoga på vita stränder, glutenfria middagar, vita bäddar vid pooler på lyxhotell och drinkar i kokosnötter. Precis så ser Instagram- och bloggflödena ut hos många av Sveriges just nu största influencers. I olika typer av bloggsamarbeten har de jetsettat världen över i bussines class och gjort oss andra avundsjuka på deras lyxiga liv. Det i sig är inte så konstigt, vi följer ju de här människorna för att deras liv verkar vara så himla mycket glammigare och roligare än vad våra egna pissliv är.

Det som däremot är konstigt är att de helt okommenterat åker på gratisresor till diktaturer och får dem att framstå som paradis. För några månader sen åkte flera influencers till Turkiet för ett bloggsamarbete. Turkiet är ett land som nästintill är en diktatur, och som blivit det mitt framför våra ögon. President Erdoğan har stängt ner tidningar och tv-hus, fängslat journalister, fråntagit hundratusentals människor deras pass och ändrat grundlagen för att ge sig själv nästintill fullkomlig makt.  Det här hände samtidigt som svenska makthavare inom mode, skönhet och livsstil la upp bilder på glassiga spa-anläggningar täckta i marmor och segelbåtar större än deras följares lägenheter.

Ställer högre krav på personer som gör business av att åka till diktaturer och dricka kokosnötdrinkar

Just nu är ett helt gäng av Sveriges absolut mest inflytelserika unga kvinnor i Thailand på en resa som sponsras av en annonsör. Thailand är en militärdiktatur där människor kan fängslas om för att de anses vara kritiska mot kungahuset och yttrandefriheten är i princip obefintlig. Ja, förutom om man är västerlänning. För dem verkar Thailand vara en dröm.

Att okritiskt hylla länder som kränker, skadar och till och med dödar sin befolkning är något vi ofta gör i Sverige. Thailand är ett land som ligger svenskarna extra varmt om hjärtat och det faktum att en militärjunta styr verkar inte bekomma oss särskilt mycket. Personligen tycker jag att det finns en poäng i att inte åka till dessa länder och chilla järnet på stranden. Men jag kan förstå att bekvämlighet, bra priser och häng med andra svenskar lockar. Vad enskilda personer eller familjer väljer att göra vill jag inte lägga mig i alltför mycket. Jag har själv gjort fel många gånger och det är omöjligt att alltid göra rätt.

Däremot ställer jag betydligt högre krav på personer som gör business av att åka till diktaturer och dricka kokosnötdrinkar. En direkt effekt av att visa upp länder som dessa som paradis för sina hundratusentals följare är att de också börjar drömma om och spara till resor som ska avnjutas på ställen som kränker mänskliga rättigheter.

With great power comes great responsibility. Det börjar bli dags för influencers att inse det.