in

”Att posta bilder på din normkropp gör dig inte till kroppsaktivist”

kronika fridah

KRÖNIKA. VeckoRevyns Fridah Johansson skriver om problematiken i att influencers postar bilder på sina smala kroppar, och låtsas vara kroppsaktivister. Mer

I mitt flöde på Instagram de senaste par veckorna har flera influencers lagt upp bilder som kretsat kring deras kroppar. Det i sig kanske egentligen inte är något ovanligt. Flera gånger per dag ser jag influencers som lägger upp bilder från stränder världen över när de har på sig bikinis. Och det är såklart inte fel, man får ha på sig precis vad man vill. Och jag själv följer ju dem av en anledning. Det är härligt att se en bild på turkosblått vatten och palmer när man själv befinner sig i ett tråkigt, grått och kallt Sverige.

Men nu har konversationen kring influencers kroppar ändrats. Istället för att lägga upp en bikinibild och skriva hur skönt det är att vakna upp till hotellfrukost eller bara komplettera med en sol-emoji har influencers skrivit om just sina kroppar.

De säger att de accepterat en bristning på låret och kommit över sin rädsla att bli tjock. Och det är klart, att vara tjock har alltid porträtterats som något dåligt. En tjock person i en film till exempel är alltid lite dum och måste vara rolig för att andra ska vilja vara med hen, och låt oss inte glömma att den tjocka personen alltid ses som mindre vacker än huvudpersonen som är smal. Vi har alla växt upp med den bilden, så att det finns en föreställning om att det värsta som kan hända är att vara tjock är inte alls ovanlig. Men när man postar en bild på smala ben och säger att man kommit över sin rädsla att bli tjock så blir det fel.

Ni lär inte era följare att älska sig själva

Lika fel blir det när en influencer använder ordet ”thick” för att beskriva sin smala kropp, ett ord som beskriver en person som är kurvig eller tjock, men samtidigt är lika snabb som blixten att lägga upp bilder på sina magrutor när några personer av miljontals följare frågat om hen är gravid.

Vare sig man vill det eller inte kommer personer se upp till en om man är en influencer. Man kommer påverka hur människor tänker och känner om sig själva. Så alla influencers, tänk till en gång extra. Ni lär inte era följare att älska sig själva. Genom att posta bilder på en smal kropp och skriva ordet tjock i samma veva oavsett hur man gör det, gör att personer som har en tjock mage eller bristningar tror att de är mindre vackra än någon annan.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

prenerbjudande happy jankell

Följ oss på Instagram för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss:

instagram 1