in

Alla känner ett våldtäktsoffer, ingen känner en våldtäktsman – hur går det ihop?

irenapozarorginal 1

Det som skulle komma att bli en helg fylld av glädje, musik och dans på Bråvalla slutade för många besökare på vidrigaste sätt. Fem anmälda våldtäkter, 14 – 16 anmälningar av sexuella ofredanden och ett våldtäktsförsök. Och då snackar vi alltså antalet anmälda sexualbrott, inte hur många som egentligen skedde. Nu får det fan räcka. Mer

Vad är det som sker i en man när han tar sig rätten att ta på en kvinnas kropp? Att tvinga sig in i henne? Att hålla fast henne? Att utnyttja det faktum att hon har kjol?

Vad tänker han? Att hon egentligen vill? Att han bara ”skojar och har det lite kul”? Att hans kåthet och maktbehov går före en annans människor rätt till integritet och sin egen kropp?

Jag förstår verkligen inte. Vad i honom är det som gör att han skadar en annan människa och skrämmer tiotusentals andra? Får dem att aldrig våga gå själva, sova själva – ja, inte ens gå på toa själva på festivalen.

Jag har sedan barnsben fått höra att inte gå själv när det är mörkt, hålla nycklarna mellan knogarna och skrika så lungorna spricker om något händer.

Vad är det i alla andra män som gör att det är viktigare att gasta ”inte alla män” än att ställa sig upp och säga: ”vi har problem med normerna i det här landet. Vi män måste tillsammans förändra dem”. Vad är det i andra män som gör att det är viktigare att först säga ”Blanda inte in mig och mina kompisar i det här” för att sedan säga ”Gud vad hemskt”?

Alla känner ett våldtäktsoffer, ingen känner en våldtäktsman. Hur går det ihop?

Svar: inte alls.

Jag har sedan barnsben fått höra att inte gå själv när det är mörkt, hålla nycklarna mellan knogarna och skrika så lungorna spricker om något händer. Det är inte konstigt att flickor fostras på det sättet, maktlösheten som föräldrar känner inför att ha döttrar som växer upp i det här samhället måste vara enorm.

Däremot är det konstigt att det inte läggs mer krut på att fostra pojkar till att inte kommentera, ta på och kränka kvinnor.

Ta ditt ansvar, man, det är fan dags nu.

Är du man och läser det här med tanken ”men jag skulle aldrig göra så”? Toppen, det gör mig väldigt glad! Men se då till att du pratar med dina killkompisar om problemen med de normer som bidrar till att sexuella övergrepp sker. Säg ”stopp” varje gång någon drar ett våldtäktsskämt och lyssna på kvinnor som berättar om sina upplevelser och hur de vill att du som man ska hjälpa dem.

För jag lovar: även om du i dag aldrig skulle utsätta en kvinna för ett sexuellt övergrepp, så har du kanske gjort övertramp någon gång i ditt liv. Och om inte – du känner någon som har det. Ta ditt ansvar, man, det är fan dags nu.