in

30 procent fler söker hjälp för sexuella övergrepp efter ”Skam” – därför är serien så sjukt viktig

skam sexuella övergrepp

KRÖNIKA. Skam är inte bara underhållning, det är en serie som faktiskt hjälper personer på riktigt. Mer

Texten innehåller spoilers om säsong 2 av Skam. 

Den norska tv-serien Skam har tagit världen med storm, och jag är en av dem som just nu lever och andas Skam. Jag erkänner, jag har till och med börjat säga ”hade!” istället för hejdå och skrika ”ködder du med meg” när någon säger något oväntat.

Men jag älskar inte Skam enbart för att det är engagerande och underhållande. Den är så jäkla viktig också. Jag har aldrig sett en serie som tar ungdomar och deras problem på så stort allvar som Skam gör. När man är tonåring är allt på liv och död, men istället för att driva med det låter skaparen bakom Skam, Julie Andem, det vara precis så dramatiskt som det känns.

Serien tar dessutom upp ämnen som sexuella övergrepp, kroppshets, sexualitet och utanförskap. Det man lär sig om de sakerna som ung kan i stor utsträckning påverka en även i vuxenlivet och sätta prägel på hur man ser på sig själv och omvärlden.

30 procent fler sökte hjälp för
sexuella övergrepp efter Skam

Jag blir därför tårögd när jag läser att 30 procent fler personer än vanligt i somras sökte hjälp på en klinik i Oslo som hjälper folk som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Helle Nesvold är överläkare på den nämnda kliniken och enligt henne är Skams avsnitt om sexuella övergrepp en anledning till att fler vågar, vill och orkar söka hjälp.

 

I en intervju med NRK berättar läkaren att ungefär en femtedel av personerna som söker hjälp på mottagningen inte vet vad som har hänt dem. Många vaknar och upptäcker att något är fel eller känns konstigt, och kommer till mottagningen för att försöka reda ut vad som har hänt.

Jag känner tacksamhet varje gång
jag tänker på Skam

Det är precis det Noora gör i slutet av säsong två. Efter en fest, som i hennes huvud präglas av minnesluckor och ångest, vaknar hon naken i en säng. Hon håller det för sig själv, men berättar till slut för sina tjejkompisar. De bestämmer sig genast för att ta med Noora till en läkare som undersöker och pratar med henne.

Nu är det alltså det personer i Norge ha börjat göra; söka hjälp efter misstänkta övergrepp och övertala sina vänner att söka hjälp. Och det verkar vara på grund av att de sett samma sak göras i Skam. Ungdomar i Norge (och säkert i andra länder där serien nu sänds) har fått en ny syn på sexuella övergrepp, vad det är och hur man kan få hjälp tack vare en tv-serie om tonåringar på ett gymnasium i Norge.

Jag känner tacksamhet, hopp och kärlek till populärkultur och internet varje gång jag tänker på Skam, tjejerna i serien och tonårshjärtan som för en gångs skull får tas på allvar.