I Arbetsförmedlingens nya kampanj har personer med funktionsvariationers ansikten bytts ut med kända profilers – och kampanjen får kritik. Mer
Kritikstorm mot Arbetsförmedlingens nya kampanj – ”Jag känner mig utskämd”
I en ny kampanj använder sig Arbetsförmedlingen av kända profilers ansikten på personer med funktionsvariationer. Amelia Adamo och Adam Tensta är några av de profiler vars ansikten syns i kombination med frågor som ”Hade hon fått skapa ett tidningsimperium?” och ”Hade han fått uppträda på våra största scener?”. Kampanjen är en del av Arbetsförmedlingens ”Gör plats”–projekt, ett uppdrag de fått från regeringen för att få arbetsgivare att anställa fler personer med funktionsvariationer.
Natalie Chanise Eriksson är både musikjournalist, influencer och modell. Trots det har Arbetsförmedlingen bytt ut hennes ansikte till youtubern Therése Lindgrens med texten ”Hade hon blivit en mäktig influencer?” Det är framför allt texten som Natalie nu kritiserar då hon varit influencer sedan hon var 14 år. Hon trodde att det skulle stå något i stil med ”Therése Lindgren, influencer” för att få folk att tänka till.
– Jag känner mig utskämd inför hela Sverige. Vad sänder det för signaler till andra tjejer när det står så? säger Natalie till VeckoRevyn.
Redan under fotograferingen av kampanjen kände sig Natalie obekväm. Hon har arbetat som modell i nio år och menar att gränsen mellan vad man vill och vad man är bekväm med är hårfin.
– Jag blev tvingad att göra saker med min vänstra hand som är den mest ”skadade” delen av min kropp. Jag försöker aldrig gömma min CP men jag vill heller inte exponera den. Lite Photoshop får man tyvärr ta, men min kropp ser helt annorlunda ut, säger hon.
Arbetsförmedlingen: ”De har fått se exempelbilder”
Anders Munck, pressekreterare på Arbetsförmedlingen, menar att kampanjen har fått både positiv och negativ respons. Enligt honom håller de just nu på att gå igenom reaktionerna och kommer bemöta kritiken de fått inom kort.
– Vi är medvetna om att kampanjen kommer att väcka känslor. Vårt mål är att få arbetsgivare att haja till, säger Anders.
Anders menar att alla som har medverkat i kampanjen har fått tydlig information om hur kampanjen skulle komma att se ut.
– De har fått se exempelbilder och enligt produktionsbolaget har det funnits ett muntligt avtal, säger han.
Natalie håller inte med om att informationen varit tillräckligt tydlig. Hon menar att hon bara fick veta att hon skulle ha Therése huvud och att hon skulle få se bilden innan kampanjen lanserades, vilket hon inte har fått.
– Jag skulle aldrig ställa upp om jag visste att det skulle stå sådär, säger hon.
Byrån som ligger bakom kampanjen heter Le Bureau och i samband med kampanjen kommer även korta filmer visas i sociala medier, där personerna vars ansikten är med i kampanjen kommer få uttala sig om vad de tycker om hur arbetsmarknaden ser ut för personer med funktionsvariationer.
VeckoRevyn har sökt Therese Lindgren för en kommentar.