in

”Kommer aldrig mer gå ut själv” – så tycker kvinnor om att Nytorgsmannen flyttat till Malmö

malmo 1
Bild på Malmö, foto: Simon Hogeman. Bild på Kikki och Jasmin, foto: Privat.

Den så kallade Nytorgsmannen har blivit villkorligt frigiven och uppges bo i Malmö. Kvinnor som bor i staden varnar nu varandra på sociala medier.

– Jag är inte ett stort fan av att hänga ut folk, men det kändes väldigt angeläget. Jag ville varna mina vänner och vänners vänner, berättar en av kvinnorna som VeckoRevyn har pratat med.

Mer

  • Domen mot Nytorgsmannen
  • I samband med att den så kallade Nytorgsmannen utreddedes för andra brott upptäckte polisen en rad filmer på mannens telefon som visade hur han förgrep sig på sovande eller medvetslösa kvinnor. Flera av kvinnorna fick veta att du utsatts för brott först när polisen kontaktade dem.
  • Nytorgsmannen åtalades för 24 våldtäkter varav en grov, samt för grov fridskränkning, sexuella övergrepp och barnpornografibrott, mot totalt 24 kvinnor. 
  • I november 2021 dömdes mannen av Södertörns tingsrätt för sju våldtäkter: tre fall av det som kallas våldtäkt av normalgraden, två mindre grova våldtäkter samt två fall av det nya brottet oaktsam våldtäkt.
  • Mannen dömdes också för åtta sexuella övergrepp, sex sexuella ofredanden, en grov fridskränkning och annan brottslighet. Han dömdes också att betala skadestånd på drygt 1,1 miljoner.
  • Rätten beslutade även att mannen ska betala skadestånd på sammanlagt drygt 1,1 miljoner kronor.
  • Hovrätten fastställde senare tingsrättens dom.

En av Sveriges värsta serievåldtäktsmän, Nytorgsmannen, dömdes 2021 till fem års fängelse för bland annat sju våldtäkter, åtta sexuella övergrepp och en rad andra brott. Totalt var Nytorgsmannen åtalad för 24 våldtäkter. Efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt fängelsestraff blev han nyligen villkorligt frigiven med fotboja och utegångsförbud nattetid. Men med fotboja kan han nu röra sig fritt i Malmö, dit han uppges ha flyttat, under dagtid. Samtidigt har han blivit portad från att besöka stadsdelen Södermalm i Stockholm, eftersom han begick en stor del av brotten där och många av hans offer har en anknytning dit.

Reaktionerna på Nytorgsmannen villkorliga frigivning har varit starka i sociala medier, inte minst med anledning att Kriminalvårdens riskbedömning i samband med beslutet om hans frigivning blev känd. Det står bland annat att man bedömer att risken för att mannen ska begå nya sexualbrott är hög, att han misskött sig i fängelset och att det behandlingsprogram han gick i fängelset avslutades på grund av ”bristande motivation”. Enligt källor till Sydsvenskan har samtliga poliser i yttre tjänst i Malmöområdet informerats om att mannen finns där, med anledning av den höga återfallsrisken.

Det går att diskutera frigivningen, längden på straffet och myndigheternas agerande – vad som är rätt och rimligt och vad som är fel och farligt. Men i grunden finns något annat intressant och högst verkligt just nu: nämligen kvinnliga Malmöbor som oroar sig för att de eller någon de känner ska falla offer för Nytorgsmannen. Sedan nyheten om var mannen bosatt sig blev offentlig har kvinnor i staden i och utanför Malmö börjat varna varandra genom att dela nyheten på sociala medier.

VeckoRevyn har pratat med tre av kvinnorna. De bor i Malmö och påverkas på olika sätt av uppgifterna om att serievåldtäktsmannen nu har flyttat dit.

”Jag kommer aldrig mer gå själv när det är mörkt”

Kikki, 38 år, bor i Malmö och fick reda på att Nytorgsmannen är villkorligt frigiven och uppges bo i hennes stad genom artikeln i Sydsvenskan. Det första hon gjorde när hon hade läst klart var att smsa sin kille: jag kommer aldrig mer gå själv när det är mörkt. Efter det delade hon artikeln vidare till sina tjejkompisar.

kikki 2
Kikki. Foto: Privat

– Jag ville varna alla. Jag kände att jag ville ha den infon, och då tänkte jag att andra också vill det.

Och det ville de. Snabbt såg hon mängder med delningar i sociala medier, och snart började också bilder på Nytorgsmannen och rykten om hans adress spridas. 

Ser du något problem med det, att man sprider rykten och skapar oro? 

– Jag kan förstå att det finns nackdelar, men jag har verkligen landat i att om både Polisen och Kriminalvården bedömer att det här är en potentiellt farlig person så vill jag veta hur han ser ut och var han finns. 

”Galet att han över huvud taget släpps fri”

Jasmin, 35 år, bor också i Malmö och valde att dela både namn och bild på Nytorgsmannen på sociala medier när hon nåddes av nyheten att han flyttat till staden.

–  I andra fall där brottslingar släpps efter avtjänat straff tycker jag det är viktigt att en straffad person ska kunna gå tillbaka till samhället och få en nystart – i detta fall har det ju varit speciellt att kriminalvården varnat för att han fortfarande anses farlig och sannolikt kan komma att begå fler sexbrott, säger hon och fortsätter:

jasminj
Jasmin. Foto: Privat

– Jag vet att jag tillsammans med många andra känner att straffet för hans brott varit alldeles för lågt och att det verkar helt galet att han över huvud taget släpps fri, även om det är med fotboja och kontroller. 

Hur har du påverkats av nyheten?

– Jag blir frustrerad över att det känns vårdslöst att han är släppt och att det skulle kunna drabba kvinnor här i Malmö. Jag personligen är inte ute i Malmö i samma utsträckning som när jag var yngre, eftersom jag har barn och sambo. Eftersom hans modus har varit att droga kvinnor som följt med honom hem är det inte troligt att just jag skulle befinna mig i någon direkt fara.

Men Jasmin känner en stark oro för andra kvinnor i Malmös skull.

– Jag kan tänka mig att det finns många tjejer som skulle kunna följa med honom hem om de träffat honom ute och han verkat sympatisk. Därför känns det extra viktigt att gå ut med bilder.

”Jag är inget fan av att hänga ut folk, men det kändes angeläget”

En tredje kvinna har hört rykten om att Nytorgsmannen numera bor i hennes område och önskar vara anonym.

– Jag är inte ett stort fan av att hänga ut folk, men det kändes väldigt angeläget. Jag ville varna mina vänner och vänners vänner. 

Vad tänkte du när du fick höra att han är villkorligt frigiven och boende i Malmö?

anonym
Kvinnan på bilden är inte samma som i texten.

– Jag tänkte att det är befängt att han är frigiven när han inte verkar haft intresse eller motivation till behandling. Då tänker jag att människan inte har något samvete över huvud taget.

Hon menar att hon blivit mer vaksam sedan nyheten kom.

– Även om han har fotboja och har utegångsförbud 21 till 07 så innebär det inte att han inte kan fortsätta med sitt sjuka beteende.

Hon tillägger dessutom att hennes oro kommer trissas upp om några månader. I nuläget är det sagt att Nytorgsmannen ska bära fotboja åtminstone till september. Vad som händer efter det återstår att se.