in

Kolmården avlivar alla sina vargar: ”Svårt beslut att fatta”

kolmarden. vargar avliva

Kolmården beslutar sig för att avliva alla sina vargar, de meddelar de i ett pressmeddelande. Mer

Under torsdagen meddelade Kolmården att de inte längre kommer att ha vargar i sin djurparken. Det framgår av ett pressmeddelande på Kolmårdens hemsida hemsida.

Enligt pressmeddelandet grundar sig beslutet i att den nuvarande anläggningen inte är anpassad för att ta emot och introducera nya vargar. Anläggningen är heller inte byggd för det förändrade arbetssätt Kolmården använder sig av idag.

De nuvarande vargarna i djurparken har nått en hög ålder och har den senaste tiden haft sviktande hälsa, och därför har veterinären tillsammans med djurvårdarna beslutat att låta vargarna somna in under hösten.

– Vi har haft vargar i djurparken länge och det har varit ett svårt beslut att fatta. För oss är det absolut viktigaste att djuren vi väljer att ha hos oss mår bra och vi ser utmaningar i att uppfylla de högt ställda krav vi själva har på vår djurhållning om vi skulle ta emot nya vargar, säger Filip Johansson, djurchef på Kolmården.

Fick stor uppmärksamhet efter dödsfall

Vargarna på Kolmården har bott i anläggningen sedan de var valpar och även om djurvårdarna på senare år inte befunnit sig inne hos dem har man haft en god möjlighet att ta väl hand om dem.

– De vargarna vi har nu är väl anpassade och vana vid vår anläggning. De introducerades i en ung ålder, något som var möjligt med vårt tidigare sätt att arbeta inne hos vargarna. Om vi skulle hålla en grupp av nya vargar idag kräver det att vi introducerar och arbetar på ett helt annat sätt, något som anläggningen inte är anpassad för, säger Filip Johansson, djurchef på Kolmården.

2012 fick Kolmården stor uppmärksamhet för sina vargar, efter att en skötare dödats i det inhägnade området.

Kolmården utesluter inte att det i framtiden kan finnas vargar på djurparken om det finns rätt förutsättningar för det.