in

Kika in hemma hos VeckoRevyns inredningsprofil Frida Grahn!

hemma hos inredningsprofil frida grahn
Frida Grahn

Skandinavisk design, ljusa stora ytor och kreativa lösningar – möt VeckoRevyns nya inredningsprofil Frida Grahn och få en inblick i hennes hem i Göteborg. Mer

I det mysiga och lugna området Johanneberg i Göteborg bor inredningsprofilen Frida Grahn, 26 år, tillsammans med sin sambo Erik, 26 år. Paret köpte 50-talslägenheten för snart tre år sedan och hemmet består av två rum och kök. Frida jobbar sedan några år tillbaka med inredning men engagemanget finns även hos sambon Erik. De har båda ett stort intresse för design och heminredning, vilket ibland kan skapa diskussioner.

– Vi tycker lika om det mesta, men ibland krockar det och då är det oftast den av oss som lägger fram bäst argument och är mest ihärdig som brukar vinna, berättar Frida.

hemmahosfridagrahn9
FRIDA GRAHN Ålder: Fyller 27 år i juli. Bor: 50-talslägenhet, två rum och kök med fästmannen Erik i Göteborg. Gör: Inredare på Moodhouse Interiör, frilansande skribent och influencer. Instagram: @fridagrahn och @fridagrahninterior

När man kommer in i hallen möts man direkt av originaldörrarna från 50-talet som vetter mot lägenhetens olika rum. Hallen är liten men öppen och utgör centrum av lägenheten. I anslutning till hallen är köket och det är stort, ljust och vitt.

– Vi älskar ljus inredning, vilket är förklaringen till att vi har vita väggar i alla rum. Tråkigt kan många tycka, men jag tycker det är tidlöst och praktiskt, speciellt med tanke på att det är mörkt större delen av året i detta land, haha.

I köket står Fridas favoriter i hemmet, fyra helvita Y-stolar, designade av Hans Wegner. 

– Som vi sparat till dessa godingar. Det sved rejält i plånboken men de är värda varenda krona då de är ett hantverk och vi har drömt om dem i många år.

hemmahosfridagrahn1
Stolar, Hans Wegners Y-stolen från Carl Hansen & Son. Anslagstavla, Granit. Vas på köksbord, H&M Home. Posters, Printler. Ramar, IKEA.

Det är just kombinationen av enkla mer budgetvänliga möbler och snygg design som ger en bra balans i ett hem, enligt Frida. 

– Då vi är relativt nyexaminerade så har vi precis nu några år efter studietiden kunnat lägga mer pengar på hemmet. Därför har vi sedan innan en inredning bestående av ”billigare” märken men har nu valt att ta in en del designprodukter också. Men samtidigt vi vill inte att hemmet ska vara ett showroom för designprylar, det ska vara rimligt, funktionellt och personligt.

hemmahosfridagrahn7
Soffa, IKEA. Vägglampa, Flos 265. Fåtöljer, Sirocco Arne Norell Bukowskis. Trähand, från marknad på Nusa Lombok, Indonesien. Keramik och detaljer, second hand.

Personliga detaljer som speglar livet

Det finns många personliga detaljer i lägenheten. I vardagsrummet är en av de större väggarna helt täckt av olika tavlor, posters och fotografier. Några tavlor har Frida själv målat och favorittavlan är ett foto som hennes farfar tagit. Vidare kan man se gamla kameror, statyer och andra detaljer som inte hittas i en inredningsbutik med nyproducerade produkter.

– Vi gillar att samla på oss detaljer som betyder något för oss, som ger en personlighet åt vårt hem. Kofferten var Eriks farfars pappas, Kramer-tavlan för att vi är Seinfeldfantaster, drinkvagnen som var min mormors och stringhyllan från Eriks barndomshem, för att nämna några av våra favoriter, berättar Frida.

I vardagsrummet står en gammal Ikeasoffa på en stor grå matta, på väggen hänger en Flos 265 vägglampa och mittemot soffan står ett par vintage Arne Norell-fåtöljer av modellen ”Sirocco”.

– Fåtöljerna budade jag hem på en auktion, och om materialistisk lycka finns så är det dessa fåtöljer som skänker mest av detta i hemmet. Vi gillar att blanda nytt och gammalt, och att återanvända saker som andra tröttnat på. Det motverkar den konsumtionshysteri som existerar idag. I varje val av inrednings-inköp vi gör försöker vi investera i något som vi tror kommer passa oss länge, och som håller över tid, förklarar Frida.

hemmahosfridagrahn6
Skrivbord, Ikea. Stol, Hans Wegners Y-stolen från Carl Hansen & Son.

Planera i god tid inför framtida projekt

Vägg i vägg med vardagsrummet ligger sovrummet. Ett ljust, lugnt rum med plats för vila, sömn och återhämtning. Mittemot fotändan står ett nätt skrivbord från Ikea.

– Skrivbordet var ett försök till att skapa en ordentlig arbetsplats när jag jobbar hemifrån, men det slutar alltid med att jag sätter mig i soffan eller i sängen med laptopen, haha, konstaterar Frida. 

– Just möjligheten att jobba hemifrån ger tid och utrymme för kreativitet för såväl mitt jobb som för mitt hem och fritid.

hemmahosfridagrahn4
Linnelakan, H&M Home. Taklampa, Pholc Mobile70.

Frida och Erik har bott i sin tvåa i snart tre år och har inga planer på att flytta.

– Vi har inget behov av en större lägenhet, vi har allt vi behöver i denna. Vi lägger hellre tid och kraft på att förbättra det vi har, avslutar Frida.

FEM FRÅGOR:

1. Hur skapar man sig sitt drömhem på en smal budget?

”Planera! Lista ner vad som behöver köpas och se över din budget. Det är alltid värt att lägga lite mer pengar på saker som man vill ha länge, som soffa, matstolar, matbord och säng. Spara ner inspirationsbilder och försök hitta möbler och detaljer utifrån dessa. Se över de mer budgetvänliga inredningsbutikerna, bara för att något är snyggt måste det absolut inte vara dyrt. Det går att skapa magiska hem med enbart Ikea-priser också.” 

2. Hur får man en röd tråd?

”Håll dig till en stil när det gäller basen av samtliga rum. Sen kan du  plocka in detaljer från andra stilar men håll balans så att det inte blir för blandat. Utgå från en färgskala i grunden och variera därefter med olika accentfärger.”

3. Vanligaste inredningsmissarna i ett hem?

”Tudelad, då det egentligen inte finns något rätt och fel i inredning. Men ett misstag enligt många är att inreda med för små mattor, för tätt och lågt hängande gardiner, för få belysningspunkter samt att ta in för många olika stilar, färger och material.”

4. Måste man hålla sig till endast en stil?

”Absolut inte, men det kan vara bra att ha en enhetlig stil som grund i hemmet.”

5. Enkelt tips för att göra en snabb make-over hemma?

”Blommor, några nya prydnadskuddar i soffan eller ett snyggt tavelkollage kan ge ditt hem en ny touch. Kanske kan du ta bort något? Många hem är nämligen övermöblerade.”

Just nu får du ett lyxigt kit från Estelle & Thild när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Följ oss på Instagram för inspiration, skratt,

nyheter och tävlingar!