in

Keyyo om #metoo: ”Skönt att få bekräftat att vi alla hade upplevt samma förtryck”

keyyo ryssland youtube

Vi pratar med Youtubestjärnan Keyyo, Kristina Petrushina, om hennes show Ryssen kommer, #metoo, och drömmen om att bli rappare.

Mer

Kristina Petrushina, 21 år, är aktuell med sin egenskrivna föreställning Ryssen kommer, om hur hon som 8-åring kom från Ryssland till Dalarna, och hur det är att växa upp med två identiteter.

Först och främst: Varför kallas du Keyyo? 

– När jag var tio år ville jag så gärna bli rappare, så jag kom på namnet Keyyo, det slutar ju på yo vilket jag tyckte lät coolt och bra. Att ha stort självförtroende och noll självinsikt är ingen bra kombo, för att jag kunde verkligen inte rappa. Likväl skickade jag in elva bidrag till Lilla melodifestivalen. Ingen kom med och min rappkarriär gick i kras.

Vad handlade låtarna om? 

– Det var mycket girlpower redan då. Mycket egoboost-låtar och om olycklig kärlek.

I ett pressmeddelande om dig står det att ”hela 94 procent av alla tjejer mellan 13 och 20 år vet vem du är” – hur känns det?

– Det känns … ganska konstigt. Jag vågar knappt tro på det! Men det är otroligt häftigt också, en väldigt stor ära!

Berätta om din föreställning Ryssen kommer – när och hur började du jobba med den? 

– Jag ville göra något helt nytt som utmanade mig, något som inte var Youtube eller tv. Så jag tänkte, ”vad skrämmer mig allra, allra mest?”. Och svaret var en scenföreställning! Jag har varit väldigt personlig på min Youtubekanal, men aldrig så ärlig som jag är i showen.

Ärlig, på vilket sätt? 

– Jag pratar bland annat om min självkänsla, som jag har arbetat med senaste åren, även om jag knappt har visat eller pratat om det. Men mest pratar jag om varför vi flyttade till Sverige och hur det har påverkat mig. Att skriva föreställningen har verkligen varit som terapi för mig.

Hur har flytten från Ryssland hit påverkat dig? 

– Flytten är det bästa som har hänt mig i hela mitt liv, men det har samtidigt varit jättetufft. Jag vill absolut inte ta på mig en offerkofta, för det finns många andra som har det så mycket tuffare att integreras än vad jag hade. Jag ser ju både svensk ut och har ett svenskt förnamn. Trots det fick jag höra mycket glåpord och mobbades i lågstadiet. Sociala koder, mentalitet och språk är saker som tar tid att förstå och behärska. I Ryssland var jag den populära tjejen i klassen, två timmars flyg senare i Sverige var det tvärtom. Idag har jag omfamnat mitt ursprung, och att jag är både ryss och svensk. Allt det här var för stort för att bara bli ett klipp på Youtube.

Humorbranschen är ganska mansdominerad – hur har du märkt av det?

– Absolut. Jag har haft tur med många bra manliga kolleger omkring mig, som Pär Lernström till exempel. Men jag har också märkt att män som sitter på makt eller en hög position inte gärna vill dela med sig. Att vara tjej i kombination med att vara ung har gjort att jag har känt mig tvungen att bevisa mig extra mycket. Vara extra bra, extra rolig, extra snygg, hela tiden.

Hur märktes #metoo i humorbranschen? 

– Även om det såklart var hemskt och vidrigt, var det också skönt att få bekräftelse och känna gemenskap med andra kvinnor i branschen. Att vi hade alla upplevt samma slags förtryck. Jag märker en skillnad efter #metoo faktiskt. Branschen känns mer transparant nu.

Keyyo om varför hon inte läser på Flashback

Finns det en Flashbacktråd om dig? 

–  Ja.

Har du läst den? 

– Jag har inte lusläst den, men jag vet vad den handlar om. Jag känner att jag inte heller vill ge det mer uppmärksamhet, för att jag finner det inte riktigt som min kopp te att läsa ytligt baserade kommentarer från äldre män som har åsikter om min kropp när jag hellre vill bedömas efter min kompetens.

Förutom Flashback, får du mycket näthat? 

– Jag är ganska skonad från hat ändå, och får så otroligt mycket kärlek och uppmuntran nu. Något har förändrats de senaste åren. Det har blivit mer accepterat att kvinnor gör humor. För några år sen var det inte alls så, då fick jag hat bara för att jag var tjej som skojade framför en kamera. Men jag har också blivit bättre på att handskas med kommentarer och insett att man inte kan bli älskad av alla.

5 snabba med Keyyo

  • CHIPS eller GODIS: ”Choklad!!!”
  • INSTASTORIES eller VANLIGA INSTAFLÖDET: ”Vanliga flödet, lättare att stalka där …”
  • POOL eller HAV: ”Båda är okej, men hellre hav.”
  • KINDPUSS eller GROVHÅNGEL: ”Det beror på med vem. Men jag kindpussas med fler.”
  • RYSSLAND eller SVERIGE: ”Omöjligt! Båda!”

Fakta om Keyyo Petrushina – ålder och familj

  • ÅLDER: 21 år.
  • GÖR: Youtuber, programledare för bland annat Talang och komiker.
  • BOR: I Stockholm.
  • AKTUELL: Med sin första scenföreställning, Ryssen kommer, som turnerar runt i Sverige i maj.