in

Katrin Zytomierska döms – tvingas böta 200 000 kronor

katrin
Bildkälla: Katrin Zytomierskas Instagram

Ett inlägg på Instagram ser ut att bli en dyr affär för Katrin Zytomierska – som nu döms att betala 200 000 kronor i böter. Mer

Sommaren 2022 publicerade entreprenören och influencern Katrin Zytomierska ett reklaminlägg för sitt bolag Clean Eating – till tonerna av ABBA-låten ”The winner takes it all”. Det hela ledde till att representanter för musikgruppen, olar music AB och Universal music publishing AB, stämde bolaget för brott upphovsrättslagen. Nu döms Clean Eating till böter i Stockholms tingsrätt.

”Domstolen finner att Clean eating gjort intrång i Universals upphovsrätt till det musikaliska verket ’The winner takes it all’ respektive Polas rättigheter till upptagningen av framförandet av verket samt producenträttigheter”, går det att läsa i domen som Aftonbladet tagit del av.

Katrin Zytomierskas bolag döms att betala 200 000 kronor totalt, hälften till Polar music och hälften till Universal music (som båda är representanter för ABBA). Dessutom ska Clean Eating betala parternas rättgångskostnader, på över 470 000 kronor.

Katrin Zytomierska kommer överklaga domen

I en intervju med tidningen säger influencerns advokat Mark Safaryan att de kommer överklaga och att han är förvånad över domen.

– Det är ett faktum att Abbas musik tillhandahålls för användarna på Instagram. Min klient har inte haft något ont uppsåt i samband med publiceringen och utgått från att Instagram haft ett avtal med upphovs­rättsinnehavarna av låten.