in

Känd youtuber häktad för misshandel mot sambo

youtube
Bildkälla: Unsplash

En känd youtuber misstänks för misshandel av sin sambo och sitter nu häktad. ”Det finns risk för att XX genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning”, står det i häktningsbeslutet. Mer

Runt nyår häktades en 34-årig man på sannolika skäl misstänkt för misshandel av en kvinna. Sannolika skäl är den högre misstankegraden, och är oftast en förutsättning för att en person ska kunna häktas. Mannen är en känd youtuber och har hundratusentals följare på sociala medier.

Anledningen till häktningen är att ”det finns en risk för att mannen genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning”, enligt tingsrättens handlingar. Mannen förnekar brott och bestrider att de föreligger sannolika skäl för brottsmisstanken. Åtal ska väckas senast den 15 januari.

Den som blir dömd för misshandel kan få fängelse i högst två år. Om brottet är ringa, och anses vara ”mindre allvarligt”, kan straffet istället bli böter eller fängelse i högst sex månader.

Youtubern är villkorligt dömd sedan tidigare

Så sent som i höstas dömdes mannen för en rad brott, bland annat narkotikabrott, och påföljden blev villkorlig dom och samhällstjänst. Villkorlig dom är en vanlig påföljd för förstagångsförbrytare om brottet kräver strängare straff än böter, och är något man döms till istället för fängelse.

Påföljden innebär att den dömda personen får en prövotid på två år utan övervakning, och under den tiden ska personen vara skötsam. Om personen begår nya brott under den här perioden kan prövotiden förlängas eller omvandlas till ett annat straff.