in

Blondinbella om retuscheringen i VR

bbdrag

I det nya numret av VeckoRevyn har skönhetsreportaget med Blondinbella retuscherats. Vi frågade både VR:s chefredaktör Louise Bratt och Isabella Löwengrip vad de tycker om retuschering och varför bilderna retuscherades. Se före- och efterbilderna här!

Mer

Blondinbella före och efter retuschering

På omslaget av nya numret av VeckoRevyn hittar vi ingen mindre än Blondinbella. En cool tjej som aldrig hymlat med att hon har acne, något som däremot inte syns på omslaget! Vi frågade både VR:s chefredaktör Louise Bratt och Isabella Löwengrip vad de tycker om retuscheringen… 

– Retusch är väldigt vanligt vid skönhetsfotograferingar, då man vill lyfta fram det allra vackraste hos personen som fotograferas. Då bilderna ofta är närbilder innebär det att man kommer extremt nära modellens ansikte, och bilden kan ibland bli lite “för” detaljerad för att man ska se helheten och inte haka upp sig på att man ser varenda liten por i ansiktet, säger Louise Bratt.

Blondinbella, vad tycker du om att VR retuscherade dina foton?
– Jag tycker att det är okej i det här fallet eftersom att det gällde en plåtning där det var sminket som man vill framhäva. När det gäller omslag och skönhetsreportage vill man känna sig fin, som en hollywoodstjärna. Om min hy istället skulle vara finnig skulle man fästa uppmärksamheten på det vilket skulle kunna störa jättemycket. Skönhetsreportagen är ju inspiration! Samma sak gäller ju om man fotat ett modejobb och kläderna skulle vara skrynkliga, då hade det också retuscherats för att bli finare och mer inspirerande.
I det här fallet har VeckoRevyn dessutom varit helt öppna med det och då tycker jag att det är okej och att det är bra att VeckoRevyn tar upp det. Det hade varit en helt annan sak om det var ett foto till ett reportage som handlade om mig personligen, då hade det inte gjort något om några finnar syntes.

bbomslag

Blondinbella på VeckoRevyns omslag.

När väljer VeckoRevyn att retuschera fotografier?
– Vår policy är att retuschera bort sådana “störningar” som är tillfälliga, t ex kvisslor, finnar, blåmärken, munsår, skuggor, fnasig hy, makeup som kletat osv. Däremot formar vi aldrig om någons drag, eller ändrar någons karaktärsdrag, säger Louise.

Hur hade det känts att göra en fotografering utan retusch?

– Det hade inte gjort någon skillnad, däremot blir det roligare att se när man känner sig jättefin! säger Isabella.

Vad har du för råd till dem som känner sig osäkra över sina finnar och blemmor?

– Finnar är en så liten sak. Innan så skämdes jag för mina finnar, men när min kille såg mig utan smink första gången så brydde han sig inte om det. Han sa bara att det är bara några prickar, det är ingen stor sak. Och det är så, det är en så liten del att de inte spelar någon roll. Jag tror att det bara är man själv som lägger märke till sådant och att man själv skapar sina egna komplex. När någon presenterar sig för mig tänker jag inte på deras födelsemärken och komplex, istället tittar jag på deras utstrålning. Mitt råd är att acceptera sina komplex och tänka att jag är snygg och har en bra utstrålning. Testa att gå osminkad på stan en dag, gå in på H&M, ingen kommer att tänka på att du är osminkad! säger Isabella Löwengrip.