in ,

iPhone-Siri kan avslöja allt om dig när din telefon är låst – dags att ändra inställningar NU

siri

Om du blir av med din iPhone och har lösenkod så hjälper inte det mycket, Siri kan nämligen avslöja saker du inte vill ska komma fram ändå.

  Mer

Att iPhones har haft många buggar och säkerhetsläckor genom tiderna är väl känt, men nu har en kvinna i USA upptäckt en ny miss som kan göra att känslig information sprids om dig.

Det hela började med att en kvinna, @afronomics på Twitter, hittade en mobil på en toalett. Hon höll in hemskärmen för att sätta igång Siri och fråga vad personen som äger telefonen heter, varpå Siri svarade. Därefter frågade hon vem personen som äger mobilen ringer mest, för att kunna kontakta den personen och säga att hon hittat en telefon. Siri gjorde återigen sitt jobb och drog fram en samtalslista. Superbra i den här situationen, men den här funktionen går verkligen att missbruka. Sajten Elite Daily har bland annat skrivit om att man utan att ha en lösenkod alltså skulle kunna ta reda på eventuell otrohet genom att ställa ”rätt” frågor.

Kvinnan som hittade den glömda telefonen testade hur mycket hon kunde få veta bara genom att prata med Siri, och det var mycket. Till exempel fick hon svar på var telefonens ägare bor och var hennes bil är parkerad.

Skärmavbild 2017-02-23 kl. 1.51.41 em

För att Siri ska kunna svara på de här frågorna krävs det att man har en hel del info om sig själv inlagd i telefonen, men det kan oavsett vara skönt att stänga av åtkomsten till Siri från låst skärm. Så gör du:

Gå in på Touch ID och lösenkod -> under rubriken ”tillåt åtkomst från låst skärm” kan du stänga av Siri”. Du kan också stänga av de andra funktionerna och göra så att endast ”nödsamtal” finns kvar som alternativ när din skärm är låst.

Efter ett snabbt test på redaktionen har vi märkt att en av våra iPhone6-telefoner kräver lösenkod för att tala om en adress, medan en femma plockar fram alla uppgifter som finns. Vad som egentligen gäller och vad Siri, som ju är ganska dålig på svenska, kan säga om oss som bor i Sverige är oklart – men vill man vara på den säkra sidan är det bra att följa stegen ovan och stänga av henne!