in

Bloggskola del 4 – så hanterar du kommentarer

I bloggskolan får du tips och tricks från några av sveriges största bloggare. Fjärde avsnittet – så hanterar du kommentarer!

Mer

Bloggexpert: Caroline ”Carolines mode”Blomst
Namn:
Caroline Blomst
Ålder:
32
Blogg:
Carolines Mode, http://mode.feber.se

Hur kom det sig att du började blogga?
Jag studerade och hade sommarlov och inget att göra så då passade jag på att starta upp en blogg. Jag visste knappt vad det var då eller hur det funkade. Men det där löste sig rätt snabbt och jag blev definitivt fast.

Hur länge har du drivit din nuvarande blogg?
Stockholm Streetstyle har funnits sedan 2005 men Carolines Mode – min personliga modeblogg – startade jag januari 2007. Jag har bloggat i 5 år nu.
 

Så hanterar du kommentarer i bloggen

 

Skaffa godkänningsfunktion
Att ha inkommande kommentarer knutna till din mail för godkännande är en bra idé. Då kan du själv bestämma vilka kommentarer som ska synas utåt i bloggen vilket ger dig möjlighet att hindra olämpliga kommentarer från att publiceras. Kom ihåg att du är ansvarig för allt innehåll som publiceras i din blogg – inklusive kommentarer från andra.

Skaffa spamfilter
Hindra så kallade spamrobotar från att fylla ditt kommentarsfält med spam genom att använda ett spamfilter.

Svara på kommentarer
Försök att alltid svara på kommentarer som dina läsare lämnar. Om man som läsare lämnar en kommentar och sedan får svar blir man oftast sugen på att kommentera igen vilket ger dig bra kontakt med läsarna.

Ta inte åt dig av elaka kommentarer
Viss feedback kan vara bra att ta till sig, men elaka kommentarer bör du faktiskt bara strunta i. Oftast är personer som lämnar elaka spår i bloggar betydligt tuffare framför datorn och skulle aldrig våga säga sin åsikt till dig personligen. Många läsare känner faktiskt inte ens dig och då har du ingen anledning att ta åt dig.

Kommentera på andra bloggar 
Ju mer du kommenterar i andra bloggar desto mer kommentarer får du i din egen. Visa att du är intresserad och lämna samtidigt adressen till din egen blogg. Men undvik att spama! Caroline Blomst menar att kommentarer är ett utmärkt sätt att driva trafik på. Ju mer du syns på andra bloggar desto större är chansen att nya läsare hittar till dig.